Sanat Tarihine Damga Vurmuş Muhteşem Eser: Davut Heykeli

Sanat Tarihine Damga Vurmuş Muhteşem Eser: Davut Heykeli
  • 7
    0
    0
    0
  • Michelangelo tarafından heykel 1501-1504 yılları arasında yapılmıştır. Heykeli özel kılan durumlardan biri ise Michelangelo'nun bu eseri 26 yaşındayken yapmış olmasıdır. Floransa Katedralinin isteği üzerine yapılmıştır. Heykelin ilginç özelliklerinden bir tanesi heykeltıraşın mermer blok seçimiydi. Michelangelo bu heykel için daha önce 2 heykeltıraşın kullanıp yarım bıraktığı mermer bloğu kullanmıştır.

    Davut, görünüş olarak çıplak bir adam gibi görünse bile dini bir anlamı vardır. Peygamber Davud ve dev Goliath’ın yüzleşmesini anlatmaktadır fakat Goliath heykelde gösterilmemiştir. Heykel üzerindeki ayrıntılar ise heykeli muhteşem kılan özelliklerden biridir. Boyu 5 metreyi aşan heykelin yapımında orantısızlıktan yararlanılmıştır. 

    İncelendiğinde heykelin sağ eli vücuduna oranla daha büyüktür. Bu orantısızlığın nedeni Michelangelo’nun Davut’a verdiği lakap olan “Manu Fortis” yani “Güçlü El” olduğu düşünülmektedir. Bu durumda Davut’un sağ elini kullandığı düşünülür fakat heykelin duruşu ve elini kullanışı solak olduğunu göstermektedir. Sol elinde sapan sağ elinde ise taş vardır. Bunun sebebi Goliath’ı alt ederken kullandığı yöntemden gelir.

     

    Heykelin üzerindeki anatomik detaylar ise Michelangelo’nun insan vücudunu ne kadar iyi tanıdığını da göstermektedir. Sanatçı, hem bir insanın mermer bir bloğa nasıl işleneceği konusunda hem de anatomi konusunda adeta bir ders vermiştir.

    Heykel tamamlandıktan sonra Floransa yöneticileri heykeli katedrale koymaktan vazgeçti ve herkesin görebileceği yer olan kentin siyasi merkezi Piazza della Signoria‘ya konulmasını kararlaştırdı. İtalya’nın politik sıkıntıları nedeniyle heykel burada saldırıya uğradı. 2 kez saldırıya uğrayan heykel ilk sefer az zarar görsede ikinci saldırıda heykelin sol kolu 3 parçaya ayrıldı.

    1873 yılına kadar Palazzo Vecchio önünde duran heykel hava şartlarından kötü etkilenmesi sonucu oradan da kaldırıldı ve günümüzdeki yerine koyuldu.

    Michelangelo’nun Davut heykeli bugün Floransa’daki Galleria Dell’accademia‘ da sergilenmekte ve her yıl milyonlarca kişi tarafından ziyaret edilmektedir.

     

    Kaynakça

    artkolik.net

    tarihlisanat.com


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.