"Körleşme" kitabının adını ilk duyduğumda üniversite son sınıftaydım.Yazmam gereken tez için araştırmaya başladığım zaman kitabın konusu ve yazılış şekli dikkatimi çekti.Kitap ; yazar Elias Canetti tarafından 1930'lu yıllarının başında devrinin olaylarının etkisinde yazılmıştır.Yazarın topluma genel bakışı, toplumsal sınıfları değerlendirilmesi kendini açıkça belli eder.
Kitabın ana kahramanı olan Dr. Kien adlı kişi kendini sosyal yaşamdan soyutlayan, kendini bilimsel çalışmalarına ve en önemlisi kitaplarına adamış çağının en ünlü sinoloğudur.Evinin tüm odalarını kitaplığıyla donatan ve tek yaşam gayesi kitaplığını korumak olan Kien'in hayatına giren, onun saflığından ve sosyal yaşantıdaki eksikliklerinden yararlanmaya çalışan kurnaz ve açgözlü yan karakterler ile desteklenen roman farklı insan tiplerini ve "para" için insanların ne kadar ileri gidebileceğini gösteren kapitalist bir eleştiri kitabı olarak da ele alınabilir.
Açık bir zihin ile okunmadığında verilen mesajların okuyucuya ulaşamayacağı, yazarın yer yer sistemi ve insanları karakterler üzerinden eleştirdiği ve ruh bilimine dayanarak yapılan tespitleriye akıcı ve okuyanına değer katan bir kitap. İlginizi çekmesi adına bazı alıntıları paylaşıyorum ;
*Kitaplara kişilik sahibi varlıklar gözüyle bakıyordu.
*Dünyanın pis kokusu bütün herkes tarafından üretilmekteydi.
*Kültürlü bir insanın ruhu, eksiksiz bir cephaneliktir.Ancak kültürlü olmaları nedeniyle bu cephaneliği kullanma gözüpekliğini ender gösterdiklerinden, bu durum pek anlaşılmaz.
*Bir kitapçı bir kraldı.Ama bir kraldan hiçbir zaman kitapçı olamazdı.
Yorum Bırakın