Yukarıya Bak

Yukarıya Bak
  • 1
    0
    0
    0
  • İster dolunay, ister meteor yağmuru, isterse Mars'ı görmek için en iyi gece olsun, gözlerinizi gökyüzüne çevirmenizi ve Dünya'dan uzayın harikalarına bakıp takdir etmenizi söylemeniz için harika bir kaç gün içerisindeyiz. Bu hafta size parlak ve tamamen aydınlatılmış bir dolunaya bakacağınızı bildiriyoruz. NASA'ya göre yazın son dolunayı olan bu özel Ay, 2 Eylül Çarşamba gece yarısından sonra  01.22'de yükselecek ve üç gün boyunca dolu görünecek.

    İşte bilmeniz gerekenler.

    27 gün, 7 saat ve 43 dakikalık bir süre zarfında Ay, gece gökyüzümüzde algılanan parlaklığı ve büyüklüğü bakımından değişen ay döngüsünden geçer. Ay'ın ay döngüsü kilometre taşı ile işaretlenmiştir. Döngünün zirvesinde, Ay'ın küçük bir şeridi, dolunaya dönüşmek üzere parlayarak göklerimizde yavaş yavaş belirir. Bundan sonra, yeniden başlamadan önce bir kez daha görünmezliğe doğru ilerlemeye başlar. Dolunay olduğunda, gezegenimiz Güneş ile Ay arasında olur, yörüngedeki kaya tüm yüzünü bize Dünya sakinlerine gösterir. Sonuç olarak, Ay'ın Dünya'ya bakan tarafı, Güneş'in ışıldayan ışığıyla tamamen aydınlatılır.

     

     

    DOLUNAY NEDİR? - Eylül ayında dolunay düştüğü zaman, hasat mevsimine denk geldiğinden Mısır, Meyve veya Arpa Ayı olarak bilinir. Yerli Amerikan kabileleri, mısır ekinlerini balkabağı, kabak, fasulye ve pirincin yanı sıra Kuzeydoğu Amerika'da topladıkları zamanı işaret ettiği için ona 'Mısır Ayı' adını verdiler. Avrupa'da, çoğu meyve mahsulünün zar zor toplandığı zaman olduğu için 'Meyve' ve 'Arpa Ayı' olarak bilinir. Eylül ayındaki dolunay aynı zamanda Çinli ataların hayaletlerinin Hayalet Ayı boyunca cehennemden çıktığı Çin Aç Hayalet Festivali'ne denk geliyor.

    Ay, 31 Ağustos Pazartesi akşamından itibaren gece gökyüzünde daha parlak ve gözle görülür şekilde daha dolgun olacak ve 3 Eylül Perşembe gecesine kadar bu şekilde kalacak. Dolunay, 2 Eylül Çarşamba günü akşam karanlığının erken saatlerinde en yüksek aydınlığına ulaşacak. Önümüzdeki ay, gök cismi hem 1 Ekim'de hem de 31 Ekim'de tamamen aydınlatılacağından, aynı ayda iki dolunay gibi nadir olaya tanık olacağız.


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.