Kendisi Gibi Ve Özgür Yaşamak İsteyenlerin Müzikali

Kendisi Gibi Ve Özgür Yaşamak İsteyenlerin Müzikali
  • 2
    0
    1
    1
  • 2005 yılında hayatıma film olarak giren ve bugün de ele alacağımız müzikalin adı RENT. Aslında film haline çevrilmeden önce 1996 yılında Broadway'de sahnelenmeye başlanmış olup Jonathan Larson'ın müzik, şarkı sözleri ve kitabından oluşan bir rock müzikalidir. Aynı zamanda müzikalimiz Giacomo Puccini'nin 1896 operası La Bohème'den esinlenilerek yazılmıştır. 

    Rent, Broadway'de büyük beğeni toplamış olup Pulitzer Drama Ödülü ve En İyi Müzikal Tony Ödülü dahil olmak üzere birçok ödül kazanmıştır. Aynı zamanda 1996 Grammy Ödülleri'nde En İyi Müzikal Albümü ödülüne adaylık göstermiştir. Broadway prodüksiyonu, 12 yılın ardından 7 Eylül 2008'de kapanmış ve Broadway'deki en uzun soluklu gösterilerden biri konumuna gelmiştir. Kısacası uzun bir süre boyunca ortalığı kasıp kavurarak ikonik müzikallerden biri haline gelmiştir. İkonik dememdeki sebeplerden biri de müzikalin konusu. 

    Müzikalimiz, hayatta kalmak ve de bir hayat kurmak için mücadele eden yoksul bir grup genç sanatçının hikayesini anlatıyor. Hikayemiz; madde bağımlılığı, aşk, LGBTI+ hakları, evsizlik gibi temalardan oluşurken HIV/AIDS hakkında da önemli noktalara değinerek karakterlerimizin bohem hayatlarını sahne önüne koyuyor. Yoksulları, dışlanmışları, hastaları ve reddedilmiş insanları konu alan müzikalin bir de karakterlerine göz gezdirelim:

    Mark Cohen: Bağımsız belgesel film yapımcısıdır, aynı zamanda da oyunun anlatıcısı konumundadır. Bir diğer karakter olan Roger'ın ev arkadaşı olup yakın zamanda başka bir karakterimiz olan Maureen'den ayrılmıştır.

    Roger Davis: Eskiden başarılı olan fakat şu an hayatta kalmakla mücadele eden müzisyendir. HIV pozitif ve eski bir bağımlıdır. Ölümünden önce son bir anlamlı şarkı yazmak istemektedir. Mimi karakteriyle sevgili olurlar.

    Mimi Márquez: Striptizci ve de uyuşturucu bağımlısıdır. Roger'ın sevgilisi olup kendisi de HIV pozitiftir. Roger ve Mark'la aynı apartmanda yaşar.

    Tom Collins: Üniversitede yarı zamanlı felsefe profesörlüğü yapan karakterimiz aynı zamanda AIDS'tir. Angel karakteri ile sevgili olacaktır.

    Angel Dumott Schunard: Kendisi bir drag queen'dir. Aynı zamanda AIDS olan bir sokak perküsyoncusudur. Tom ile sevgili olurlar.

    Maureen Johnson: Biseksüel bir performans sanatçısı olup Mark'ın eski sevgilisidir. Joanne adında kız arkadaşı vardır. Fakat çok çapkın bir karakter olarak yaratılmıştır.

    Joanne Jefferson: Ivy League eğitimi almış bir avukattır ve lezbiyendir. Maureen ile sevgilidirler. 

    Benjamin "Benny" Coffin III: Hikayemizin kötü karakteri olarak değerlendirilebilir. Roger ve arkadaşlarının ev sahipliğini yapmaktadır. Apartmanı satacağından dolayı Roger, Mark ve Mimi'nin taşınmasını ister. Bir zamanlar Mimi ile sevgili olmuşlardır.

    İlk başta da dediğim gibi bir grup genci konu alan müzikalde aslında herkesten çok Roger'ın hikayesine tanıklık ediyoruz. Yukarıda anlattıklarım baş karakterler olabilir ama hikayenin gidişatı içerisinde çoğunda büyük bir değişim ya da büyük önem taşıyan değişimler görmüyoruz fakat Roger'a bakınca hikaye devam ettikçe kişiliğinde büyük oranda değişimler yaşanıyor. Örnek olarak Roger hikayenin başında kimseyi yanına yanaştırmayan (eski sevgilisi April, HIV pozitif olduğunu öğrenince kendini öldürür) soğuk ve sevgiye kendini kapamış bir insan olarak karşımıza çıkarken zamanla ve Mimi ile tanıştıktan sonra karakterin yavaş yavaş hayata tekrar dönme isteğine ulaştığını görüyoruz. Diğer karakterlerimiz, Mark ve Maureen de bir derece değişim gösterirken Joanne ve Collins zaten olgunlaşmış karakterler olarak karşımıza çıkıyor. Hayatta belli bir aşamayı geçerek kendilerini kabullendiklerini görüyor, hikaye boyunca kişiliklerinde çok bir değişim gözlenmiyor. Son olarak da Angel karakteri de belli zorlukları aşarak olduğu kişi haline gelmiş ve de hikayede aslında bilge karakter rolünü üstlenerek en olgun ve kendisiyle barışık karakter olarak betimleniyor.

    Müzikalle ilgili az da olsa bilgiye sahip olduktan sonra ben biraz da müzikalin söz müziğini yapan Jonathan Larson'a değinmek istiyorum çünkü kendisi daha çok genç yaşta, ve daha kendi müzikalinin başarısını göremeden hayata gözlerini yumdu bu yüzden de onu anmadan geçmek istemedim. Onu bu müzikali yazmaya iten şey yazımın başında bahsettiğim gibi Giacomo Puccini'nin La Bohème operası olmuştur. Oyunu Manhattan'ın East Village bölgesinde yaşayan bir grup gencin yaşadığı yoksulluk, evsizlik ve bağımlılık gibi konular üzerine kurdu. Aynı zamanda hikayesinde aşk ve LGBTI+'a yer verdi. Farklı farklı sorunlar yaşayan insanları bir araya getirerek baş döndürücü bir müzikal ortaya koydu. Karakterler ve olay örgüsünün çoğu bahsettiğim operadan gelse de Larson bunu çok farklı bir şekilde sahne önüne koydu. Örnek olarak; Puccini'nin operasında bahsedilen tüberküloz, Larson tarafından AIDS'e çevirildi. Opera; 1800'ler Paris'inde geçerken, müzikal 1990'larda New York'ta geçer oldu. Dediğim gibi birebir bir alıntılama olmasa da Puccini'nin operası ana iskeleti oluşturmuştur. Larson da bunu renklendirerek anlamlı sözleri olan şarkılarla birleştirerek modern bir müzikal örneği ortaya koymuştur. Rent'in büyüsü belki de ırksal ve cinsel açıdan çeşitli olmasından geliyor. Ve işte bu yüzden Rent'in sahnelenmesi ve izlenmesi insanda çok güçlü bir his bırakıyor. Müzikalde gördüğümüz topluluk duygusu ve yoğun duygular sadece gerçekçi değil; gerçektir. Oyuncular da tüm bunları resmetmiyor; adeta sahnede yaşıyor.

    "Dünyanın parçalanıyor gibi göründüğü bu zamanlarda, hepimiz ölümle her gün burun buruna yaşayan insanlardan nasıl hayatta kalacağımızı öğrenebiliriz ve hayatın dehşetinden saklanmak yerine birbirimize ulaşmalı ve bir topluluk olarak bağlanmalıyız." - J. Larson

    RENT hayallerinin peşinden giderek kim ne derse desin aldırış etmeden koşan gençlerin hikayesini anlatırken ilham veren, neşe ve umut mesajıyla, izleyiciye hayatlarımızı gerçekten önemli olan tek şeyle, sevgiyle ölçmeyi hatırlatıyor. İşte tam da bu yüzden herkesin izlemesi gereken bir müzikaldir kendileri. RENT sadece Broadway kültürünü değil, genel olarak pop ve queer kültürünü etkisi altına almıştır. İzleyen, dinleyen çoğu kişinin hayatına farkı bir bakış açısı getirerek uzun zamanlı bir müzikal haline gelmiştir. Uzun zamanlı diyorum çünkü sadece çıktığı zaman değil çıktığı andan şu ana itibaren bütün dünyada bir etkileşim yaratmıştır. Yıllarca kez Broadway sahnelerinde oynanmış ve filmi yapılmıştır. High School Musical'dan tanıdığımız Vanessa Hudgens, Dear Evan Hansen'den bildiğimiz Jordan Fisher ve son zamanların en iyi müzikallerinden biri olan Hamilton'dan Renee Elise Goldsberry gibi ünlü sanatçılar tarafından da sahnelenerek çoğu kişinin bildiği bir müzikal olmuştur.

    Youtube üzerinde pek çok video bulunuyor, dilerseniz onlara göz atabilirsiniz ama bence ilk olarak filmini izleyerek başlayabilirsiniz. Sonrasında youtube'dan Broadway'de çekilmiş video kayıtlarına bakabilirsiniz ve bence RENT: Live Finale + RENT Original Broadway Cast Reunion videosuna mutlaka göz atmalısınız. Orijinal kadroyla RENT: Live kadrosunun bir araya gelerek müzikalin en sevdiğim şarkılarından biri olan Seasons Of Love şarkısını söylemeleriyle birlikte gözlerimden yaş geldi, tüylerim diken diken oldu. En çok dinlediğim, sevdiğim şarkıları da aşağıya ekliyorum. Aynı zamanda soundtracki de dinleyebilirsiniz :) Keyifli dinlemeler, izlemeler dilerim

    Another Day

    La Vie Boheme

    Rent

    Seasons Of Love

    Ne olursa olsun yaşıyoruz veya yaşamaya çalışıyoruz, farklılıklarımızla beraber de yaşamaya devam etmeliyiz. Bir kere geliyoruz bu dünyaya, tadını çıkarın. VIVA LA VIE BOHEME!

    Kaynak: https://www.muzikaltiyatro.com/rent , https://en.wikipedia.org/wiki/Rent_(musical) , http://www.newlinetheatre.com/rentchapter.html


    Yorumlar (1)
    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.