Kalbin Yok Mu Şarkısıyla Hayran Olduğumuz İnsan: Marc Aryan

Kalbin Yok Mu Şarkısıyla Hayran Olduğumuz İnsan: Marc Aryan
  • 9
    0
    2
    1
  • Asıl adı Henry Markarian olan müzisyen 14 Kasım 1926 tarihinde Fransa'da dünyaya geldi. Ortaokul yıllarından itibaren müzikle ilgilenmeye başladı. 1953 yılında önce babasının yanında çalışmaya başlayan Henry, müzikle daha fazla ilgilenebilmek için Paris'e gitti ancak yıllarca mücadele edeceği bir hastalığın pençesine düştü. Kendi çabalarıyla hayata ve çok sevdiği müziğe döndü.

    Ailesinin de yardımlarıyla bir plakçı dükkânı açtı. Dükkanını daha sonra sattı ve Paris'e kendi bestelerini yayınlamaya gitti, ama yapımcılar onu ve projelerini hep geri çevirdi. “Markal” adını verdiği kendi plak şirketini kurdu. Daha sonra bu şirkete ailesinin memleketi olan “Malatya” adını verdi. 

    1963 yılında birkaç müzisyenle bir araya gelerek kendi plak şirketi için birkaç şarkı kaydetti ve bunda başarılı oldu. Daha sonra Brüksel'in en büyük plak firmasından teklif aldı ve önemli bir dağıtım anlaşması imzaladı.

    1966 yılında Türkiye'de ilk konserini verdi. Anne ve babasının da iyi derecede Türkçe bilmesi o dönem hem Marc’a hem de aileye olan ilginin artmasını sağlamıştı. İzmir, Ankara ve İstanbul’da konserlerine 80.000’den fazla kişi gitmişti. Marc Aryan'ın aksanının da olması dinleyenlere sempatik gelmişti. 1969 yılında bir kez daha ülkemize gelen müzisyen, birçok konser vermiştir.

    Marc Aryan, Fransızca şarkılarının yanı sıra kendi bestelerini de Fecri Ebcioğlu'nun yazdığı Türkçe sözlerle seslendirmişti. Dünya Dönüyor, Kalbin Yok Mu?, Yalancısın, Nasıl Evlenirsin Bu Lisanla, Kimdir Bu Sevgili bunlardan en bilinenleridir. Marc Aryan, 30 Kasım 1985 sabahı hayata veda etmiştir. Ardında harika sesiyle güzelleştirdiği onlarca şarkı bırakmıştır.

    Açık ara en sevdiğim Marc Aryan eseri olan Kimdir Bu Sevgili şarkısının youtube linkine ve Marc Aryan'ın spotify profiline aşağıdaki bağlantılardan ulaşabilirsiniz.

    ">

     

    Kaynak: 1 2

     


    Yorumlar (2)
    • Gayet tatlı ve özgün bir yazı olmuş. Özellikle içerik tercihi bakımından yazarı beğeniyorum :)

      • Harika💜 çok bilgilendirici ve seni seviyorum sayın bay başarılarının devamını dilerim 🦋🦋

        Yorum Bırakın

        Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.