Bu Bir Oyun Değil | Alternatif Gerçeklik Oyunu (ARG) Nedir?

Bu Bir Oyun Değil | Alternatif Gerçeklik Oyunu (ARG) Nedir?
  • 0
    0
    0
    0
  • YouTube'da karşınıza çıkmıştır: ''Falanca Youtuber kaçırıldı!'' gibi başlıklarla, bazı video içerik üreticilerinin kaçırıldığı iddialarını ve bunlar üzerinden kurulan eşsiz komplo teorilerini eminim siz de görmüşsünüzdür. Peki bu teorilerin aslı nedir? Nedense bir çoğumuz söz konusu olaylara; ''ilgi çekmek için'' veya ''Reklam amaçlı'' demekten öteye gitmiyoruz. Bunların kurgu olduğunun farkında gibi olsak da bu işin hiç de üzerine gidip araştırmıyoruz. Eh, açıkçası bu konu hakkında türkçe içerik görmek ve hakkında doğru bilgi bulmak da çok zor. Ben de sizler için bugün aldım elime klavyemi ve başladım ARG hakkında yazmaya!

    ARG Nedir?

    Bugün size anlatmak istediğim olayın ismi; ARG! ARG, yani Alternatif Gerçeklik Oyunu; platformu dünya olan, fakat içeriğinin tamamen kurgu olduğu bir oyundur. Bu oyunlar size; internet sitelerinden, mail adreslerinizden veya evinizin önündeki direğe asılı bir kağıttan ulaşan şifreli mesajları çözmenizi ve hikayenin bir sonraki parçasına ulaşmanızı ister. Yapılan bu mesaj çözme eylemlerinde, size verilen şifreleri çözerken yardım aldığınız insanlarla ve verilen şifreli mesajları çözen diğer insanlarla beraber sizi hikayeyi değiştiren ve şekillendiren etmenler haline getirir. Sizi hikayenin parçası yaparlar. Bu oyunların hikayeleri, ''Bu Bir Oyun Değil!'' estetiği içinde gelişir, bu bakımdan Rol Yapma Oyunları(RPG) veya LARP'lar gibi değillerdir. Siz her mesajı çözerken, bu hikayenin parçalarını da öğrenip, bu parçaları birleştirerek ortaya anlamlı bir hikaye çıkarırsınız.

    ARG terminolojisi 

    Kukla Ustası (PuppetMaster, PM): Kukla ustası, bu oyunu yazan, yöneten kişi veya topluluğa denir. Oyunun senaryosu, oyunun içeriği olan insanlar veya oyunda verilen mesajlar gibi oyun unsurlarının yönetmenliğini, Kukla Ustası yapar. Tavşan Deliği (Rabbit Hole):  İsmi, Matrix'den gelen, tavşan deliği bu ''Matrixvari'' şekilde kendine farklı bir gerçeklik yaratan yapının, yani oyunun içindeki, mesajlara verilen isimdir. Perde: Perde, kukla ustasının sizinle temasa geçmemesini tanımlayan bir metaforKukla Ustası, bu perdenin arkasından çıkabilir ya da size asla gözükmeyebilir. Hatta kukla ustası size, oyunu yönettiğini söylemedikçe, perde kalkmış sayılmaz. Bu Bir Oyun Değil! kuralı: Bu kural, ARG'yi diğer oyunlardan ayıran ve kendisine oyuncularını bağlayan asıl prensip. Bütün bunların, oyun olduğu düşüncesi ile, insanları mesaj çözmeye itmek, zor bir durumdur. Ancak ARG'nin ''Bu bir oyun değil'' algısı insanları bu işi yapmaya teşvik eden asıl unsur.

    ARG Tarihinde Rastladığımız Örnek Olaylar

    İnanması zor ama yapılan ilk ARG oyun, Microsoft tarafından Stanley Kubrick'in son projesi olan A.I. filmi için tasarlanmış ''The Beast'' isimli bir oyundu. Belli mesajlarla insanların yönlendirildiği oyun, kendilerine Cloudmakers ismi veren topluluğun isteği üzerine eklemeler yapılarak büyüdü. Daha sonra, Microsoft bu oyunu tasarlayan ekibi, 42 Entertainment isimli bağımsız bir şirkete dönüştürüp Halo 2 için de aynısını yapmalarını isteyecekti. Böylece ortaya I Love Bees isimli yeni bir ARG çıktı. Bundan sonra da bu tür oyunların ardı arkası kesilmedi. Mr. Robot'ta görünen bir telefon numarasını arayan, ilk 509 kişinin aldığı ödüller oldu. Dark Knight filmi, Why So Serious etkinliği yapıldı. Gravity Falls isimli animasyonda şifreleri çözen izleyiciler, Bill Cipher isimli karakter heykelini, ormanda buldular. Bunun gibi daha bir çok örnek internette mevcut.

    Bunun Youtube ile ne alakası var? Bu yazıyı neden yazdım?

    Bilen bilir, Youtube'da Ash Vlogs isimli bir kanalın sahibinin kaçırıldığı gibi iddialar var. Bu ve bunun gibi olaylar, komplo teorisi gibi lanse edilir. Ancak bilmeniz gereken şu ki, Ash Vlogs olayı aslında bir ARG! Bunu bana birileri söylemedi, i_know_where_she_is yazıp, IMDB'de aratırsanız, kanalın sahibi olduğu iddia edilen kızın aslında bir oyuncu olduğunu görebilirsiniz. Bu olay ve  bunun gibi oyunlar, Youtube gibi herkesin, kendi içeriğini ürettiği mecrada çok sıklıkla oynanıyor. Petscope, Daisy Brown gibi kanallara da bakarsanız, bunun gibi oynanan oyunların birden fazla olduğunu görebilirsiniz. Bu yüzden, siz siz olun, Bu Bir Oyun Değil! kuralının, ARG denen alternatif gerçeklik oyunlarına ait bir olgu olabileceği gerçeğini es geçmeyin!

    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.