Türk Müzik Tarihinde Bir Altın Vuruş: Karma

Türk Müzik Tarihinde Bir Altın Vuruş: Karma
  • 5
    0
    0
    0
  •  

    Tarkan'ın 14 temmuz 2001 tarihinde çıkardığı efsanevî albümü Karma'yı arka planındaki yönleriyle de inceleyeceğiz... Pek çoklarına göre Karma, 1994'te çıkan ikinci stüdyo albümü Aacayipsin ve 1998'de çıkardığı üçüncü stüdyo albümü olan Ölürüm Sana ile birlikte en iyi 3 Tarkan albümünden birisidir. Aynı zamanda yine diğer iki albümle birlikte Türk pop müzik tarihinin en iyi albümlerindendir. Karma'dan birkaç ay önce ilk olarak Kuzu Kuzu adlı şarkısını single olarak yayınlayıp klip çeken Tarkan yeni albümün gümbür gümbür geleceğinin sinyallerini verdi.

     

    Albümün kayıtları Fransa'daki Miraval adlı şatoda yapıldı. Tarkan, Fransa'da anlaştığı ve ona yurt dışı yolunu açan müzik şirketine burada albüm kaydedecek bir stüdyo aradığını söyler. Onlar da eskiden müzik stüdyosu olarak kullanılan bu şatoyu önerir. Tarkan ve ekibi şatoyu çok beğenirler ve Karma albümü burada kaydedilir. Daha önce Pink Floyd'un efsane The Wall albümünü kaydettiği bu şatoda; Sade, AC/DC, The Cure, Muse, Chris Era, Shirley Bassey ve Rammstein gibi birçok grup ve şarkıcı da kayıt yapmıştır. 35 odası, şapeli, üzüm bağları bulunan bu devasa yerde albüm kaydeden son sanatçı Tarkan'dır. Daha sonra ise Brad Pitt ve Angelina Jolie çifti şatoyu satın alarak düğünlerini burada yapmışlardır.

    Abümdeki tüm şarkılar hit oldu. Çünkü hepsi üst kalitedeydi. Daha önceki ve sonraki tüm Tarkan şarkıları gibi bu şarkılar da dinledikçe daha da çok sevildi. Albümde; Aşk, Ay, Kuzu Kuzu, Gitti Gideli, Uzak, Yandım, O'na Sor, Hüp, Sen Başkasın, Taş, Her Nerdeysen ve Verme isimli şarkılar yer aldı. Nazan Öncel, Mete Özgencil ve Mazhar Alanson imzalı altı şarkı haricinde albümdeki bütün şarkıların söz ve müziği megastar Tarkan'a aitti ve her biri ayrı ayrı harika parçalardı. İçinde hiçbir Sezen Aksu şarkısı olmadan albümün bu denli başarıya ulaşması da şaşırtıcıydı elbette.

    Tarkan'ın çıplaklar kampında çekilmiş birkaç fotoğrafı albüm öncesi basına sızdı. Tarkan, bu fotoğrafları yüzünden Türkiye'de basın ve muhafazakâr kesim tarafından oldukça sert şekilde eleştirildi ve büyük bir çoğunluk albüme destek vermedi. Bu olaylar albümün Türkiye'de yarı yarıya daha az satmasına neden oldu. Buna rağmen ilk haftaya; yurt içi ve yurt dışı dahil Türkiye menşeili albüm olarak tüm zamanların en hızlı satan albümü olarak rekor açılışla başladı. Toplamda, Türkiye'de 1.900.000, yurt dışı dahil dünyada 3.600.000 satış yaptı. Yine de Türkiye'de o yılın en çok satan albümü oldu. Bunun yanı sıra ise yurt dışı satışı ile birlikte albüm Türkiye'de tüm zamanların en çok satan 3. albümüdür. Albümün tanıtımı İstanbul'da ünlü gece kulübü Laila'da yapıldı. Tanıtımda, Tarkan'ın Ay performansı büyük beğeni topladı. 2001'de Rusya'da en çok satan yabancı albüm oldu. Onlarca ülkede listeleri zorladı. Tarkan dünyaya adını daha fazla duyurdu ve daha büyük bir hayran kitlesi topladı.

     

    Prodüktörlüğünü Tarkan ve Ozan Çolakoğlu'nun birlikte yaptığı albümün kapak tasarımı da albümün en dikkat çekici kısımlarından biriydi. Hikmet Barutçugil isimli bir ebru sanatçısı tarafından Tarkan'ın fotoğrafının ebru sanatıyla şekillendirilmesiyle tasarlanan albüm kapağı da oldukça beğeni topladı.

    tarkan karma

     

    Üstüne gül koklayamadığımız bu efsanevî albümün,  başta da dediğim gibi bir felsefesi vardı. O felsefeyi albümün girişinde şöyle açıklıyor Tarkan:

    "Karma düşüncesine göre yaşam, hassas bir etki-tepki dengesi üzerine kuruludur. Dün yaşadıklarımız, bugünkü ruh halimiz, yarın karşımıza çıkacak her şey, uzun ince bir zincir gibi birbiriyle bağlantılıdır. Çünkü evrende var olan her şey, geçmiş zaman içinde var olmuş başka bir durumla ilişkilidir. Geçmişte yaptığınız iyilik, çevrenize yaydığınız pozitif elektrik, sevgileriniz, heyecanlarınız, iyi anılarınız yarın size iyi karma olarak geri döner. Kötü karma, eskiden sahip olduğunuz olumsuz ruh hallerinin, üzerinizde taşıdığınız negatif elektriğin, gelecekte mutsuzluk olarak yeniden karşınıza çıkmasıdır. Yani davranışlarımızdan oluşan yaşantımız, bir dairenin üzerinde yol almaya benzer. Karma der ki: Hiçbir şey sebepsiz değildir. Hiçbir şey kendiliğinden değildir. Ya da rastlantıda rastlantı yoktur."

     

    Kaynak 1, 2


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.