Bill Gates Neden Nükleer Enerjinin “Gelecek” Olduğunu Düşünüyor?

Bill Gates Neden Nükleer Enerjinin “Gelecek” Olduğunu Düşünüyor?
  • 2
    0
    0
    0
  • Nükleer enerji, güneş ve rüzgar gibi geleneksel yenilenebilir enerjilerden daha farklıdır ve anketler bunun iki nedenini şöyle açıklıyor: kaza korkusu ve atıklarla ne yapılması gerektiği bilmeme. Ayrıca maliyet var: finansal danışmanlık firması Lazard nükleer santrallerin inşasının rüzgar veya güneş çiftliklerinden çok daha pahalı olduğunu tahmin ediyor. Ama ya bu sorunları aşmanın bir yolu varsa? Bill Gates bir tane bulduğunu düşünüyor ve adı TERRAPOWER.

    Gates tarafından 2006 yılında kurulan şirket, geçtiğimiz günlerde ABD genelinde küçük, gelişmiş nükleer enerji santralleri kurmayı planladığını duyurdu. Bu nükleer santraller şu anda kullanılmakta olan her şeyden oldukça farklı. Çünkü yeni bir nükleer enerji kaynağına güveniyorlar: seyahat eden bir dalga reaktörü.

    TERRAPOWER NEDIR?

    2008 yılında kurulan bill gates'in yatırımcısı ve chairman'ı olduğu depleted uranyum ve muhtemel toryum kaynaklı nükleer reaktör araştırmaları yapan şirket. Gates'in katılımının yanı sıra, şirket ABD hükümetinden de bazı fonlar aldı, ancak Gates TerraPower'ın web sitesinde tek kurucu ve başkan olarak listelendi. On yıllık olmasına rağmen, şirket hiçbir şey inşa etmedi, ama bir milyarderin sahip olunduğu bir şirket olduğunda bu işi kolaylaştırıyor. CEO Chris Levesque, CTO John Gilliend ve diğerlerinin yanı sıra Gates, nükleer enerjiyi dönüştürmek için seyahat eden dalga reaktörünün potansiyelini araştırmak ve belki de imajını iyileştirmek için TerraPower'ı kullanıyor.

     

    A traveling wave reactor. The rods are at the orange cylinders at the bottom.TerraPower

    Seyahat Reaktörü Nedir?

    Seyahat eden bir dalga reaktöründen nasıl farklı olduğunu anlamak önemlidir. Günümüzde ki reaktörlerin çoğu "hafif su" reaktörleridir ve uranyum atomlarını bölerek, fizyon olarak bilinen bir süreçte enerji üreterek çalışırlar. Fizyon doğada kendiliğinden olmaz zor bir süreçtir. Çünkü uranyum U-235 ve U-238 olarak bilinen iki izotoptan oluşur. Uranyumun sadece yüzde 0.7'si U-235 iken nükleer sürecin çalışması gereken izotop bu. Zenginleştirme yapay uranyum içinde U-235 miktarını artırır, ve silah yüzde 20 konsantrasyonu kadar yüksek ulaşabilir. Zenginleştirilmiş uranyum inanılmaz derecede tehlikelidir. Bunun nedeni, bir silaha dönüştürülebildiği ve nemle etkileşimde bulunduğunda zehirli hidroflorik asit salgılayabildiği içindir. Fizyon gerçekleştikten sonra geriye kalan u-238, "tükenmiş uranyum" olarak da bilinir. Ama öncelikle israf. Ve, zaman içinde, radyasyon seviyeleri artar, bu da onu etrafta tutmayı tehlikeli hale getirir. Seyahat eden bir dalga reaktörü tükenmiş uranyuma yakıt olarak yeni bir yaşam verir.

    BIR NÜKLEER REAKTÖR TÜKENMIŞ URANYUMU YAKIT OLARAK KULLANABILIR MI?

    TerraPower'ın teknolojinin "gerçek yeniliği" olarak adlandırdığı gezici dalga reaktörünün çekirdeği, U-235 ve tükenmiş uranyumun bir karışımını kullanır. Zenginleştirilmiş uranyum çubukları tükenmiş uranyum çubukları ile çevrilidir. TerraPower'ın "başlatıcı" olarak tanımladığı zenginleştirilmiş uranyum, "eşzamanlı fizyon dalgalarının yavaş hareket eden zincir reaktörü" olan dalga reaksiyonunu başlatıyor. Reaktör çekirdeğini çevreleyen herhangi bir nükleer reaktörde tanıdık gelecek birkaç manzara vardır: sodyum soğutucu ve yeni çubuklar içinde karıştırmak için bir yakıt işleme makinesi.

    AVANTAJLARI NELERDIR?

    TerraPower'a göre, çok fazla. Onlar seyahat dalga reaktör tükenmiş uranyum kullandığı gerçeğine dayanıyor, "yeniden işleme" olarak bilinen ihtiyacını ortadan kaldırır - nükleer atık diğer unsurlarından plütonyum ve uranyum ayrılması. İlgili Bilim Adamları Birliği tarafından "tehlikeli, kirli ve pahalı" olarak adlandırılan, Amerika'daki tüm nükleer reaktör filolarının yeniden işlenmesi 4 milyar doların üzerindebir maliyete mal olacak. TerraPower "yeniden işleme ihtiyacını ortadan kaldırır," hangi sırayla "nükleer yakıt döngüsünün genel maliyetini düşürür, ve bir atık yan yararlanarak çevreyi korumaya yardımcı olur," şirkete göre.

    NEDEN HALA YAPILMADI?


    İlk başta, TerraPower ABD'de inşa etmeyi planlamadı. 2015 yılında şirket, Pekin dışında deneysel bir seyahat dalgası reaktörü inşa etmeye başlamak için devlete ait Çin Ulusal Nükleer Şirketi ile bir anlaşma imzaladı. Ama anlaşma bazı ciddi komplikasyonlarla geldi: yani, siyaset. Ocak 2019'a gelindiğinde Çin ile Trump yönetimi arasındaki gerginlik tırmanıyordu ve ABD'nin Çin ile teknoloji anlaşmalarına getirdiği kısıtlamalar anlaşmanın çökmesine neden oldu. Ceo Chris Levesque o dönemde Wall Street Journal'a verdiği demeçte, "Yeniden toparlanıyoruz." dedi. "Belki başka bir ortak bulabiliriz." Projenin çöküşünü bir yıl sonu mektubunda yansıtan Gates,"Bunu ABD'de inşa edebiliriz, dedi.

    TERRAPOWER IÇIN SIRADA NE VAR?


    Şirketin yeni ortağı GE Hitachi Nükleer Enerji'yi de içeren yeni planı, 2020'ler boyunca ABD genelinde bir dizi küçük seyahat dalgası reaktör tesisi inşa etmek. Şirketin Natrium adını verdiği bu santraller tam zamanlı çalışmaz. Bunun yerine, güneş ve rüzgar gibi yerleşik yenilenebilir enerjilerin tamamlayıcısı olarak hareket ederler, ancak bu enerji kaynakları nın bütün bir şebekeye güç veremedikleri zaman faaliyet göstermektedirler. Diğer yeşil enerji kaynakları tam kapasite de çalışıyorsa, santraller reaktörlerini çağrıldıklarında kullanıma hazır erimiş tuz tanklarında güvenle saklarlar. TerraPower her Natrium tesisi inşa etmek için 1 milyar dolara mal olacağını tahmin ediyor. Bu fiyat hala inatla yüksek. Ama yine de, burada bir milyarder kurucusu için yardımcı olur.


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.