Döneminin Ötesinde Bir Gaudi Eseri: Casa Mila

Döneminin Ötesinde Bir Gaudi Eseri: Casa Mila
  • 5
    0
    0
    1
  • İspanyol mimar Antoni Gaudi tarafından tasarlanıp inşa edilmiştir. Yapımı 1906-1910 yılları arasında sürmüştür. Barcelona’da Passeig de Gracia caddesinde bulunan Casa Mila görüntüsünden dolayı La Pedrera (Taş ocağı) lakabıyla anılmaktadır ve İspanyolca’da “Milà’nın Evi” anlamına gelmektedir. 

    Yapım hikayesi olarak politikacı, sanayici ve avukat olan Pedro Mila ve eşi Roser Guardiola bir apartman yaptırıp hem yeni evleri hem de kiraya vermek için kullanabilecekleri bir yapı ister. Bunun için geniş alana sahip bir binayı satın alır ve Gaudi ile anlaşır fakat Gaudi binayı yıkıp yeniden yapma kararı alır. Atölyesinde mimarı tasarımını yapan Gaudi, kıvrımlı çizgiler ve geometrik şekiller içeren o dönemin mimarisine göre modernizm etkisi yaratan bir tasarım ortaya koymuştur.

    Özel kemerleri, çatı tasarımı, doğal taşlarla döşenen duvarları ile fark yaratan La Pedrera’nın neredeyse hiç düz duvarı bulunmamaktadır. Kat, cephe ve çatı ile bağlanan iki ayrı binadan oluşmaktadır. Her binanın ayrı girişi ve avlusu vardır. Bu özelliğiyle ışığı daha kolay bir şekilde içeri alır. Dokuz kattan oluşan binanın zemin katı Mila çifti için tasarlanmış geri kalan yirmi daire ise kiralık olarak kullanılmıştır.
     

    Barcelona’nın ilk arabalarından birine sahip olan Mila, ilk park yerini de bina cephesine yaptırmıştır. Daire sahipleri ve hizmetliler için ayrı asansörler ve merdivenler ise yenilikçi özelliklerinden olmuştur. Cephe geometrisini desteklemek için çelik kirişler kullanılmıştır. Bu sayede çatının kavisli kullanılabilmesini ve iç mekan alanlarına değiştirebilme kabiliyetini sağlamıştır. Balkon ve pencerelerde Josep Maria Jujol tarafından hazırlanan dövme demir süslemeler kullanılmıştır.

     Yapıyı özel kılan önemli mimari özelliklerininden biri ise çatı tasarımıdır. Çatıda gerçeküstü heykel formlarına sahip olan yirmi sekiz adet baca bulunmaktadır. İç tasarımı olarak dışında olduğu gibi düz çizgiler yoktur. Sıvalı tavanlar ve el yapımı ahşaplar öne çıkmaktadır. 

    Gaudi’nin elli dört yaşında tasarladığı bina kendine özgü tasarımı ve yapısıyla Casa Mila, 1984 yılında UNESCO Dünya Mirasları listesine alınmıştır.

     

    Kaynak:

    kilsan.com

    vikipedi.com 

     


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.