Jazz Woman Elif Çağlar Ve ''on Vokals'' Eksenli All A Dream

Jazz Woman Elif Çağlar Ve ''on Vokals'' Eksenli All A Dream
  • 2
    0
    1
    1
  •                         JAZZ WOMAN ELİF ÇAĞLAR VE ''ON VOKALS'' EKSENLİ ALL A DREAM

       Türkiye’de caz dünyasının en üretken isimlerinden biri kuşkusuz Elif Çağlar. Üstelik, yalnızca vokal ve söz yazarı olarak değil; prodüktörlük, aranjörlük, eğitmenlik gibi müziğin her alanında kendine yer bulmuş biri. Eğlenceli kişiliği ve müzik dehası ideal fikirleri ile her eserinde bizlere keyifli dakikalar yaşatan Çağlar yeni şarkısı ''All a dream'' eserini 5 Şubatta dinleyici ile buluştıracak. Dilerseniz önce Jazz woman Elif Çağları tanıyalım.

        Elif Çağlar, İstanbul Bilgi Üniversitesi Müzik Bölümünde, caz kompozisyonu eğitimi aldı. 2006'da, caz performansı üzerine lisans üstü eğitim almak için gittiği ve yaşayan efsane Sheila Jordan'ın öğrencisi olduğu New York, Queens College bünyesindeki "The Aaron Copland School of Music"ten ödülle mezun olan ilk Türk oldu. Türkiye’de ve dünyanın birçok ülkesinde prestijli festivallerde ve kulüplerde halen düzenli olarak sahne almaktadır.

      Radyo Boğaziçi Müzik Ödüllerinde iki defa "En İyi Caz Müz ik Sanatçısı" ödülünü alan ve Türk caz sahnesinin en önemli isimleriyle çalışan Çağlar, ikisi dünyaca ünlü Amerikalı ve İtalyan caz müzisyenleriyle olmak üzere dört albüm çalışmasına imza atmıştır ve farklı tarzlarda eserler yayınlamaya devam etmektedir.

        Her defasında sound bakımından farklı lezzetler sunan Çağlar'ın 5 Şubatta dinleyici ile buluşturacağı ''All a dream'' şarkısının nasıl bir sounda sahip olacağı büyük merak konusu. Eşsiz ses rengi ve eserlerindeki zengin müzikal tavrı ile öne çıkan Çağlar dünya müzik listelerinde de yerine almış bir çok albüm ve single kaydı ile günümüze kadar çalışmalarını kendisine belirlediği idealler çerçevesinde devam ettiriyor. Öyle ki üretimlerine her zaman bir yenisini eklemek adına büyük çaba sarf eden ülkemiz caz müziğine sayısız hizmette bulunmuş sanatçı müzikal anlamda ilklere imza atması ile de biliniyor. 

      Geniş kitlelerce beğeni toplayan, “nu-DC Records" etiketli "M-U-S-I-C" isimli albümü, Türkiye müzik tarihinde bir kadın caz vokalistinin tüm söz, müzik ve aranjmanlarını yazdığı, ilk İngilizce beste albümüdür. Bu albüm ile ilgili duygularını şu şekilde ifade ediyor Sevgili Çağlar , ''Biz yaparken tabii hiç bu ilk olma durumunu düşünmediğimiz için keyifli oldu farkına vardığımızda. İnandığım, içimden gelen müziği yapmaktı derdim. "İngilizce yapmayın, kimse dinlemez, zaten caz, bari Türkçe şarkı koyun sadece" dedi çoğu sektörün içinden kişiler. Bunu yorumların kaynağı hem ticari kaygı taşımak hem de bir yandan dinleyiciyi anlamamak, bir nevi küçümsemek gibi geldi. Bu bana çok tersti tabii. İnatla kendi plak şirketimiz nu-DC Records'ı kurup bir ilke imza attık basarak. İçten bir iş yapıp, şan şöhret değil müzik peşinde koşmaya and içerseniz, dinleyici derdinizi anlıyor, birbirinizi buluyorsunuz her zaman. ''

     

      Aslına bakarsınız Sevgili okurlar işinizi birlikte yaptığınız dostlarınız ile aranızdaki bağ sizi çok daha ileri götüren büyük bir etken. Öyle ki Elif Çağlar müziğini birlikte icra ettiği dostları ile arasında özel bir bağ var. Bu bağ kendisini her eserde ortaya koyuyor. Elif Çağlar'ın vokalliğini yaptığı ve ülkenin en donanımlı müzisyenlerinden oluşan Sonıc boom ile çıkarttıkları ''please'' teklisi buna verilebilecek en güzel örnekler arasında. Sound olarak keyifli etkileri olan , köşe taşları sağlam ve sürükleyici etkenler etrafında kulaklarımıza konuk olan bu eser yayınlandığı tarihten bugüne büyük ilgi gördü. Grubu ve eseri Çağlar şu sözler ile yorumluyor ve yeni bir single daha dinleyeceğimizin müjdesini de veriyor , ''Sonic Boom, Çağrı Sertel, Alp Ersönmez ve Volkan Öktem gibi harika müzisyenlerden kurulmuş bir ekip. Cazla ayrı ayrı, güçlü bağlarımız olmasına rağmen, bu projede sadece yüksek enerji, yoğun içerik ve zengin sound dünyaları gibi keyif aldığımız standartlarımız dışında bizi bağlayan bir kaygı yok. O yüzden dans etme ve ettirme inadımız devam edecek, ikinci single'ımız da çok yakında yine nu-DC Records etiketiyle geliyor.''

     

        Müzikal hayatına büyük başarılar sığdıran Çağlar , üretimlerine her zaman hız kesmeden devam etti. 2015 yılında 10 track halinde yayınladığı Misfit albümü ile bizlere yine keyifli anlar yaşattı. 

     

     Henüz Misfit albümünün tadı damaklarımızda yerini korurken , 2018 yılında 8 track halinde nu-DC etiketli ''The art of time'' albümünü dinleyici ile buluşturdu. Tabiki sadece albüm kayıtları ile değil konuk olduğu çok değerli sanatçıların single kayıtlarının yanı sıra kendisine ait tekliler ile de müzik dünyalarımıza konuk oluyor.

     

      En son yayınladığı ''Come Me Come Te'' albümü ile müzik listelerine keskin bir giriş yapan Çağlar , geçmişten bugüne müzikal anlamda kendisini geliştiren noktalara şöyle değiniyor. ''Her albümde başka bir şey oluyor kafamda, ona göre performansımı ve yazdıklarımı da geliştirmem gerekiyor. Deneyim de çok önemli, her albümde hem ayrı bir zorluk hem ayrı bir rahatlık hissi oluyor değişik bir şekilde. Genç arkadaşlar, hayat boyu bu gelişimi sağlamak dolayısıyla çok çalışmak, öğrenmek gibi kavramlara mesafeli olmasınlar, öğrencilik hayat boyu ve bu kötü birşey değil, tutkuları gerçekten müzikse müzikte sürekli keşfetmeye, evrilmeye, denemeye açık olsunlar. ''

     

       Yazımın içerisinde de belirttiğim üzre Elif Çağlar her eserine farklı anlamlar farklı hisler yüklüyor bir bakıma kendisini eşsiz kılan da bu diyebiliriz. Sevgili Çağların yıl içinde Cazkolik.com' a verdiği röportajda bazı şarkılarının kendisinde barındırdığı anlamları şöyle ifade ediyor.

    Old Devil Moon: Neşeli, mutluluk veren bir aşık olma durumunu anlatan, çok sevdiğim bir caz standartı.

    Come Me Come Te: Aşk hepimizin içinde, yaşam döngüsünün en güzel hediyesi ve sınırsız, sorgusuz.

    Don’t Explain: Kalp kırıklığına rağmen devam etme acısı, kabulleniş, Billie Holiday'in en zarif dokunuşu baladlar dünyasına.

    Egeo: Bir çağrı, sesleniş ve yeni başlangıçlar hissettirdi bana söylerken.

    Panarea: Akdenizden ve Anadolu'dan tutku, empati, sevgi.

    Since I Fell for You: Blues'a sarınmış bir aşk hikâyesi içindeki kabullenişler, farkındalıklar.

    Afro Blue: Dingin hisler, uzun yollar, güzel topraklar ve insanlar hayal ediyorum bu şarkıyı söylerken de.

    That is Why I am Crying – Dedicated to Matt: Bir dostun ardından, hayat ile barışma, kendini bütün hüzünlere rağmen hayatın akışına bırakmak.

     

     Şimdi ise büyük bir merak ve heyecan ile Sevgili Elif Çağların yeni şarkısının (All a dream) dinleyici ile buluşacağı günü bekliyoruz. 5 Şubatta tüm dijital platformlarda.

     

     

        Yazımın sonuna gelirken Sevgili Elif Çağlar'ın hayatlarımızdaki varlığının uzun sürelerce devam etmesini temenni ederek , siz değerli okurlara sevgi ve saygılarımı iletiyorum. Mutlu Günler.

     

     


    Yorumlar (1)
    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.