Başarının Yolu:başarısız Olmak

Başarının Yolu:başarısız Olmak
  • 1
    0
    0
    0

  • Başarısız olmaktan korkup bir sorumluluktan kaçtığınız oldu mu? Ya da kendinizi başarısız kategorisinde sınıflandırmamak için bir çok gelişim fırsatından vazgeçtiğiniz?
    Peki size başarısızlık aslında başarının en büyük anahtarıdır desem.
    Stanford Üniversitesi Psikoloji bölümünde Profesör olan Doktor Carol S. Dweck 20 yılı aşkın süredir yaptığı araştırmalar ve deneyler doğrultusunda “Growth Mindset”  Türkçesi “Gelişim Zihniyeti” olarak adlandırılan bir gelişim yöntemi ortaya sundu. Bu yönteme göre gelişim zihniyeti sergileyebilen kişiler kariyerlerinde ve sosyal yaşamlarında diğerlerine göre çok daha başarılı oluyorlar.
    Asıl sorumuz “Growth Mindset” yani “Gelişim Zihniyeti” nedir?
    Gelişim zihniyeti başarısızlığı başarısızlık olarak değil, bir fırsat olarak gören kişilerin sahip oldukları ya da kullandıkları bir gelişim yönteminin adıdır. Bu yönteme göre kişinin başarılı olması aslında başarısızlığını nasıl değerlendirdiğine bağlıdır.Bu zihniyete sahip kişiler başarısızlığı çok büyük bir öğrenme fırsatı olarak görürler.

    Başarısızlığı bir hata olarak görmek, sabit zihniyet yani Dweck’in tanımlaması ile “Fixed Mindset” olarak bilinir.
    Sabit zihniyete sahip olan kişiler başarısızlıktan korkarak en büyük gelişim fırsatlarını kaçırabilir ya da başarısız olduklarını düşündüklerinde o işe bir daha girmemeyi, o iş üzerinde kendini geliştirmemeyi kararlaştırırlar. Bu duruma bakıldığında özetle öğrenilmesi gereken ve öğrenilmesi  mümkün olan yeni şeylere kendilerini kapatmış olurlar.
    Son olarak bir çok araştırmanın gösterdiği gibi sabit zihniyete sahip kişilerin gelişim zihniyeti sergilemeyi öğrenmeleri de mümkündür. Bunu değiştirebilmek için de  cevabını değiştirmemiz gereken tek bir soru vardır: Başarısızlık Nedir?

     

    Kaynaklar: https://www.ted.com/talks/carol_dweck_the_power_of_believing_that_you_can_improve


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.