Aydınlığın Anahtarı

Aydınlığın Anahtarı
  • 5
    0
    0
    0
  • Bazı ülkeler bir lider ile bazı ülkeler halk ile varlık yolundaki serüvenlerine başlar. Yeniden doğmak için hangi yol olursa olsun, birliktelik bu yolun  tamamlanmasındaki en büyük anahtardır.
    Finlandiya, bir zamanların bataklıklar ülkesi, öncesinde İsveç sonrasında da Rus işgali yüzünden yaşadığı manda hayatı ile 1800’lerde sıkışmış bir ülkeydi.
    Adaletin, sevginin ve insanlığın olmadığı bu ülkede zaman zaman Finlerin kendi dillerini konuşması bile yasaktı. En kötü öğretmenler,  doktorlar orada çalışıyordu ve onların içinde Finler yok denecek kadar azdı. İşte tam da bu zamanlarda bu düzeni bozacak John Vilhelm Snelman isimli aydın ortaya çıktı.

    “Finlandiya daima Rusya ve İsveç tarafından işgal edilme riski ile karşı karşıyadır. Güçlü komşulara direnebilmek için biz Suomi* halkının kültürel açıdan daha iyi olması gerekir.” sözleriyle büyük bir kalkınma hareketini başlatan Snelman, yaz-kış demeden tüm ülkeyi dolaşır, genç yaşlı bakmaksızın zeka sahibi insanlar ile karşılaştığında hemen onlarla sohbete tutuşur, onlara kitaplar verir ve onlarla mektuplaşırdı.
    Snelman öğretmenler ile yaptığı bir konuşmada “Halkı eğiterek tarihi bir geçmişe dayanan milletlerin arasına sokmak sizin vazifenizdir. Unutmayın ki halkın kaba, cahil, sarhoş, hasta ve sefil olması sizin eksikliğiniz ve sizin kabahatinizdir.
    Siz de kendi ulusunuzun Robinson’u olmak istemez misiniz? Robinson bomboş bir adada insan eti yiyen bir yerliyi eğitmiş, kendisine arkadaş ve yardımcı haline getirmiştir. Siz ise büyük şehirlerde yüksekokulların, gazete binalarının, tiyatro ve müze duvarlarının dibinde durarak ulusumuzun milyonlarca insanı hakkında 'Bunlar cahil, kaba ve ayyaştır!' diye yakınıyorsunuz.” sözleriyle onları çok etkiledi. Birçok öğretmen, hakim, avukat ve doktor her akşam kahvehanelerde oturup iskambil oynamaktan ve bira içmekten vazgeçerek tekrar kitap okumaya başladılar.
    Halkı aydınlatabilmek için önce kendilerini aydınlatma ihtiyacı hissettiler. Ülkenin birçok sefil noktasında konferanslar düzenlendi. Bazı konular belirlendi ve bu konularda en güzel kitabı yazanlara ödüller verilmeye başlandı. Yazarın kitabının basılması için yardım edildi. Böylelikle kitaplar halk için hem daha ucuz hem de ulaşılabilir hale geldi.
    Bir iki kuşak sonra bir Fin memur sınıfı ortaya çıktı. Bilgi anlayış ve ahlaki bakımdan oldukça ilerleme kaydederek bütün dünyaya örnek teşkil ettiler.
    Snelman ve arkadaşları halk öğretmeni sanıyla bitmek bilmeyen çalışmalar sonucu bataklıklar ülkesi Finlandiya’yı “Beyaz Zambaklar Ülkesi”’ne dönüştürmüşlerdi.

    Finlandiya’nın bu hikayesinden çıkaracağımız en büyük sonuç, kalkınmanın anahtarının kafaları değiştirmek olduğudur ve biz bunu ancak ve ancak eğitim ve kültür ile başarabiliriz. En kritik nokta ise insanları bir şeylere zorlamak yerine tıpkı Snelman ve arkadaşlarının yaptığı gibi neden bunun yapılması gerektiğini anlatarak ikna yöntemine bağlı hareket etmektir.

     

    *Suomi:Finlandiya'nın Fincedeki adı.

    Kaynakça:https://www.britannica.com/biography/Johan-Vilhelm-Snellman 


    https://tr.wikipedia.org/wiki/Finlandiya


    “Beyaz Zambaklar Ülkesinde”-Grigory Petrov 

     

     


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.