Daimi Trend: Sanat Eserlerinin Modaya Etkisi

Daimi Trend: Sanat Eserlerinin Modaya Etkisi
  • 0
    0
    0
    0
  • Moda ve sanat üçlü bir ilişkiye dayanır; yapıt, yaratıcı ve izleyici ilişkisine başvurarak estetik bir hazzın oluşmasını sağlamak. Moda ile sanatı birleştirmek hem artık herkesin bildiği bir gerçek, hem de tam anlamıyla güncel bir konu olmaktadır.

    Belirli dönemlerde gündemde sıklıkla gördüğümüz sanat akımları ve bu akımların başında gelen popüler sanatçılar, moda için birçok kez yönlendirici olmuşlardır. Zaman içerisinde resim, heykel gibi sanatlar dışında sinema, tiyatro, opera gibi gösteri sanatları moda için ilham kaynakları olmuşlardır. Popüler kültürün müzik sanatçıları, sinema veya dizi oyuncularının kullandıkları giysiler gündemde yer almıştır. Moda tarihinde de bol bol ana sanat dallarından ilham alan koleksiyon ve parçalar var.

    Rodarte-Van Gogh

    Rodarte’nin 2012 Bahar koleksiyonu Van Gogh’tan alınan ilhamla tasarlandı. Böylece büyük moda evlerinden alışveriş yaparken kendimizi yatıştırmak için icat ettiğimiz “yatırım parçası” tanımı anlam kazandı. Hem Rodarte alıyorum hem de Van Gogh replikası! Van Gogh'u tasarımlarında kullanan sadece Rodarte'de değil. Ayakkabı üreticisi Vans, Amsterdam’daki Van Gogh Müzesi ile iş birliği yaparak Hollandalı ressamın eserlerini barındıran ayakkabı ve kıyafetlerden oluşan bir koleksiyon hazırladı. Sınırlı sayıda üretilen ürünlerde Van Gogh’un Kafatası (1887), Badem Çiçekleri (1890), Ayçiçekleri (1889) ve ressam olarak otoportresi (1887-88) kullanıldı. İkonik ressamın iskeletler üzerine çalışması Vans klasik ayakkabılarda, uzun kollu tişörtlerde, kapüşonlu bir tişört tasarımında ve bir şapkada görülebiliyor.

    Giles Deacon-Klasik Heykel

    Modacılar için en zoru detaylı ve derinliği kumaş ile verilemeyecek kadar çok boyutlu heykellerden ilham almak olmalı. Ancak ilhamın ne yönden gelip sizi bulacağı belli olmaz. Giles Deacon da 2013 Resort Koleksiyonu’nda, İngiltere’nin en eski ve özel korunmuş malikanelerinden biri olan North Yorkshire Castle Howard’daki heykellerden ilham aldı. İmkansızı başararak heykellerdeki o oyma ve boyut kazandırma etkilerini kumaşa taşıdı.

    GUCCI-Ignasi Monreal

    Sürrealist sanatçı olan Ignasi Monreal geleneksel sanat eğitimi almış olsa da, siber ve sürrealist dokunuşları birleştiren farklı tarzı ile dijital dünyalar yaratıyor. Yaptığı işleri sayesinde yolu Gucci kreatif direktörü Alessandro Michele ile kesişiyor. Ve sonrasında bizler için hayranlık uyandıran dijital sürreal çizimlerini gerçek kıyafet ve aksesuarlarla buluşturuyor. Baştan ayağa Gucci kıyafetler içinde nehir üzerinde süzülen Ophelia, ikonik horsebit ayakkabılar taşıyan üç başlı köpek, yine markaya ait çantanın taşındığı bir Orta Çağ şövalyesi gibi İtalyan Rönesans’ı ve mitolojiden ilham alarak oluşturduğu resimlerle Monreal, muazzam bir moda ve sanat iş birliğinin başrolü oldu.

    Akris ve Alexander Girard

    Çağdaş sanatın ateşli koleksiyoncularından Akris’in kreatif direktörü Albert Kriemler koleksiyonlarını oluştururken sık sık bu tutkusundan besleniyor. Tasarımcı, 2018 ilkbahar/yaz koleksiyonunu hazırlamak için Eames’in çağdaşı olan mimar, heykeltraş ve mobilya tasarımcısı Alexander Girard’ın “Ahşap Bebekler” eserinden ilham aldı.  Kriemler, Girard’ın cesur ama zarif renk ve geometrik tuval kullanımını uçuşan ipekli elbiselere uyguladı.

    YSL-Piet Mondrian

    1965 yılı Ağustos ayında YSL, Piet Mondrian’ın dikey/yatay çizgiler ve üç renkten oluşan kült tablolarını A kesim bir elbiseye taşımaya karar verdi. Bu fikir yaratıcı olduğu kadar cesurdu da. O yıllarda diz üstünde A kesim elbiseler başlı başına oldukça yeni ve devrim niteliğindeydi. Hala birçok hazır giyim firması bu ikiliyi farklı yorumlarla günlük hayatımıza katıyor.

    Comme des Garçons ve Arcimboldo

    Modanın avangart isimlerinden Garçons tasarımcısı Rei Kawakubo pek çok kez sanatsal referanslarla forma ve silüete karşı duruş sergileyen koleksiyonlara imza atmıştır. Tasarımcı 2018 İlkbahar/Yaz koleksiyonunda, meyve ve sebzelerden oluşan gerçeküstü portreler çizen 16. yüzyıl ressamı Arcimboldo'dan ilhamla hazırladığı kıyafetleri çocuksu aksesuarlarla ve boş tuvalleri hatırlatan beyaz renkte parçalarla karıştırdı.

    L'Wren Scott Aquilano Rimondi-Gustav Klimt

    Aquilano Rimondi 2011 Bahar/Yaz Koleksiyonu’nda Klimt’in ikonik tablo ve desenlerini maksi elbiseler ve türlü kombinasyonlar Klimt severleri heyecanlandırdı. Özellikle Klimt kadınlarının elbiselerinin desenlerinden yapılan gece elbiseleri moda arşivine altın harflerde adını yazdırdı. Klimt’in desenlerini kumaşa taşımanın önü bu koleksiyondan sonra açılmış olacak ki geçen yıllarda Bursa Kozahan’da Kiss tablosu desenli ipek şalların satışı mevcuttu.   Kaynak: 1, 2, 3, 4, 5, 6 , Givry, VD (1998-1999). Sanatın Yakın Dostu Moda.P Sanat Kültür Antika Dergisi, 12, 14-33.

    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.