Bir Melodi Beş Şarkı: İnce İnce Bir Kar Yağar

Bir Melodi Beş Şarkı: İnce İnce Bir Kar Yağar
  • 5
    0
    1
    0
  • Sen anandan ben babamdan ağa doğmadık dostum,
    Gel beraber yaşayalım, sanma ki sana küstüm.”

     Bugün sizlere Türk müzik tarihinin en önemli isimlerinden ikisi olan Selda Bağcan ve Aşık Mahsuni Şerif  sayesinde kulaklarımıza konuk olan bir şarkının başından geçenler hakkında elimden geldiğince bir şeyler anlatacağım. İnce İnce veya bilinen adıyla İnce İnce Bir Kar Yağar. Selda Bağcan’ın 1976 yılında yayımladığı  ilk uzunçalar albümünde yer alan bu parçanın, söz ve bestesi ünlü sanat insanı Aşık Mahsuni Şerif’e ait. Selda Bağcan ise Dadaşlar grubu ile birlikte bu şarkıya saykodelik bir tat katarak yorumlamış ve biz dinleyenlerin üzerinden geçen kırk beş yıla rağmen bu şarkı sayesinde işitsel bir haz yaşamamıza olanak sağlıyor. Bu şarkının hikayelere, tartışmalara ve telif sorunlarına konuk olmasının asıl müsebbibine gelecek olursak şarkının giriş kısmında bulunan elektro gitar riff’inden bahsetmem gerekir. Ama riff’den bahsetmeden önce Fehiman Uğurdemir isminden bahsetmem gerekecek. Anadolu Saykodelik müziğe gerek elektro gitarıyla gerekse prodüktör kimliğiyle büyük katkılarda bulunmuş bir isim Uğurdemir. Kariyeri boyunca Cem Karaca, Ersen, Selda Bağcan gibi birçok değerli isimle çalışan Fehiman Uğurdemir, bu şarkının girişindeki epik gitar riffinin sahibi olmasının yanı sıra beste ve kayıt sürecinde Bağcan ile birlikte çalışmışlar. Selda Bağcan’ın, özellikle son 10-15 yıl içerisinde Avrupa’daki dinleyici kitlesinin saykodelik ve Ortadoğu müziklerine doğru yönelimiyle birlikte yurtdışında sahne almaya başlaması ve prestijli etkinliklere özel konuk olarak davet edilmesi beraberinde yabancı sanatçıların da Anadolu temelli müziklere ilgi duymasını getirdi. İsrailli müzik grubu Boom Pam’in sadece Bağcan’la prova yapabilmek için İsrail’den kalkıp Türkiye’ye gelmesini bu duruma örnek gösterebiliriz diye düşünüyorum. 

     1976 yılında yayımlanan bu parçadaki intro riff’inin neden bu kadar olay olduğunu düşündüğünüzü hissediyorum ve bu durumu sizlere açıklamak istiyorum. Dünya’nın birçok bölgesindeki ilgiden sonra Selda Bağcan’ın eserlerini “sample” halinde özellikle hiphop temelli müzik türlerinde görmeye başladık ve orijinalinden daha da ünlü olan versiyonlar haline gelmeye başladılar. Eserin orijinal versiyonuna da göz atabilmeniz için;

     

     Şimdi ise sizlere yukarıda bahsettiğim şarkılardan bahsetmek isterim.

    1-     Dr. Dre – Issues (ft. Ice Cube & Anderson .Paak & Dem Jointz)

    Batı Yakası’nın önde gelen isimlerinden, Amerikan Rap’inde büyük devrimler yaratmış Dr. Dre 2015 yılında çıkan “Compton” isimli albümünde yer alan “Issues” isimli bu şarkıda, eski grup arkadaşı Ice Cube, kendi şirketinin sanatçısı Anderson .Paak ve ünlü prodüktör & müzisyen Dem Jointz ile bir araya geliyor. Şarkının hemen girişinde yer alan melodiyi eminim ki hepiniz tanıyacaksınızdır.

     

    2-     Mos Def aka Yasiin Bey – Supermagic

    Listemizin ikinci sırasında ise dünya hiphop komünitesinde protest tavrı ve siyasi şarkı içerikleriyle öne çıkan Mos Def var. 2009 yılında yayımladığı ve dünyanın en prestijli müzik ödüllerinden biri olan Grammy’e aday olduğu “The Ecstatic” albümünün açılış  parçası “Supermagic” şarkısında artık Mos Def’le özdeşleşen besmele’den ve Martin Luther King konuşmasından sonra bizleri Selda Bağcan vokali karşılıyor. Yayımlandığı dönemde kitleler tarafından büyük ilgi gören şarkı hakkında Selda Bağcan: “ Şarkıda çok önemli şeyler söylüyor. Bu durumdan memnun oldum ama hakkım yendi. Bana ayıp ettiler ama iyi ettiler.” sözlerini sarf ediyor.

     

    3-     Percee P – Reverse Part II

    Amerikan yer altı rap müziğinin önemli isimlerinden Percee P ise 2007 yılında yayımlanan ve birçok sanatçıyı bir araya getiren “Chrome Children vol.2” isimli albümde yer alan “Reverse Part II“ şarkısını adeta “Selda Bağcan ezgileri” üzerine kurarak bir şarkıda iki adet Bağcan eserine yer veriyor. Şarkının girişinde “Yaz Gazeteci” bizi karşılarken,  geçiş kısımlarında ise yazıma esin kaynağı olan “İnce İnce Bir Kar Yağar”a yer veriyor.

     

    4-     Teoman – Tek Başına Dans

    Modern Türk Rock müziğinin önemli isimlerinden Teoman’ın 2011 yılında yayımlanan 8. Stüdyo albümü olan “Aşk ve Gurur”un açılış şarkısı olan Tek Başına Dans’ın giriş kısmında bizlere çok tanıdık gelecek bir gitar riff’ii bulunmakta. Evet, doğru tahmin ettiniz. Şarkının girişinde “İnce İnce Bir Kar Yağar”ın riffi bizleri selamlıyor ve şarkının birçok bölümünde daha bu riff’le karşılaşıyoruz.  Selda Bağcan, durum ortaya çıktıktan sonra yaptığı açıklamalarıyla Teoman’a olan kırgınlığını çok net bir şekilde dile getiriyor.

     

    Bu yazıyla beraber şahsım adına müziğin evrensel yönünün gücünü tekrardan hatırlama fırsatı buldum. Yetmişli yıllarda Anadolu coğrafyasında  yazılan bir beste, 2000’li yıllarda Bronx’ta yaşayan bir Amerika’lı rapçiye ilham kaynağı olabiliyor. Müzik ve sanat insanoğlunun belirlediği sınırları tanımaz ve kabul etmez. Okuduğunuz için teşekkürler. 

    (Dipnot: Hiphop kültürünün içerisinde yıllardır bulunan “sample” olayına saygımın sonsuz olduğunu belirtmekle birlikte üzerinden maddi çıkar elde edilen bir sample’ın telifinin ödenmesi ve sample alınan sanatçının hakkının teslim edilmesini savunduğumu belirtmek zorunda olduğumu düşünüyorum. Sevgiler. Esenlikler.)


    Yorumlar (1)
    • vay be ne güzel şeysin sen müzik.. taa buralardan okyanusun diğer ucuna ulaşan tınılar. farklı tarz yapılsa da aynı duygular. yazı kocaman bir müzik evrenseldir kanıtı gibi

      Yorum Bırakın

      Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.