Rene Magriette Ve Sanatı

Rene Magriette Ve Sanatı
  • 3
    0
    0
    0
  • Sürrealizmin öncülerinden biri olan Rene Magriette, 21 Kasım 1898’de dünyaya gelir.20 yaşındayken annesinin intiharı ressamın geri kalan hayatını ve sanatını şekillendirecektir. İntiharından sonra yüzünde bir örtü ile bulunan annesinin görüntüsünü aklından atamayan Rene Magriette bu örtü imgesini resimlerine yansıtır.

    Sanat eğitimine Brüksel Sanat Akademisinde başlayan ressam ilk dönem eserlerini değişik ekollerde verir. Sanat hayatının ilk dönemlerinde kübist ve fütürist eserler vermiştir. Daha sonra kendi tarzının şekillenmesinde önemli rol oynayan Giorgio de Chirico’nun resimleri ile tanışır. 

    Birkaç eserine göz atalım.

     

    Aşıklar tabloları ressamın en bilinen eserlerindendir. Resimde görülen örtü imgesi annesinin intiharından gelmiştir.2.resimde bir erkek ve bir kadın tutkulu bir şekilde öpüşmektedirler. Resimler her ne kadar mutlu ve şehvetli bir havadaymış gibi görünseler de örtünün yarattığı bir karanlık izlenimini de taşımaktadır. Bana kalırsa ressam burda hem aşkın gücünü hem de aşkın imkansızlığını simgelemektedir.

     

     

    Bu tabloda görünen sadece bir pipo gibi dursa da aslında durum pek de öyle değildir. Ressam bu resmi hakkında şunları söylemiştir.  “Şu pipo için bana ne çok soru soruldu. Siz benim tablomdaki pipomu doldurabilir misiniz? Yapamazsınız, değil mi? O sadece bir röprezantasyon (temsil). Eğer tablomun altına “Bu bir pipodur” diye yazsaydım, size yalan söylemiş olurdum.”.  “Şu pipo için bana ne çok soru soruldu. Siz benim tablomdaki pipomu doldurabilir misiniz? Yapamazsınız, değil mi? O sadece bir röprezantasyon (temsil). Eğer tablomun altına “Bu bir pipodur” diye yazsaydım, size yalan söylemiş olurdum.”.

    Ressam burda gerçeklik ile imge arasında bir çizgi olduğunu bize göstermiştir. Bunu da şu sözü ile belirtmiştir.

    “Sözcükler ve nesneler arasındaki fark ile akıl, vücut ve düşünceler arasındaki farkı incelediğimizde, bu ayrım daha da belirginleşir.“

     

    Ressamın diğer tablolarına da bakarsanız genelde nesneleri oldukları anlamından sıyrılmış ve farklı bir boyut kazanmıştır. Her nesne olduğundan farklı bir anlamdadır ve bu nesnelerin anlamını birleştirdiğinizde gerçekten bir sanat eserini anladığınızı hissediyorsunuz. Ressam bazen geçmişine bir atıfta bulunurken, bazen de içinde bulunduğu toplumu ve dünyayı farklı imgelerle yorumlamıştır.

     


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.