Türkçe Rap'e Damgasını Vurmuş 10 Albüm

Türkçe Rap'e Damgasını Vurmuş 10 Albüm
  • 6
    2
    1
    0
  • Farazi v Kayra - Hayalet Islığı

    2013 yılında yayınlandığı günlerde rap müzik kitleleri tarafından ilgi görmüş normal bir albüm olarak değerlendirilen Hayalet Islığı albümü, adeta yıllanmış şarap gibi üzerinden geçen yıllara rağmen dinleyenleri hala kendine bağlıyor. Geçtiğimiz dönemlerde işbirlikleri sona eren Farazi v Kayra ikilisinin Türk Rap Müziği piyasasına hediye ettiği bu büyük eser, aynı zamanda konuk listesiyle de göz dolduruyor. Karaçalı, Da Poet, Sorgu, Ağaçkakan ve Vinyl Obscura gibi isimleri içeren eser, değil yedi yıl yetmiş yıl da geçse etkisini kaybetmeyecek gibi gözüküyor

     

    Ezhel - Müptezhel

    Türkçe Rap müzik piyasasında yıllardır farklı vokali, Ankara sevdası ve rastalarıyla tanınan Ais Ezhel “Müptezhel” albümüne girişmeden önce sırtındaki yükleri atmış ve belirli bir süre bekleme moduna geçmişti. 2017 yılına geldiğimizde Ezhel adını kullanmaya başlayan sanatçı belki de Türk Rap müziğini düğün salonlarından festivallere taşıyacak ve bugünlerde bu müziğin ana akım olmasının kapılarını açacak olan o albümü yayınladı. 12 şarkıdan oluşan “Müptezhel” albümünün prodüktörlüğünü piyasanın başarılı isimlerinden olan Bugy üstlendi ve albümde düet olarak sadece Emel’le yapılan “Bazen” parçası yer aldı.

     

    Çağrı Sinci - Modern Zamanlar

    2016 yılında yayımlanan albüm, Çağrı Sinci’nin kalemiyle şov yaptığı bir albüm desem abartmış olmam sanırım. Bununla da kalmayıp albümdeki altyapıların tamamında Çağrı Sinci imzası görüyoruz. Baştan sona dinleyici avucunda tutan albüm sokak kültürünü, haksızlığa uğrayanları, özgür olmayanları ve hayatın değil tokatını,  dayağını yemiş insanları anlatıyor. Albümde Çağrı Sinci’ye Gazapizm, Barış Baran, Evren Avcı, Cursis Clay gibi isimler eşlik ediyor. Üzerinden geçen dört seneye rağmen biz dinleyicilerin kulaklık ve çalma listelerinden eksik olmayan bu albüm daha şimdiden Türkçe Rap Müziğin kült albümleri arasına girmiş durumda.

     

    Dj Artz - İşin Mutfağı

    Türk müzik piyasasının önemli isimlerinden beatmaker ve prodüktor Dj Artz’ın, prodüktör albümü olan “İşin Mutfağı” 2017 yılında yayımlandı. Ülkemizde geniş bir boşluğa sahip  prodüktör albümü kültürüne adeta bomba gibi düşen bu albümde Artz’a Anıl Piyancı, Şehinşah, Ceg, Ezhel, Viro The Virus, Keişan ve Delaredo gibi isimler eşlik etmekte. Pavyon, Yan, Vizyon gibi kült şarkılara sahip olan bu albüm adını, Türkçe Rap piyasasına altın harflerle kazımış durumda.

     

    Otonom Piyade - Hal Ve Gidiş Sıfır

    Türkçe Rap müziğin önemli isimlerinden Saian ve K”st’ten oluşan Otonom Piyade projesinin 2017 yılında çıkan Hal Ve Gidiş Sıfır albümü belki de gelmiş geçmiş bütün Türkçe Rap albümleri arasında en sert sözlere sahip albüm olabilir. Sisteme bir başkaldırı niteliğinde olan albüm, sözleriyle bile biz dinleyenlere “otonom piyade albümü bu ya” dedirtiyor. Prodüktörlüğünü K”st’ün üstlendiği Hal ve Gidiş Sıfır albümü protest rap’in nasıl olması gerektiği hakkında bir kullanma kılavuzu.

     

    Fuat - Hassickdir III

    Türkçe Rap Müziğin emektarlarından ve önemli isimlerinden Fuat’ın 99’ yılında çıkan Hassickdir? albüm serisinin son albümü olan Hassickdir? III , kadro olarak adeta şampiyonlar ligi gibi. 2003 yılında Fuat çalışmalarını doğduğu topraklar olan Almanya’da sürdürdüğü için Almanya’da çıkan albüm, çıktığı günden itibaren Türkçe Rap piyasasında  deprem etkisi yaratmıştır. Kadrosunda Ceza, Sagopa Kajmer, Sahtiyan, Emre Baransel, Dumanyak gibi isimleri barındıran albümün prodüktörlüğünü de Sagopa Kajmer üstlenmiştir. 

     

    Sagopa Kajmer - Bir Pesimistin Gözyaşları

    Türkçe Rap Müziğin belki de en ikonik ve içerik bakımından en dolu dolu işlerinden biri. Bir Pesimistin Gözyaşları. Sagopa Kajmer’in, 2004 yılında daha 26 yaşındayken yayımladığı bu albüm tamı tamına 39 parçadan oluşuyor. Lirikleri, altyapıları, referansları ve düetleriyle tam anlamıyla bir başyapıt olan bu albüm, adeta Sago K tarafından yapılan bir gövde gösterisi niteliğinde. Albümde Sagopa Kajmer’e , piyasanın önemli isimlerinden Dr. Fuchs, Kolera, Dj Funky C, Kasırga, Mista Brown ve Toolz eşlik ediyor.

     

    Ceza - Medcezir

    Türkçe Rap müziğin en kıdemli isimlerinden ve günümüzde üstat olarak adlandırılan MTV ödüllü Ceza’nın ilk stüdyo albümü olan Medcezir 2002 yılında yayınlandı. Birçok açıdan ülke müziğine yeni bir pencere açan ve Türkçe Rap’in mihenk taşlarından biri olan Medcezir albümünde Ceza, sadece müzikal bir kaygı gütmeyip sosyal konulara da değiniyor. Prodüktörlüğünü Sagopa Kajmer’in üstlendiği bu albümde Ceza’ya grup arkadaşı Dr.Fuchs, Sirhot ve Dj Funky C eşlik ediyor

     

    Ceza & Killa Hakan - Bomba Plak 

    Türkçe Rap müziği, ülkemize ilk adımlarını Cartel ve Islamic Force grupları ile  attı. Ve böyle bir liste hazırlarken Islamic Force ve Killa Hakan’ı atlamak olmazdı. Türkçe Rap’in ülkemizdeki en önemli temsilcilerinden Ceza ile ortak bir proje olan “Bomba Plak” albümü adeta müziğimizde bir dönüm noktası. Yayımlandığı dönemde adeta adı gibi bomba etkisi yaratan albüm üzerinden geçen 12 yıla rağmen hala geçerliliğini koruyor. Prodüktör koltuğunda Akşit Baba lakaplı Dj Ses’in oturduğu bu albümde Killa Hakan ve Ceza’ya, nakaratların efendisi Ayaz Kaplı, Gekko G ve m3l3s gibi isimler eşlik ediyor. 

     

    Cartel - Cartel

    Ve listenin sonuna gelirken belki de hakkında bilgi verdiğim 9 albümün oluşmasında katkısı ve etkisi en fazla olan bir gruptan ve onların ilk albümünden bahsetmem gerekiyor. Cartel – Cartel.

    Cartel 95 senesinde Almanya’da varlık gösteren Karakan, Cina- i Şebeke grupları ve solo kariyerini sürdüren Erci E’nin bir araya gelmesiyle oluşan enternasyonal  bir grup. Almanya topraklarında yaşayan göçmenlerin yaşadığı toplumsal sorunlara da parmak basan grup,  95 yılında çıkarttıkları grupla aynı ismi taşıyan Cartel albümüyle beraber önce Almanya’da varlık göstermişlerdir. Türkiye piyasasına giriş yaptıkları anda deyim yerindeyse piyasaya el koymuşlardır. Türkiye topraklarında 543.000 kopya satarak üst düzey bir başarı sağlayan albüm, belki de Türk Rap piyasasının temellerini atmıştır.


    Yorumlar (1)
    • Sanırım en başa Islamic Force - Mesaj yazardım. Modern Zamanlar, Hal ve Gidiş Sıfır ve Bomba Plak'a katılmıyorum, eğer konu Türkçe Rap'e yön vermek ise onların yerine mutlaka bir tane Allame(Fare Kapanı, B.Z.A ya da Savaş olabilir) Joker albümü (Yaşamak Öldürür),bir tane Sansar Salvo albümü (Adrenalin, 21 Gram mixtape, Seramoni Efendisi olabilir) ve Kamufle&Red (Gravür) koyardım. İşin Mutfağı yerine Batı Yakası, şahsen Med Cezir yerine Rapstar, B.P.G yerine de Romantizma yazardım. Değiştirdiğim albümler de çok iyi albümler yanlış anlaşılmasın konu farklı sadece.

      Yorum Bırakın

      Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.