Ölüler Diyarına Bir Yolculuk: Mezar Turizm Röportajı

Ölüler Diyarına Bir Yolculuk: Mezar Turizm Röportajı
  • 5
    0
    0
    1
  • 2004 yılında arkadaşlarına hazırladığı rap altyapılarıyla müzik sektörüne adımlarını atan Kerem İlter a.k.a Mezar Turizm, ilerleyen yıllarda eski Türkçe radyo ve televizyon programlarından kestiği kesitlerden oluşturduğu eserler üretmeye başladı. 2015 yılına kadar internet üzerinden yayınlandığı teklilerle müzik hayatına devam eden Mezar Turizm, 2015 yılında arabesk bazlı “Hayatı Şikayet Ediyorum” albümünü yayınladı ve bu albüm adeta kariyerinde bir dönüm noktası oldu. 2017 yılına geldiğimizde daha sakin bir temaya sahip olan “İhanet” albümünü biz dinleyenlerin beğenisine sundu. 2018 yılıyla birlikte askıya aldığı beatmakerlık kariyerine geri döndü ve Halko ile çalışmaya başladı. 2019 yılında Halko’nun “Güzel Gibi” isimli teklisinin prodüktörlüğünü üstlendi. 2020 yılı başlarında “Abartıyorum Çünkü Anlaşılmak” isimli albümünü yayınladı. Çalışmalarına pandemi sürecinin başlarına kadar Londra’da devam eden sanatçı bu süreçte ise kulaklıklarımıza ve çalma listelerimize İstanbul’dan konuk olmakta.

     

    1.    Öncelikle röportaj teklifimi kabul ettiğiniz için teşekkürler. Okurlarımız için kendinizden ve Mezar Turizm projesinden bahsetmek ister misiniz?

    Ben teşekkür ederim. 

    Mezar Turizm, içinde espriler olan bir müzik projesi. 

    2.    Ve belki de okuyucularımızın aklındaki büyük sorulardan, daha önce onlarca defa cevapladığınızı düşündüğüm bir soruyla devam etmek isterim. “Mezar Turizm” isminin kökeni nereden geliyor. Hikayesini bizlerle paylaşmak ister misiniz?

    Bu terimi arkadaşımdan duymuştum lisedeyken. Parasız yolculuk yapan birisi için kullanmıştı. Sonra ben bunu nickname olarak internette kullanmaya başladım. Myspace’e ilk şarkılarımı yüklerken de nickname’im bu olduğu için şarkıları üreten de bu isim oldu bir anda. “Mezar Turizm’in şarkıları.”

    3.    Müzik dünyasına adım atmanızı sağlayan ilk olay neydi veya bu bir süreç miydi? 

    İlk zamanlar kendimi eğlendirmek için yapıyordum. İlk olarak bilgisayardan kendi yaptığım bir projeyi mp3 olarak export alabilmek beni zaten aşırı heyecanlandırmıştı. Bir süre kendi şarkılarımı yaptım. Myspace’e yükledim (hala sayfamda duruyorlar ama çalışmıyor şarkılar)
    Myspace’de Serhat Köksal şarkılarımı duymuştu. Onun o dönem Radioeksen’de “Gözen Radyo” isimli bir programı vardı. Bu program beni de çok etkilemişti. Türk film replik kullanımını ilk programda duymuştum. Şarkı gönderdim ona, o da yayınladı. Çok mutlu oldum ve heyecanlandım. Sonra yapmaya devam ettim.

    4.    Eserlerinizde “Cenk & Erdem”, “Beyaz Futbol” alıntıları gibi bir nevi sarkastik içerikler bulunmakta. Müzikal tavır olarak bu durumun bir temeli var mı? Arkaplanında barındırdıklarını bizimle paylaşmak ister misiniz?

    Normal hayatta eğlenceli, komik biri olduğumu düşünüyorum. Bu tip komik içerikleri şarkılara eklemek beni eğlendiriyor baya. Tavır olarak düşünmedim ama kendimi çok ciddiye almıyorum mesela bu da onun sebeplerinden biri olabilir. Bunun harici insanlar ben yeni bir şarkı yaptığımda “bunun içinde çeşitli gariplikler vardır kesin” düşüncesiyle playe basmaları fikri hoşuma gidiyor. Böyle bir beklenti oluşturmaya çalışıyorum.

     

    5.    Dijitalleşme çağında olduğumuz için müzik piyasası da bu durumdan nasibini almış durumda ve artık yeni çıkan projeler genel olarak sadece dijital ortamlarda paylaşılıyor. “Mezar Turizm” olarak basılı bir proje düşünceniz var mı? İlerleyen dönemde sizlerden böyle bir haber alma ihtimalimiz var mı?

    Soundcloud’da şarkılarımı yayınlarken düşünürdüm bunu. Hatıra mantığındaydı o da. Şu an düşünmüyorum açıkçası.

    6.    Ürettiğiniz eserlerde sample’lar büyük bir önem taşımakta. Bir projeye başladığınızda sample’lar belli mi oluyor yoksa sadece o an gelen ilhama göre mi ilerliyorsunuz?

    Genelde mekanlarda duyduğum şarkılar benim çok dikkatimi çekiyor. Çok alakasız bir yerden bir şey duyuyorum. Shazam’lıyorum eve gelip şarkıya bakıyorum. O sanatçının başka şarkılarına bakıyorum vs. Bu metodu seviyorum. Onun haricinde Youtube’da dolanırken karşıma bir şeyler çıkıyor. 

    7.    Gerek “Halko (halkekmag)” gerekse “140journos” ile yaptığınız işbirlikleri kitlenizin genişlemesine katkıda bulundu diye düşünüyorum. İlerleyen dönemlerde bu işbirlikleri devam edecek mi? Eğer devamı gelecekse, gelecek işlerden birkaç ipucu alabilir miyiz

    Şu an güncel bir haber yok. Ama olur muhtemelen bir şeyler. 

     

    8.    Ülkemizde beatmaker’ların değeri son birkaç yıldır anlaşılmaya başlandı maalesef. Bunda da trap soundların oyuna girmesinin büyük bir etkisi var bizce. Bu konuda düşünceleriniz neler?

    Bir müzik tarzını çok dinleyince, duyunca vs sıkılıyorum ben. Trap’ten çok sıkıldım. Trap müzik dinlemek Marvel filmlerini izlemek gibi geliyor bana. Yurtdışında bizim anladığımız o klasik trap sounduyla iş yapan insanlar çok kalmadı. O sound da evrim geçirdi farklı karakterlere büründü gibi geliyor bana. Türkiye’de prodüksiyon olarak güzel işler var hepsi çok kaliteli geliyor kulağa zaten. Ama beati için dinlediğim şarkı da pek yok açıkçası. Trap sound’unun dışında tutarsak ama Farazi ve Da Poet’in işleri hala çok güzel. 

    9.    Ülkemizde İşin Mutfağı, Fuego gibi örnekleri bulunan prodüktör albümlerinin sayısı oldukça az. Sizin böyle bir planınız var mı yakın zamanda?

    Şu an için yok. İlk olarak kendim bir ep çıkarmak istiyorum. Ufak değişik bir şeyler deneyeceğim :)

    10.Her ne kadar Türkiye piyasasına üretim yapıyor olsanız da yurtdışında yaşıyorsunuz ve özellikle son yıllarda elektronik bazlı müzik türleri ülkemizde yükselişte. Yurtdışından bakan bir göz olarak bu gelişimi ve yükselişi nasıl buluyorsunuz? Özel olarak işlerini beğendiniz ve takip ettiğiniz sanatçılar var mı? 

    Türkiye’ye geri geldim ahaha :) En son bizim piyasadan çıkıp en sevdiğim iş Şehinşah‘ın 666’da Dilemma x Kuytu’nun Kuytu partı sanırım. Drill bir beat ve son partında çok güzel bir sample kullanımı var. Kaya Giray’ın vokali sanırım. Arda Gezer’in bu işini çok sevdim yani. Şehinşah drill yapsa çok güzel olur diye düşündürdü bana bu şarkı. Artz’ın Harman beati de çok iyi. Morty, Slong, Pangea, Muerte bu arkadaşları da seviyorum baya.

    11.Yurtdışı konusu açılmışken ülkemizdeki müzik yapımcıları ve beatmakerların çokça dert yandığı bir konuya değinmek isterim. Kur artışıyla birlikte plugin fiyatlarında da bir artış yaşanıyor. Sizce müzik piyasasında bulunan bireyler, yaptıkları bu yatırımların karşılığını alıyor mu?

    Plugin'leri bulmanın alternatif yollarını buluyorlardır ya :) Yatırım yapanlar umarım karşılığını alıyordur. Ekonomik nedenlerden insanların hevesinin bu tip işlerde kırılması beni çok üzüyor. Ama bu işi gerçekten severek yapan insanların şevki kolay kolay kırılmaz diye düşünüyorum. Karşılık dediğimiz şeyin illa ekonomik olması gerekmiyor zaten. Birisi güzel bir mesaj yazıyor, okuyup mutlu olup devam ediyorsun her türlü sonra. Herkesin motivasyonu farklı oluyor. 

    12.Sizi genel olarak üretken bir sanatçı olarak biliyoruz ve tanıyoruz. Peki yakın zamanda çıkacak işleriniz hakkında bizleri bilgilendirebilir misiniz?

    En son YRLT’ı çıkardım. Sonra başka işlere yoğunlaşmam gerekti. Şu dönem ufaktan bir keşif dönemindeyim diyebilirim. Youtube’da çok zaman geçiriyorum. KennyBeats , Baauer Discord’da beat battleları yapıyor. Orda hiç bilmediğim adamlar çok garip işler çıkartıyor. Onları keşfedince biraz çıldırdım kendi içimde ahahah :) O yüzden biraz yurtdışında çok kolay ulaşabildiğimiz sanatçılar harici insanlar neler yapıyor onlara bakıyorum. Kendimde arada denemeler yapıyorum. Instagram’da minik partlar olarak paylaşıyorum arada. Bir EP bu sene içinde gelir mi bilemiyorum. Belki bir sürpriz yaparım. (bu kendime de sürpriz olur) 

     

    13.Röportajımızın sonuna gelirken sizden okurlarımız için bir albüm ve bir film tavsiyesi almak isterim.

    Albüm olarak 3 albüm tavsiye edeceğim : 
    1 - RJD2 - Deadringer
    2 - Dj Shadow - Endtroducing (midnight in a perfect world dünyadaki en sevdiğim parça)
    3 - Anticon Presents : Music for the Advancement of hiphop

    Film olarak da CHEF diyeceğim. Yaptığın işten keyif almakla ilgili güzel mesajları var bence. 

     

    Mezar Turizm'in sosyal medya hesaplarına ve yeni çıkan işlerine aşağıdaki linklerden ulaşabilirsiniz.

    https://www.youtube.com/mezarturizm

    https://twitter.com/mezarturizm

    https://www.instagram.com/mezarturizm/

    https://soundcloud.com/mezar-turizm

    https://open.spotify.com/artist/3MUXzQ7yIfh09F2ZG8xwxA?si=Csso53m3RhquaiU0PRD0Ew

     

    Samimi cevapları ve ilgisi için Mezar Turizm'e şükranlarımı sunuyorum. Okuduğunuz için teşekkürler :)


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.