Filmlerle Büyümek

Filmlerle Büyümek
  • 11
    0
    0
    3
  • Kaç yaşına gelirsek gelelim başkalarının büyüme hikayelerinden hala öğrenecek şeylerin kalacağına inanıyorum. Favori filmlerimin büyük bir oranını oluşturan büyüme hikayeli filmler ile kendi hayatımda yüzleşmek zorunda kalmadığım problemlere ortak olmak beni heyecanlandırmaya ve büyütmeye her zaman devam edecek.

    Büyüme hikayelerini bu kadar ilginç kılan şeylerden birisi sanırım büyümenin belirli bir tanımı olmaması. Bazı kültürlerde belirli bir yaşı geçmiş bir birey büyümüş kabul ediliyorken, bazılarında yetişkin adayının büyümesi için spesifik bir olayı yaşamış olması gerekiyor. Bana göreyse hayatımızdaki sancılı kırılma noktaları ile ya da günlük yaşantının içinde akıp giderken ansızın zihnimizde parlayan düşünce parçaları ile biraz biraz büyüyoruz ve bunun bir sonu olmayacağını umuyorum. Bunun için listemde stereotipleri içeren filmlerden uzak kalmaya çalışacağım.

    Bu konuda dikkate değer bulduğum ve paylaşmak istediğim birkaç film:

    the spectacular now

    1. The Spectacular Now (2013)

    James Ponsoldt’ın yönetmenliğini yaptığı, Miles Teller ve Shailene Woodley’nin başrollerini paylaştığı The Spectacular Now’ın çerezlik bir filmden fazlası olmasını beklememiştim.  Okulun şımarık çocuğu, kendi halindeki çekingen kız etrafında şekillenmeye başlayan film, fazla geçmeden ailevi problemler ve gelecek kaygılarının fazla gerçekçi bir şekilde işin içine girmesiyle bağlantı kurmaktan kaçınamayacağımız bir hal alıyor.

    y tu mama tambien

    2. Y Tu Mamá También (2001)

    Alışık olmadığımız tarzda bir yolculuk filmi olan Y Tu Mamá También ile Julio (Gael García Bernal) ve Tenoch’un (Diego Luna) içsel ve fiziksel yolculuklarına ortak oluyoruz. Seyahatlerine gizemli bir kadın olan Luisa’nın (Maribel Verdú) da dahil olmasıyla karakterlerden her birinin bu macera ile yeni insanlara dönüşmesini izliyoruz. Beni,  " target="_blank" rel="noopener">‘Si No Te Hubieras Ido’ şarkısı ile tanıştırması sebebiyle de yeri ayrıdır.

    boyhood

    3. Boyhood (2014)

    Boyhood, karakterlerinin gözlerimiz önünde büyüdüğünü ve yaşlandığını  gerçek anlamda izleyebileceğimiz sayılı filmlerden biridir. Richard Linklater tarafından 12 yıl boyunca çekilen filmde, Mason Evans'ın (Ellar Coltrane) 6-18 yaşları arasındaki hayatına ve aile ilişkilerinin zayıflamasına tanıklık ediyoruz.

    “Boyhood, sıradan bir yaşamın pürüz ve çatlaklarına bir övgüdür ve bazen olağanüstü bir film için ihtiyacınız olan tek şey budur.”  (Jenna Benchetrit)

    this is england

    4. This Is England (2006)

    1983 İngiltere’sinde babasını savaşta kaybetmiş ve endişeli annesi ile birlikte hayatına devam eden 12 yaşındaki Shaun’ın (Thomas Turgoose) yalnızlığına This Is England ile dahil oluyoruz. Bir grup dazlağın grubuna dahil olmasının ardından aitlik hissi, heyecan ve mutluluk ile tanışan Shaun’un nefreti de tanıması çok zaman almıyor.

    mommy

    5. Mommy (2014)

    Biricik Xavier Dolan’ın yönetmenliğini yaptığı Mommy, saldırgan bir çocuk ile ilgisiz bir annenin kurduğu ilişkiyi ve aralarına dahil olan pasif komşunun kendi içinde umudu yeniden bulmasını anlatıyor. Müzik listesi ve estetik görüntüleriyle de bize etkilenmekten başka bir şans bırakmıyor.

    The Diary of A Teenage Girl

    6. The Diary of a Teenage Girl (2015)

    Phoebe Gloeckner'ın aynı adlı çizgi romanından uyarlanan ve Marielle Heller’ın yönetmenliğini yaptığı The Diary of a Teenage Girl , 15 yaşındaki Minnie’nin sevgiyi ve kabul görmeyi arzularken kendi bedenini ve cinselliği keşfini bize aktarıyor. Deneyimleri ile kendini ve dünyayı tanımaya çalışan genç kadının mücadelesini izleyip kazanımlarına tanık olmak keyif vericiydi.

    Sizin bu konudaki en sevdiğiniz filmler hangileri?

     

    Kaynak: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.