Mona Lisa Kimdir?

Mona Lisa Kimdir?
  • 0
    0
    0
    0
  • Mona Lisa 16. yüzyılda Leonardo da Vinci tarafından yapılan bir yağlı boya portresidir. Hakkında çok fazla tartışma olan bu resimdeki bir diğer konu ise Mona Lisa'nın kim olduğudur.

    Mona Lisa tablosunun altında birçok farklı eskiz vardır ve Leonardo ölene dek nereye gitse bu bitmeyen tablosunu yanında götürmüş, teslim etmemiştir.

    Mona Lisa’nın kim olduğuna dair çeşitli teoriler ortaya atılmıştır. Bazı sanat tarihçilerine göre kendi duygularının dışavurumu olarak kadın halini çizmiş; bazılarına göre ise yasak aşkını resmetmiştir. Ancak kabul edilen bu kadının iş adamı Bartolommeo Del Gioccondo’nun karısı olduğu yönündedir. 

     

    Bazı sanat tarihçileri ise Mona Lisa'nın, Da Vinci'nin annesi olduğunu, bazıları ise Meryem Ana olduğunu iddia etmiştir.

    Güçlü fakat oldukça tartışılan tahmin ise tarihçilerin tablodakinin Da Vinci’nin asistanı Gian Giacomo Caprotti da Oreno olduğunu düşünmesidir. Bu iddiayı ortaya atanlar Da Vinci’nin gizli bir eşcinsel olduğuna ve asistanıyla aşk yaşadığına, ama kiliseden çekindiği için gerçeği asla açıklamadığına inanıyorlardı.

    Bu iddiayı ortaya atarken iki kanıt öne sürülüyor. Birincisi Mona Lisa’nın Da Vinci’nin asistanına benzerliği. İkincisi ise asistanın lakabı "küçük şeytan" demek olan Mon Salai (harflerin yerini değiştirdiğimizde Mona Lisa oluyor) olmasıydı. 

     

     


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.