Tarihi çok büyük ölçüde değiştirmiş olan Alan Mathison Turing, bugün her yerde onun fikirlerini görmemize ve ondan ilham almamıza rağmen ne yazık ki günümüzde çok tanınmamaktadır. Gelin birlikte “Dahi” olarak adlandırılan Turing’in ne yaptığına bakalım.
Alan Turing,İkinci dünya savaşının seyrini değiştiren muazzam makinalar yani Turing Makinalarını(Özellikle Bombe Makinasını) geliştirmiştir.Turing Makinalarını anlatmadan önce neden geliştirdiğini bilmemiz daha doğru olacaktır.
İkinci Dünya Savaşı sırasında Nazilerin birbirleri içerisinde ve müttefikleri ile konuşmalarında kullandıkları “Enigma” adı verilen bir şifreli mesaj cihazı vardı.Bu cihaz tıpkı bir telgraf gibiydi ama onu farklı kılan her gün yeni bir şifrenin kullanılabilmesiydi. Şifreleme sisteminin her gün değiştiriliyor olması, hiçbir insan zihninin ya da fiziksel becerilerinin,karmaşık bir kodun çok hızlı ve yorulmaksızın çözülmesine olanak sağlamıyordu. İşte tam da bu yüzden İngilizler Nazilerin bir sonraki adımının ne olacağını çözemiyor ve strateji geliştiremiyordu.
Daha sonraları İngiliz ordusunun üssünde Alman Deniz Kuvvetlerine ait şifreli mesajların (savaş stratejilerinin) kırılması amacıyla gizli bir kriptoanaliz (şifreli metinleri çözen matematikçiler) ekibi kuruldu ve Turing, çabaları sonucunda bu ekibin başına getirildi.Turing şifrelerin insan zihni ve kapasitesi ile çözülemeyeceğini, ancak ve ancak bir makinanın bu şifreleri kırabileceğini hayal ediyordu.Bu makinayı geliştirmeyi kafaya koymuş ve ekibinden bağımsız bir şekilde makinayı geliştirmeye başlamıştı.Ekibindeki matematikçiler onu itici ve hayalci olarak görse de yaptığı çalışmalara yardım etmekten çekinmiyorlardı.
Aynı zamanda İngiliz ordusunun Turing üzerinde baskıları başlamıştı.Neredeyse hiç kimse bu makinanın işe yarayacağına inanmıyordu.Fakat Turing ordunun baskılarını etkisiz hale getirmek için hükümete bir çok mektup yazdı.O dönemde çaresiz kalan hükümetin tek çaresi akıbeti belli olmayan Turing Makinaları idi ve hükümet Turing’e destek oldu.Bir çok başarısız denemeden sonra Turing’in zekası ve makinanın işlevi sayesinde mesajlar deşifre edilmeye başlanmış, aynı zamanda stratejik adımlar izlenerek savaşın seyri değişmişti.
Yıllarca bir devlet sırrı olarak saklanan bu olaylar ilerleyen tarihlerde ortaya çıkmış ve önemi çok geç idrak edilebilmiştir.Tarihçilerin tahmini ile bu makinalar savaşı en az iki yıl kısaltmış ve yaklaşık 14 Milyon hayatı kurtarmıştı.
Bizler bugün biraz önce anlattığım Turing Makinalarına “bilgisayar” diyoruz.Yani en başta da dediğim gibi , her gün Turing'in fikirlerini görüyor hatta yaşıyoruz.
The Imitation Game (2014) filmi güzel işlemişti bu konuyu.