Yapay Zeka Ve Toplum Üzerindeki Etkileri

Yapay Zeka Ve Toplum Üzerindeki Etkileri
  • 3
    0
    0
    0
  • Üretilenin hızla tüketildiği, keşfedilenin çabuk benimsendiği, popülariteye paralel olarak yeniye ve farklıya olan ilgimizin en üst seviyede olduğu; Teknoloji çağında yaşamaktayız. İnsanlık tarihi boyunca süregelen tüm çağlarda insanoğlunun ihtiyaçları, merak etme ve tatmin duygusu; keşif ve buluşların anahtarı olmuştur. “Nasıl ki ilk çağlarda en önemli buluş ateşin keşfi ise, yapay zekâ da günümüzün en önemli projesidir. İnsanlığın diğer tüm varlıklardan en güçlü farkı beynidir ve bu gücü etkin kullanmak çağların değişmesini sağlamıştır. Günümüzde yaşamakta olduğumuz teknoloji çağının en önemli buluşlarından biri de “Yapay Zekâ” teknolojisidir. Yapay zeka kavramından son yıllarda sıkça bahsedilmektedir. Aslında yapay zeka kavramı bu kadar yeni bir kavram değil, aksine yapay zekanın ortaya çıkışı çok eski dönemlere dayanmaktadır. Teknolojik gelişmelere bağlı olarak çeşitli yapay zeka programları oluşturulmuş ve robotlar yapılmaya başlanmıştır. Bu gelişmelerin hemen ardından derin öğrenme ve doğal dil işleme gibi kavramlar da gündeme gelmiştir ve yapay zekayı konu alan filmler yapılmıştır. Bu özellikler robotlara kazandırılmaya başlanmıştır ve şimdiki “yapay zeka” kavramına ulaşılmıştır. Yapay zekâ ile teknolojinin aynı doğrultuda ilerlemesiyle birlikte teknolojinin olumlu ya da olumsuz her türlü özelliğini yaşadığımız bu çağda, yapay zekâ kavramını tüm yönleriyle ele alabilmemiz, ön görülü olmamızı ve daha temkinli davranmamızı sağlayacaktır.

    Sosyal medya yönetiminde yapay zeka kullanımı oldukça yeni, fakat fazla uzak olmayan bir gelecekte yapay zeka sosyal medya üzerindeki hakimiyetini ilan edebilir. Gelecekte yapay zekalar hem kendi yaptığımız sosyal medya çalışmalarını hem de rakipleri kolaylıkla analiz edebilir. Geliştirilebilen yapay zekalar sürekli öğrenir, dolayısıyla analizler sonucunda nasıl bir yol izlenmesi gerektiğine gün geçtikçe daha hakim olma yolunda ilerliyor. Gelecekte onlara kodladığımız özellikler sayesinde sosyal medyada içerik üretmemize doğrudan katkıda bulunabilirler. Sosyal medyada kişileştirme için kullanılabilirler, müşterilerimizi firmamız adına ayrıntılı bir şekilde analiz edebilirler. Ayrıca günümüzde Facebook, Amazon, Twitter, Apple, Microsoft, Google gibi sosyal medya uygulamaları yapay zekayı kullanmaya başladı. Yapay zekâ kavramı geçmişten günümüze pek çok yarar sağlamış ve hayatımızı kolaylaştırmıştır. Fakat teknolojinin iyi ve kötü yanlarını olduğu gibi, yapay zekânın da kaygı verici yanları bulunmaktadır. Yapay zekâ dediğimizde Hollywood filmlerinden de alıştığımız korkutucu robotlar akıllara gelmektedir.

    Kaygımızı artırıcı bir diğer örnekte de Facebook tarafından geliştirilen bir program yazılımıdır. Bu yazılım da iki chatbot birbiri ile karşılıklı yazışmaları sırasında sohbet dili değişerek insanların anlayamadığı bir biçimde konuşmaya başlamışlardır. Fakat bu durum yapay zekâ algoritmalarındaki amaç fonksiyonlarıyla paralel bir sorundur. Amaç fonksiyonlarında konuşulan dile bir sınır koyulmaz ise böyle konuşmalar ortaya çıkabilmektedir. Yapay zekânın kaygıları yok edilmese de toplum adına yarar sağlayan olumlu yanları da mevcuttur. Günümüzde yapay zekayı çok faydalı şeylerde kullanabilmekteyiz.

    Bu alanlardan biri tıp alanıdır. İlaç dizaynının hızlanmasında yapay zekâyı kullanılmaktadır. Mikroskobik hücre dokusu görüntülerinden tümörlü hücreleri anlamak için de yine yapay zekâ teknolojisini kullanılır. Microsoft’un arama motoru bilgilerinden, daha önce pankreas kanseri tanısı konmadan, yapılan aramalar ile bireylerin pankreas hastası olduğunu tahmin edilebilmektedir.()  Bir diğer alanlardan biri sürücüsüz arabalar olarak da bilinen otonom araçlardır. Otonom araçların ortaya çıkışı ilk olarak DARPA’nın 2004 yılında Grand Challenge adında, Mojave çölünde insansız araç yarışı ile olmuştur. Bu araçlardaki yeni olan şey ise makine öğrenmesi diye kullanılan “machine learning” sistemidir. Tesla’nın ürettiği ticari araçlarda otonom özelliği mevcuttur.

    Tüm bu yenilikler geleceğin habercisi olurken aslında çok da ileriye gitmeden kullanmakta olduğumuz ve gayet alıştığımız bir yapay zekâ teknolojisinin içinde bulunmaktayız. Kullanmakta olduğumuz laptoplardan çamaşır ve bulaşık makinalarına, uçakların oto pilotlarından insansız hava araçlarına, otomotiv fabrikalarındaki robotlardan dronlara kadar hepsi yapay zekanın birer örneğidir. Yine yapay zekâ sayesinde trafikte daha kolay yoldan daha kısa zamanda gidebiliyor, dilini bilmediğimiz insanlarla anlaşabiliyor; ilgi alanımız aynı olduğu, farklı bölgelerde yaşayan insanlarla arkadaş olabiliyoruz. Aslında yapay zekânın en kısa ve net örneği telefonlardır. Android telefonlarımızda bulunan ses tanıma özelliği ile işlemlerimizi gerçekleştirebiliyor; yüz parmak izi ve iris tanıma özelliği ile güvenliğimizi sağlayabiliyoruz. Iphone model cep telefonlarındaki Siri özelliği ile kendimizin asistanını yaratmış olmaktadır. Arabalarda kullanılan ses tanıma ve otomatik part etme özelliği, bankacılık sektöründeki dolandırıcılık tespiti, akıllı ev modellerinde merkezi sıcaklık denetiminden su sıcaklığı denetimine ve elektrik ve aydınlatma özelliklerine kadar kullanabilmekteyiz. Tüm bunlar yapay zekânın hayatımızı nasıl kolaylaştırdığını göstermektedir.


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.