Manzaraların Prensi: Claude Monet

Manzaraların Prensi: Claude Monet
  • 15
    0
    1
    3
  • Bütün kuralların dışına çıkıp cesareti sayesinde kendini ve sanatını kabul ettirmeyi başaran Fransız ressam Oscar-Claude Monet. 

    Rönesans’tan bu yana alışık olunan resim sanatına bambaşka bir yorum getiren Monet, kırk yıl kadar bir süre geleneksel sanat anlayışıyla bütünleşmiş olan kalıplarla savaşmıştır. Onu kendi dönemine kadarki sanatçılardan ayıran en önemli özellik, resimlerindeki “tamamlanmamış”lıktır. 

    1874’te İzlenim,Gündoğumu tablosu (aşağıda) ilk kez sergilendiğinde gören herkes çok şaşırmıştı çünkü tablo bir “resim”den çok bir “eskiz” havasındaydı. Buğulu atmosferi ve fırça darbeleriyle Monet’nin resmi hiç de alışılagelmiş resim sanatına benzemiyordu. Bu farklılıkla birlikte sanatçı birçok eleştiriye maruz kaldı. Hakkında yapılan “İlkel bir duvar kağıdı bile bu deniz manzarasından daha tamamlanmıştır.” yorumu acımasız eleştirilerden yalnızca bir tanesiydi.

    Aradan geçen altı yıl sonunda Monet ismi kabul görmeye ve yoğun eleştiriler azalmaya başladı. 19. yüzyılın ikinci yarısına ait en önemli sanat akımı olan ve ismini Monet’nin tablosundan alan İzlenimcilik (Empresyonizm) de bu şekilde sanatçıyla bütünleşti. Monet zamanla “İzlenimciliğin Babası” olarak anılmaya ve birçok sanatçıda etkilerini göstermeye başladı. 

    Resimdeki yerleşik bütün kalıpları yıkan Monet, iki binden fazla resim ve beş yüzden fazla desen üreterek tüm zamanların en popüler sanatçılarından biri olarak kabul edildi. Özgün tarzı ve denemekten çekinmediği tekniklerle ikon haline geldi. Fransa başta olmak üzere bütün Avrupa ülkelerini dolaşan sanatçı üretmekten hiç yorulmadı ve gördüğü her şeyi ona hissettirdikleri ışığında resmetti. Renk seçimleri, ışık kullanımı ve fırça darbeleriyle kendine has stilini oluşturan sanatçı manzara resimlerine kattığı yorumla tanındı. Kendisinden sonra birçok sanatçıyı etkileyen ressam, hakkındaki eleştirilere ve yaşadığı maddi sıkıntılara rağmen sürekli seyahat ederek üretkenliğini canlı tuttu. 

    Edouard Manet, Edgar-Hilaire Germain Degas, Pierre Auguste Renoir, Camille Pissarro, Gustave Caillebotte, Alfred Sisley, Mary Cassatt, Auguste Rodin gibi isimlerle İzlenimcilik akımının öncülerinden olan Monet, 86 yıllık ömrünün sonuna geldiğinde tanınmış ve önemli bir sanatçıydı. 

    KAYNAK: 1, 2, 3

    KAYNAK 4: Monet 500 Görsel Eşliğinde İş Bankası Yayınları


    Yorumlar (1)
    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.