Ruhsal Uyanışın Simgesi: Lotus Çiçeği Ve Lotus Dövmesi

Ruhsal Uyanışın Simgesi: Lotus Çiçeği Ve Lotus Dövmesi
  • 27
    0
    0
    3
  • Her 10 kişiden 5’inin mutlaka bildiği, bilmese bile ismini duyduğu lotus çiçeği, daha doğrusu lotus bitkisinin bu kadar ünlü olmasının sebebi nedir ve neden dövmesi sıklıkla tercih edilir? 

    Muhakkak ki lotusun bu kadar bilinir olmasının ilk sebebi bitkinin özellikleri göz önüne alınarak bizlere ifade ettiği anlamdır. Aynı şekilde mitolojide kendine yer edinmiş olması da önemli bir etkendir.

    İlk olarak, özelliklerinden kısaca bahsetmek gerekirse;

    Nelumbonaceae ailesinden bir su bitkisi olan lotus çiçeği, kirli sularda yetişir ve suyun yüzeyinde yaşar. Genellikle 12 taç yaprağı bulunur, 13 taç yapraklı lotus çiçeklerine çok nadir rastlanıldığından dolayı şanssızlık getirdiğine inanılır.

     

     

    Sıradan özelliklerini bir kenara bırakırsak; lotus çiçeği kirli sularda, bataklıklarda yetişmesine rağmen en temiz bitki olarak bilinir ve kirlilikten etkilenmez. Peki nasıl oluyor da bu kirliliğin içinde tertemiz kalabiliyor? İşte lotus çiçeğini anlamlı ve kutsal kılan özelliği burada karşımıza çıkıyor;

    Lotus, üzerine en ufak bir toz tanesi geldiğinde hemen yapraklarını sallamaya başlar ve tozları belirli bir bölgede toplar. Daha sonra yağan yağmurla birlikte yağmur damlalarını, tozları biriktirdiği bölgeye aktarır. Böylece tozlardan ve kirlerden arınmış olur.

     

     

    Bununla birlikte yine ilginç bir özelliğiyle lotus, geceleri kapanır ve sualtına batar, gün ışığıyla birlikte tekrar su yüzüne çıkar ve çiçek açar. Bundan dolayıdır ki her yeni gün güzelliğini ve duruluğunu koruyarak yeniden doğar.

    İçine doğduğu ve yetiştiği kirli sularda dahi temiz kalabilmesi, kendini koruyarak her gün yeniden doğuyor olması ve eşsiz güzelliğiyle lotus, sonsuz yaşamın simgesi, ruhsal uyanışın sembolü, kirli sulardaki saflık, ruhsal temizliğin simgesi gibi birçok farklı şekilde ifade edilmektedir.

     

     

    Taşıdığı bu anlam ve eşsiz özelliklerinden dolayı lotus çiçeği en çok tercih edilen dövmeler arasında yer alır. Aslında bakarsanız özellikleri göz önüne alındığında, her insan için farklı anlamlar çıkarılabilecek bir bitki ve dövme modelidir.

    Bazılarımız için, yaşadığı bu kötü ve zor dünyada her şeye rağmen saf ve temiz kalabilmenin simgesi,

    Bazılarımız için, yaşanan tüm zorluklara rağmen pes etmeden her güne yeniden başlamanın simgesi,

    Bazılarımız için aydınlanmanın, kendi ruhuna ve iç güzelliğe ulaşmanın simgesi gibi..

    Her insanın kendi hayatı ve kendi karakteri üzerine oturtabileceği kadar geniş bir anlam yelpazesine sahiptir bu eşsiz çiçek.

     

     

    Yaklaşık olarak 5000 yıldan fazla zamandır insanlar için kutsal sayılan lotus, günümüzde hala kutsallığını ve anlamını korumaktadır.  

    Eski kültürlerdeki yeri, anlamları, kullanım alanları ve farklı renklerinin ifade ettiği anlamları daha sonra sizlerle paylaşacağım.

    Aynı Lotus gibi, yaşanan tüm olumsuzluklara, karşımıza çıkan tüm zorluklara rağmen iyi bir insan olarak, saf ve temiz kalmaktan vazgeçmememiz, her yeni güne yeni bir umutla ve sevinçle başlamamız ve en önemlisi kendimize ruhumuza erişerek aydınlıklara kavuşmamız dileğiyle..

     

     


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.