Azer Bülbül Ve Can Yakan 10 Şarkısı

Azer Bülbül Ve Can Yakan 10 Şarkısı
  • 5
    0
    0
    0
  • Üç yıldızlı otelde ölen beş yıldızlı adam. Karanlık ve keder dolu gecelerimizin aranan ve yalnız olmadığımızı hissetirmekle beraber kalbimize şarapnel saplayan sesi, 2012 yılında kaybettiğimiz Azer Bülbül’ün (asıl adıyla Subutay Kesgin) can yakan 10 şarkısını sizler için bir araya getirdim. Keyifli Okumalar.

     

    1- YİNE DÜŞTÜN AKLIMA YAR

    Listemize giriş yaparken bu şarkıyı seçmemin asıl sebebi bulunduğu albüm. Yine Düştün Aklıma Yar / Yaban Eller albümü büyük usta Müslüm Gürses’le Azer Bülbül’ün işbirliği yaptığı bir albüm olduğu için Türk Arabesk Müziğine uzun yıllar silinmeyecek bir imza atmış durumda. “Kapı kapı, sokak sokak seni dilendim.” sözleriyle aklımıza kazınan şarkı, her dinlediğimizde bizi hiç gitmediğimiz ve sokaklarında hiç bulunmadığımız bir şehrin keşmekeşinde sevdiğimizi aratıyor.

     

    2-      BAŞARAMADIM

    Başaramamak eylemi daha önce bu kadar can yakan bir şekilde beşeri dillere konuk olmamıştı. Söz ve müziği Hamza Dekeli’ye ait olan “Başaramadım”  yayınlandığı 98 senesinden beri biz dinleyenlere gözyaşlarımızın yastığımızı ıslattığı anlarda onsuz yaşamayı başaramadığımızı ve başaramayacağımızı  hatırlatıyor. Tekrar tekrar çaldığı her anımızda kalbimizin bizlerden şikayetçi olmasına sebebiyet veren bu eser  zihnimizin bir köşesinde travmatik bir etki yaratmış durumda.

     

    3-      BU GECE KARAKOLLUK OLABİLİRİM

    Azer Bülbül denildiğinde akla gelen ilk şarkılardan biri olan “Bu Gece Karakolluk Olabilirim” Bülbül’ün vefatından bir sene önce yani 2011 yılında çıkarttığı “Duygularım” albümünün çıkış şarkısı niteliğinde bir eser. Gergin saatlerimizin başladığı, yağmurlarda ıslanmak, rüzgarlarda savrulmak ve serserice sokaklarda dolaşmak istediğimiz gecelerin benzersiz bir özeti olan bu şarkı yayınlandığı ilk günden beri arabesk çalma listelerinin demirbaşı olmuş durumda.

     

    4-      YATAMIYORUM

    Listemizin dördüncü sırasında , kalbimizin üzerine 21 katlı bir gökdelen dikiliyormuş gibi hissetiğimiz, onu unutmak için neler neler yapmamıza rağmen başaramadığımız, sabahlara kadar yatamadığımız gece yarılarında bizi uykudan kaldıran dert, keder ve elemin müzikal bir tasviri var. Azer Bülbül’ün yatamıyorum haykırışını dokuz kilometre öteden duyabilecek bir nesil yaratan bu şarkı, 98 yılından beri biz dinleyenler için kulaktan alınan bir dert ilacı haline gelmiş durumda.

     

    5-      BORCUM BİTMEDİ

    Sırtımıza yüklediğimiz hasretin tüm çilesini, sırtımızdan alıp tüm vücudumuza enjekte eden bir şarkı “Borcum Bitmedi”. Sevdanın çok ötesinde sevmemize rağmen kalbimizin dört bir yanını saran hicrana karşı bir dik duruş niteliğinde olan bu nadide eser, batıdan yükselen Ay’ın bizlere aydınlık sağlamadığı gecelerde bir Güneş heybetiyle doğmaya devam ediyor.

     

    6-      YARALANDIN MI EY CAN

    95 senesinde yayınlanan “Dokunmayın Çok Fenayım” albümünün ana kolonlarından biri olan “Yaralandın Mı Ey Can” biz dinleyenlere, adeta bir aşığın sorguya çekiliş sahnesini dinletiyor. Can alıcı ve sorgulayıcı vokaliyle bizleri bir bataklığa sürükleyen Azer Bülbül, yapayalnız bir başına bırakıldın mı diyerek bizleri düşünmeye sevk ediyor.

     

    7-      HER AN HER ŞEY OLABİLİR

    Azer Baba’nın söyleyiş tarzıyla “HER HAN HER ŞEY HOLABİLİR”, en dipte olduğumuzu hissetiğimiz gün, sabah ve gecelerde yukarı doğru attığımız tek bir adımın bile bizleri en dipten kurtaracağını kulaklarımıza fısıldıyor. Bununla beraber elimizde olanların bile an gelip gidebileceğini belirten Her An Her Şey Olabilir,  sanat eseri olmasının yanı sıra bir ders kitabı niteliği de taşıyor.

     

    8-      ÜZÜLMEDİM Kİ 

    2006 yılında piyasaya sürülen ve şarkıyla aynı ismi taşıyan Azer Bülbül albümü Üzülmedim Ki’nin en çok dikkat çeken, sözleri Naci Eray’a ait olan bu şarkı  sözleri ile bizleri terk eden eski sevgiliye seni unuttum ve gitmene bile tasalanmadım imajı çizen “Üzülmedim Ki” kendimize bile itiraf edemediğimiz hüzünlerimizi kalbimizin derinlerinden çıkartıp gözlerimizin önüne seriyor.

     

    9-      SANA YALAN GELEBİLİR

    Dudak büküp hor görmezsen, sevdam dağlar delebilir diyerek aşk yolundaki önyargıların güzelliklerin önüne geçtiğini  bizlere gözyaşları eşliğinde belirten Azer Baba, hasretten ölmenin sadece sözlerde kalmadığını bizlere bir kez daha hatırlatıyor. Hiç aşık olmamış bireylerde yalan etkisi yaratan bu şarkı üzerinden geçen 21 yıla rağmen kalitesinden bir şey kaybetmemiş durumda.

     

    10-   Korkularım

    Ve listemizin sonuna  gelirken, kapanışı sözleri büyük usta Ali Tekintüre’ye ait olan Korkularım isimli şarkıyla yapmak isterim. Enstrümanların adeta Azer Bülbül’ün vokaline saygı duruşunda bulunarak düşük perdeden yer aldığı bu şarkı göz ardı ettiğimiz ve zihnimizin karanlık köşelerine itelediğimiz korkularımızı, baktığımız her yerin tam ortasına taşıyor. Bedenimizin çıldırıp, ruhumuzun daraldığı anları adeta bir ressam gibi gözler önüne seren bu şarkı epik Azer Bülbül şarkılarına çok net bir örnek.

     

    Ve bu maddeyle beraber listemin sonuna geliyorum. Okuduğunuz için teşekkürler. Esenlikler


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.