Retro Günleri #1 Double Dragon (Neo-Geo)

Retro Günleri #1 Double Dragon (Neo-Geo)
  • 3
    0
    0
    0
  • Retro Günleri #1

    Double Dragon (Neo-Geo)

      Atari salonların dövüş oyunları furyası döneminde abimi oyun makinesinde oynarken izlediğim daha sonra Playstation’a aldığında antrenman için bana ikinci kolu verdiği küçüklüğümde Mortal Kombat, Street Fighter ve Tekken’den sonra en sevdiğim dövüş oyunlarından biriydi.  Jeton devrinin son devrini gördükten sonra televizyon ekranında oyun oynamanın keyfine başladığım dönemin en güzel parçalarından biriydi. Şu sıralar kendisini emulatorden oynamama rağmen artık abimi yenmemin ve onu çileden çıkarmamın tadını çıkarıyorum. Arkadaşlarımla dövüş oyunları oynarken “Oğlum ne biçim tutuyorsun kolu!” sözünü sürekli duyarım.

    Daha önceden Double Dragon oyunları beat 'em up video oyunu serisi olarak ilerlemiştir. 1994 yılında popüler olan video oyunları filmleri arasına kendi isminde bir filmi beyazperdeye katmıştır. Film 2007'de büyük bir deprem geçirmiş olan Los Angeles'ta geçmekte, şehir kıyamet sonrası ve 80'li 90'lı yılların punk ortamı arasında bir karışım olarak tasarlanmıştır. Filmin kötü adamı rolünde Terminatör filminden T-1000 olarak hatırlayacağımız Robert Patrick canlandırmaktadır.

     Fakat film çok vasat kaldığından hasılatı bütçesini bile geçememiştir. Ancak oyundaki bölümler ve karakterler, eski oyunların yanı sıra bu filmden esinlenilmiştir.

     

     

     

    Oynanış:

      Oyun sıradan basit bir dövüş oyunu gibi durmakta. Fakat oyunun diğer oyunlara kıyasla eşsiz yönlerinden biri yumruk ve tekme tuşlarının olmamasıdır. Bunun yerine, karakterin konumuna bağlı olarak dört saldırı düğmesi vardır. Örnek olarak uzaktayken savunma yapmak için uzun menzilli yetenekler kullanırken yakına gelindiğinde daha kısa menzilli saldırılar yapmak mümkün.  Karakterinizin ve rakibiniz can göstergesini üzerinde charge (ulti) kısmı vardır. Yaptığınız vuruşlar oyunda sizi ultiye daha hızlı götürür. Canınız azaldığında da ulti kısmına yaklaşabilirsiniz. Sağlam bir hasar aldığınızda karakterinizin ya da rakibiniz yerde ya da ayakta bayılma olasılığı var. Eğer yerdeyse havadan zıplayıp üzerine zıplayıp hasar verebilirsiniz. Eğer klasik dövüş oyunu kombolarına alışıksanız klasik olan aşağı yukarı yumruk mantığı ile ilerleyebilirsiniz. (Hadouken mantığı).

      Oyunda ilerlerken klasik arcade ve jeton sistemi ile ilerlemektesiniz. İki kez aynı rakibe kaybedince ya yeniden başlamalı ya da jeton atmalısınız (emulatörlerde sınırsız jeton hakkınız olabilmekte).  İlerledikçe rakiplerin yapay zekâsı artmakta ve hamleleri daha can sıkıcı bir hâl almaya başlamakta. Seçebildiğiniz karakterleri yendikten sonra son iki boss ile sırasıyla karşılaşıyorsunuz.  İlk boss’ta (Duke) biraz kol kırma arzunuz yerine gelmeye başlıyor ve son boss’ta (Shuko) ise muhtemelen bana kızabilirsiniz. Oyunu daha önce oynamış olanlar ve ustası olanlara saygım sonsuz. Ama eminim onlarda bana hak vereceklerdir.

     

    Karakterler

    Billy    Jimmy    Amon    Abobo    Burnov    Cheng-Fu   

    Dulton   Eddie   Marian    Rebecca    Duke    Shuko  

    Karakterleri seçerken hepsinin komboları altlarında yazmaktadır. Duke ve Shuko'yu ise özel bir kombinasyon ile seçebiliyorsunuz karakterlerin arasında yer almamaktadırlar.

     

    Oyunun her karaktere özel tasarımlı arkaplanları ve bölüm müzikleri bir harika. Ben en çok Burnov oynarken ya da onunla karşılaştığımda çalan müzik beni her seferinde gaza getirir. Ama en çok aldığım karakter daha çok Billy ya da Jimmy'dir. Billy ve Jimmy oynanışı Street Fighter'dan Ken ve Ryu'ya benzer. Dövüş oyunu bakımından biraz benzerlikler var diğer dövüş oyunlarına kıyasla. Fakat karakterler diğer dövüş oyunlarına göre daha eskilerdir. Billy ve Jimmy'nin oyundaki diğer karakterlerden farkı ulti dolduğunda aynı anda dört tuşa basınca daha güçlü bir moda dönüşmeleridir.

     

    Örnek Dövüş Mekanları

    Kısacası Double Dragon ismide bu iki karakterin taşıdığı madalyonların Ejderha gücünden gelmektedir. Baş kötü olan Shuko ise bu madalyonları ele geçirmeye çalışmaktadır (klasik kötü adam tribi).

     

    Oyunu emülatör siterlerinde Neogeo emülatörü ya da Mame emülatörü olarak indirebilirsiniz. Oyunu Double Dragon (1995) - NeoGeo ROM olarak bulabilirsiniz.


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.