Reddedişin, Yıkımın, İsyanın Sesi: Türkçe Punk Grupları

Reddedişin, Yıkımın, İsyanın Sesi: Türkçe Punk Grupları
  • 16
    0
    0
    8
  • 70’lerin sonunda ABD ve Birleşik Krallık’ta sistem karşıtı bir hareket olarak başlayan punk rock akımı sayesinde The Clash, Ramones, Green Day gibi pek çok grupla tanıştık. Punk rock; mevcut düzene başkaldıran, kendi içinde agresif, “kendin yap” esasına dayalı, renkli bir müzik türü. Punk felsefesi ise bir reddedişi, yıkımı, sıradan olmayanı temsil ediyor. 

    Türk Punk Müziği hala yaşıyor.. Ülkemizde her ne kadar günyüzüne çıkmamış olsa da sizin için, şarkılarıyla çostuğumuz punk gruplarını bu listede toplamaya çalıştım. Biraz gizli kalmış, alternatif gruplar ile neşelenmek, eğlenmek istiyorsanız bu liste tam sizin için. İçinizdeki delileri serbest bırakın!

     

    SECOND

    1999 yılında Özgün ve Özgür tarafından kurulan Türk Punk Rock grubu Second, bir çok festivalde yer aldı. Bugüne kadar  Nofx, MxPx, Yellowcard gibi gruplara ön grup çıktılar. Artık aktif olmasalar da şarkıları eskimeyen birer hazine niteliğindeler.

    Yüksek sesle dinlemenizi şiddetle tavsiye ediyorum zira yerinizde duramayacaksınız!

    Second için şarkı önerisi; “Eski ve Kusurlu"

     

    HAŞERE İLAÇLAMA SERVİSİ (H.İ.S.)

    2005 yılında kurulan Ska-Punk Rock Grubu H.İ.S. 2015 yılında 12 şarkıdan oluşan ilk albümleri “Çakıldık” ile dikkat çekti. Prodüktörlüğünü Athena’dan Hakan Özoğuz’un yaptığı grup kendine has bir tarza ve üsluba sahip. Neşelenmek istiyorsanız H.İ.S tam da size göre !

    H.İ.S. için şarkı önerisi; “Deli Melek”

     

    KAPTAN ANADOL

    2008 yılında Ankara’da kurulan Kaptan Anadol!, sadece iki şarkı yayınlayıp ortadan kayboldu. 2015’te ise Mustafa Yüksel, Ender Erişen ve Talya Kanmaz kadrosuyla, kendi deyimleriyle “yeniden dirildi”. Roxy Müzik Günleri’nde üçüncülük derecesi alan ekip önce Ankara Ölüm Turu, sonra Kozmik Öfke adında iki EP yayınladı. Son EP’leri de III adında. “Kemik Balta” ve “Karanlık Yükseliyor” da 2020’de yayınladıkları yeni şarkılar.

    Kaptan Anadol için şarkı önerisi; “Kozmik Öfke”

     

    DÜZ MANTIK

    2005’te İzmir, Buca’da kurulan Düz Mantık; Bilge, Ozan ve Batu’dan oluşuyor. Grup elemanlarından Bilge, “Düz Mantık’ı özgün yapan düzlüğü ve tırtlığı” dese de, ekibin ince bir mizah anlayışıyla yaptıkları şarkıları dinlemeye değer. “Ananla Olan Münasebetim”, “Kevaşe” ve “Tabii Senin Baban Zengin” şarkılarıyla tanınan Düz Mantık, mayıs ayında “Halsizlik” adını verdiği şarkılarını da Yatalak Records etiketiyle dinleyicileriyle paylaştı. 

    Düz Mantık için şarkı önerisi; “Ananla Olan Münasebetim”

     

    THE KİLİNK

    Kilink, 2003 yılında İzmir’de kuruldu. Grup 2013 yılından itibaren yoluna "Palmiyeler" adıyla devam ediyor.

    Kilink için şarkı önerisi; “Aslında Alkol Hala Damarımda”

     

    SANCHO

    Melodik Punk Rock grubu Sanchos, isyanınıza ortak olacak. Dolu Dolu müziğiyle, ara ara şarkı yayınlayan grup tam size göre! Eylül 2012′de internetten yayınladıkları 9 şarkılık “Hiç Birşey Yapasım Yok Bugün” albümünden sonra Nisan 2013′de “Yaşlanmak İstiyorum” adlı EP’sini yayınlayan Sanchos, aradığınız punk lezzetini size sunacak.

    Sanchos için şarkı önerisi; “Hiç Birşey Yapasım Yok Bugün”

     

    HEDONISTIC NOISE 

    Kadıköy’de kurulan punk rock, garage punk ve “damar punk” ekibi Hedonistic Noise 2016’dan bu yana Türkçe punk sahnesinin en bilinen ekiplerinden biri. Ne yazık ki, grubun kendine has, hardcore vokaliyle tanınan ismi Orçun Özdemir, 10 Haziran 2020’de hayatını kaybetti. Hedonistic Noise’un şubat ayında yayınladığı O…. Çocuklarından Masallar ve Hikayeler adlı albümleri de, Orçun’un vokaliyle kaydedilen son Hedonistic Noise albümü oldu. 

    Sanchos için şarkı önerisi; "Umutsuzluk”

     

    DENGESİZ HERİFLER

    2003’te Ankara’da kurulan ska punk grubu Dengesiz Herifler; Doğa Çağ Ürünay, Mustafa Yüksel, Eren Alkan ve Emre Alptekin’den oluşuyor. İlk demoları “Adam Ol!” ve sonrasında yayınladıkları “Laayığın Budur” gibi şarkılarının hem yeni hem eski versiyonlarından oluşan 34 şarkılık Laayığın Budur albümlerini ocak ayında yayınladılar. “Kollarımız bacaklarımız kopana kadar müzik yapmak istiyoruz” diyen ekibi “Her Gün İçeceğim” ve “Öldür Beni Yavaşça” gibi şarkılarıyla da biliyoruz. 

    Dengesiz Herifler için şarkı önerisi; "Her gün İçeceğim”

     

     

    KAYNAKÇA

    9-Magazine

    Müzikle

    AltMüzik

    Dergy

     

     


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.