Gezelim Görelim: Rumkale

Gezelim Görelim: Rumkale
  • 5
    0
    0
    2
  • Gaziantep'in Nizip ilçesi sınırları Kamışlı köyü içinde bulunan ve günümüzde Nizip-Birecik Barajı gölünün oluşmasıyla doğmuş bir yarımadada yer alan tarihi bir kaledir. Fırat Nehri ile Merzimen Çayı’nın birleştiği, yüksek kayalarla örtülü bir tepe üzerinde konumlanmıştır. Antik Dönem'den günümüze kadar Şitamrat, Kal-a Rhomayta, Hromklay, Ranculat, Kal-at el Rum, Kal-at el Müslimin ve Kale-i Zerrin (Altın Kale) gibi bir çok isimle adlandırılan Rumkale’deki mimari kalıntılar Geç Roma ve Ortaçağ karakteri taşımaktadır.

     Kalede bugün görülebilen yapılar arasında Aziz Nerses Kilisesi, Barşavma Manastırı, çok sayıda yapı kalıntısı, su sarnıçları, kuyu ve hendek yer almaktadır. Roma Dönemi'nde Hz. İsa’nın havarilerinden Yohannes’in Rumkale’ye gelip yerleşmesi ve burada Hıristiyanlık dinini yayması nedeniyle, bu yerleşim yeri Hıristiyanlık tarihinde önemli bir rol oynamaktadır. Yohannes’in, İncil’in kopyasını Rumkale’de bir mağarada sakladığı daha sonra kopyaların buradan alınıp Beyrut’a götürüldüğü anlatılmaktadır.

    Rumkale'ye nasıl gidilir?

    Rumkale bir yarımada üzerinde bulunduğu ve yarımadanın da hendek ile bağlantısı kesildiği için ulaşım Gaziantep’in Yavuzeli ilçesine 25 kilometre uzaklıktaki Kasaba Köyü'nden veya Şanlıurfa’nın Halfeti ilçesinden tekneler ile yapılabilmektedir.

     

    Anadolu'nun her bir bölgesi dünden bugüne birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Şanslıyız çünkü gittiğimiz bir bölgede birden fazla ize rastlarız. Bizleri hem görsel olarak hem de kültürel anlamda doyurur bu diyarlar. Kimimizin fotoğraflarına konu olur, kimimizin defterlerine aldığı notlarla canlanır. Gittiğiniz her bölgeyi dikkatle izlemelisiniz, anın tadını çıkarmalı ve hayallerinizde yer edinmesini sağlamalısınız. Kendinize iyi bakın, sağlıklı günler dilerim.

     

    Fotoğraflar: Ahmet Barın

    Kaynak: Türkiye Kültür Portalı


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.