Sarışın, her daim güzel giyinen, rüya evi diye adlandırılmış bir nevi büyülü bir evde yaşayan, herkesin en sevdiği arkadaşı, 100'den fazla mesleğe sahip, en pahalı arabalarla gezen plastik bir bebek... Yani kusursuzca tasarlanmış bir kazanç ürünü.
Barbie, tam adıyla Barbara Millicent Roberts, bir oyuncak şirketi olan Mattel tarafından 9 Mart 1959'da tanıtıldı. Şirketin yöneticileri Ruth Handler ve kocası, kızlarının oynadığı kağıt bebekler üzerine bir bebek yaratmaya karar verdiklerini ve Barbie'nin görünüşünün Alman oyuncak bebek Bild Lilli'ye benzettiklerini söylemişler.
[caption id="attachment_179213" align="aligncenter" width="300"] Bild Lilli[/caption]
Hala bir tartışma konusu olan Barbie'nin vücut ölçüleri, o zaman da insanları rahatsız etmiş fakat bu sorun Mattel'in Disney ile anlaşıp Barbie'yi, dünyada ilk kez televizyonda çıkan oyuncak ilan etmesiyle göz ardı edilmiş.
Satışlara baktığında büyük rakamlar gören Mattel, 1961 senesinde Barbie'nin yanına bir arkadaş eklemeye karar vermiş ve böylelikle Barbie'nin ebedi aşkı Ken satışa sunulmuş. 1963'te en yakın arkadaşı Midge, 1964'te küçük kız kardeşi Skipper ortaya çıkmış. 1967'de ilk ünlü Barbie bebek üretilmiş. Şanslı ünlümüz de moda ikonu Twiggy. 1968'lerde Barbie'nin eleştirilen yeni bir noktası doğmuş ve insanlar 'Neden bütün bebeklerin ten rengi aynı ya?' diyerek Mattel şirketini sıkıştırmaya başlamış. Fakat bu sorun da Mattel 1980'de Afro American bir bebek çıkartana kadar çözülmemiş. (Günümüzde her ten renginden bebek üretiyorlar.)
Barbie'nin 1970'ten beri materyalizm ve gerçek dışı vücut ölçülerinden tartışmaya yol açmasının sebebi bir insanın, Barbie'nin vücut ölçülerine sahip olmasının imkansız sayılmasıdır ki bu 1994'te kanıtlanmıştır. Bu kanıtlamadan tam 22 sene sonra büyük beden Barbie'ler raflarda yerini bulmuş.
[gallery columns="2" size="full" ids="179218,179219"]
O dönemde ve öncesinde çıkan bebekleri Barbie'den ayıran şey görüşünü dışında, çocuklara bir 'bebek yetiştirmeyi' öğretmek yerine onlara arkadaş olmasıdır. Barbie birinin onu yetiştirmesine ihtiyaç duymayan, kendini finanse edebilen bir bebek sayılır. Ünvanları arasında doktor, avukat, veteriner, bebek bakıcısı, hemşire, astronot, McDonalds kasiyeri, Amerika Birleşik Devletleri başkan adayı vb. sayısız meslek vardır.
[gallery columns="2" size="full" ids="179220,179221"]
Barbie'nin bir ebeveyni veya çocuğu yoktur. 1960'ların başında tüketiciler bir Barbie bebeği istemişlerdir fakat Mattel Barbie'yi anne yapmak yerine bir Bebek Bakıcısı Barbie kiti çıkarmışlardır.
Ayrıca Mattel Barbie'yi temel Amerikan kızı olarak tanıtsa da bebek, üretim ücreti fazlalığından asla Amerika'da üretilmemiştir. Bugün kapitalizmin bir sembolü haline geldiği söylenen Barbie, uluslarası bir ürün olmayı başarmıştır. Hatta Şanghay'da altı katlı bir Barbie mağazası açılmış, içine spa, kafe, tasarım stüdyosu gibi hizmetler yerleştirilmiştir.
Barbie'nin dünyada yer edinemediği tek ülkeler, islam ülkeleridir. 1995'te Suudi Arabistan'da kıyafetlerinin islama uymadığı gerekçesiyle satışı yasaklanmıştır. Daha sonra Barbie benzeri başörtülü bebekler satılmaya başlamış tabii.
1990'larda rekor kıran Barbie, 2000'lerde aynı başarıyı yakalayamamış fakat yıllık kazancının haddi hesabının olmadığını tahmin edebiliyorum.
Yorum Bırakın