Mit Ve Müzikalin İç İçe Geçmiş Hali: Hadestown

Mit Ve Müzikalin İç İçe Geçmiş Hali: Hadestown
  • 3
    0
    2
    0
  • Ülkemizde malesef müzikal kültürü çok yaygın değil fakat zaman geçtikte, yeni oyunlar yazıldıkça herkesin kendisini bağdaştıracağı bir müzikal bulma şansı yükseliyor. Ben de bundan 2 sene öncesine kadar müzikal nedir bilmezdim fakat okulumuzda yer alan müzikal topluluğunun oyunlarına katıldıkça kendimde yeni bir şey keşfettim. O andan itibaren zamanımın çoğunu müzikal albümleri dinleyerek - malesef internetten müzikalleri izlemek pek mümkün değil, telif haklarından dolayı - geçirdim. Sonra bir baktım ki instagram keşfetimde sürekli farklı farklı müzikallerden ufak kesintiler içeren videolar belirmiş. İşte o videolardan biri de adını daha önce hiç duymadığım Hadestown müzikalindendi. Sürekli karşıma çıktığı için de dedim ki nedir bu Hadestown. İşte şimdi buraya da karşıma şans eseri çıkan bu güzel müzikali yazacağım fakat Broadway'de izleme şansı elde edemedim bu yüzden de internetten bulduğum küçük videolar ve müzikalin soundtrack'inden yola çıkarak yazımı şekillendireceğim.

    Broadway'in şarkıcı-söz yazarı Anaïs Mitchell'in 14 kez Tony adayı olan ve 8 tanesini kazanan müzikali Hadestown, Orpheus ve Eurydice'in mitini ödünç alıyor ve eski Yunan masalını caz,folk, müzikal türlerinde yeniden anlatıyor. Yani anlayacağınız gibi normal müzikal anlayışından bir hayli uzak ve bence müzikal kültürüne yeni bir bakış açısı katıyor. Müzikalimiz tamamen yeni bir şekilde anlatılan eski bir hikaye fakat aynı zamanda gelir eşitsizliği, iklim değişikliği, yeni aşk ve aşk yolunu nasıl bulacağınızı anlatıyor. Peki nedir bu hikaye?

    Eski Yunan mitolojilerinden biri olan Eurydice ve Orpheus'un hikayesidir aslında bu müzikalin konusu. Omzunda bir lir taşıyan şarkıcı, müzisyen ve şair Orpheus, Eurydice ile evlenir, ancak düğün gününde bir yılan tarafından ısırılır ve zehrinden ölür. Bu  talihsiz olay, Orpheus’un yüreğinde acılar yaratır. Yaşadığı acıyı unutmak için gezer dolaşır, ama müzik dahil, hiçbir şey yüreğindeki acıyı geçirmez. Orpheus, daha fazla bu acıya katlanamayacağını düşünüp yeraltı dünyasına inmeye; Eurydice'i geri getirmeye karar verir. Lirinden çıkan etkileyici ezgiyle Hades ve Persephone'i etkileyerek Eurydice'i oradan çıkarmayı hedefler. Karşısında alt etmesi gereken bir tanrı (Hades), bir tanrıça (Persephone), bir de zehirli üç başlı köpek Cerberus vardır. Ama onun Eurydice'e olan aşkı öyle güçlüdür ki, onu kurtarmak için her tehlikeyi göze almaya kararlıdır. Orpheus, yeraltı dünyasına indikten sonra Hades ve Persephone'nin karşısına çıkar. Onları lirini çalarak ikna etmeye çalışır. Hades melodinin etkisiyle yumuşar ve Eurydice'nin yaşayanlar dünyasına gitmesine razı olur. Ancak bir şartı vardır. Eurydice, Orpheus'un arkasından yürüyecek ve yeraltı dünsyasından çıkana kadar Orpheus bir kere bile geri dönüp ona bakmayacaktır. Aksi halde Eurydice'nin ruhu sonsuza kadar kaybolacaktır . Orpheus bu şartı hemen kabul eder ve yola çıkar. Çıkışa yaklaştığında kimilerinin dediğine göre Eurydice'nin çığlığını duyduğu için kimilerine göre emin olmak için dönüp bakar ve Eurydice ile göz göze gelir. Tam da o anda Eurydice'nin ruhu bir daha geri dönmemek üzere sonsuzluğa karışır, Orpheus ise eşini tekrar kaybetmenin acısıyla daha da çok kahrolur. O anki acıyısıyla Hades'in yanına geri dönüp Eurydice'yi yeniden ister fakat tanrılar izin vermediği için Orpheus eli boş bir şekilde yaşayanların dünyasına geri döner. Orpheus bu yaşanan acılardan sonra elini her şeyden çeker, adeta inzivaya çekmiştir kendini. Kederden ağlar durur. Bir süre sonra da öldürülür - nasıl öldürüldüğü konusunda herkes başka bir hikaye söyler -. Orpheus ölürken gülümsüyordur çünkü o çok sevdiğine kavuşacaktır artık. 

    Karakterlerimiz de tahmin edileceği üzere Yunan mitolojisinden tanıyacağımız isimler:

    Hermes: Mitolojide ilahi elçi olarak geçer. Müzikal boyunca anlatıcı rolünü oynar.

    Orpheus: Efsanevi bir müzisyen, şair ve eski Yunan dininde bir peygamberdir. Eurydice'e aşıktır.

    Eurydice: Orpheus'un sevgilisidir. Evlendiği gün yılan tarafından ısırılıp zehirlenerek trajedik bir şekilde ölür.

    Persephone: Bahar tanrıçası ve Hades'in karısıdır. Özgür ruhlu ve eğlenceli sevgi doludur. Müzikalde bir alkoliktir ve birçok noktada sıklıkla sarhoş olduğu gösterilmiştir.

    Hades: Yeraltı dünyasının tanrısı ve Persephone'nin kocasıdır. Hikayenin ana düşmanıdır. Hadestown'ın hükümdarıdır. Soğuk ve umursamazdır.

    Az çok da olsun müzikalin konusunu, karakterlerini öğrenmiş olduk fakat nasıl izleyeceğiz? Daha önce dediğim gibi müzikaller telif haklarından dolayı internete kayıt halinde koyulmuyor - bazı müzikaller hariç - bu yüzden de müzikalin tamamını izlemek mümkün değil en azından şu anlık. Dilerseniz de benim yaptığımı yaparak müzikali izlemiş kadar olursunuz. Vikipedi ya da herhangi bir başka internet sitesinden müzikalin konusunu okuyup sonrasında müzikalin tüm soundtrack'ini dinleyebilirsiniz. Bugüne kadar pek çok müzikal dinledim ama sadece 1 tanesini izleme fırsatı buldum o da internete yüklendiği içindi (Hamilton müzikali geçtiğimiz aylarda Disney+'a yüklendi). Onun dışında hiçbir müzikali izleyemedim ama yine de bunun hevesimi kırmasına izin vermiyorum. Hadestown'u da aynı bu şekilde "izledim". 

    Son olarak da kısacık Hadestown'la ilgili kendi düşünce ve hislerimden bahsedeyim. İlk dinlediğim zaman kulağıma çok hitap etmemişti fakat tüm soundtrack'i baştan sona dinledikten sonra çok hoş melodiler duydum ve oyuncuların da mükemmel seslerini dinlemenin zevkine vardım. Özellikle folk ve caz müziğin ağır bastığı şarkılarda kendime hakim olamayıp küçük adımlarla dans bile ettim. Aynı zamanda André De Shields'in şarkılara ara sıra kattığı eğlenceli tınılar da dinlemesi keyifli anlardan birkaçıydı. Ve tabi ki Patrick Page'e de gönderme yapmadan olmaz. Dinlediğim en kalın seslerden birine ve aynı zamanda en sakin seslerden birine sahip kendisi. Şarkılardaki rolü de dinleyiciyi bulutlar üstündeymiş havasına sokuyor adeta. Bunun yanında da konusunun bir Yunan mitolojisinden geldiğini öğrendiğim zaman beni daha çok heyecanlandırdı bu müzikal. İlk başta ne dinliyorum ben desem de sözlerine dikkat ederseniz hikayenin başarılı bir şekilde aktarıldığını ve aynı zamanda kısa ama eğlenceli repliklerle zenginleştirildiğini görebilirsiniz. Her ne kadar izlememiş olsam da karakter seçimleri, şarkıların sözleri ve besteleri bu Yunan mitolojisini içine alarak dinlemesi hoş bir müzikal ortaya koymuştu.

    Bonus olarak da Hadestown'dan en çok sevdiğim şarkıları ekliyorum :)

    Wait For Me ve Wait For Me (reprise)
    Way Down Hadestown
    Chant
    Why We Build The Wall

    Broadway orjinal soundtrack'inde yer alan Reeve Carney, Eva Noblezada, Patrick Page, Amber Gray, André De Shields ve de Rachel Chavkin (müzikalin yönetmeni) ve Anaïs Mitchell'e bu güzel müzikali yarattığı için teşekkür ediyorum!

    Hadestown yaklaşık 2006'dan beri defalarca söyleniyor. Öncelikle konsept albüm için stüdyoda söylendi. Ve tabi ki Broadway'de söylendi. Hala da Mitchell ve Chavkin tarafından söylenmeye devam ediyor. Ve devam edecek!

    Hermes karakterinin müzikalin giriş şarkısı olan Road To Hell'de söylediği şu sözlerle bitirelim yazımızı:

    It's a sad song. It's a sad tale, it's a tragedy. It's a sad song. But we sing it anyway.

    ---

    Aşağıya da Hadestown'un Broadway orjinal kaydını bırakıyorum :)


    Yorumlar (2)
    • Hollywood bünyesinde popülarite kazanmış müzikal filmlerinin ötesinde bir müzikal dünyası olduğunu hatırlattı bu yazı bana. Oldukça sevdiğim bu hikayenin bir müzikali olduğunu bilmiyordum. Bu faydalı yazı için teşekkürler.

      • Hadestown hakkında çok güzel bi tanıtım olmuş, müzikalin konusunu bilmiyodum ve ilgimi çekti baya. Ellerine sağlık :)

        Yorum Bırakın

        Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.