Sevmek Zamanı (1965)

Sevmek Zamanı (1965)
  • 1
    0
    0
    0
  • Sevmek Zamanı’nı  zamanın ötesine geçmiş bir film olarak incelememiz gerekir. Gerek konusu bakımından gerekse denenen yeni sinema teknikleri ile oldukça farklı bir filmdir. Film Halil adında bir boyacının çalıştığı malikanede bir fotoğrafa aşık olması ile başlar. Fotoğraftaki kız ise malikanenin sahibinin kızı Meral’dir. Bir gün Meral Halil’i fotoğrafa bakarken yakalar. İlk başta çok şaşırmıştır. Fakat zamanla Halil'e karşı bir şeyler hissetmeye başlar. Halil ise bu aşkı reddeder ve kendisinin ona değil resmine aşık olduğunu söyler.

     

    Doğu kültüründen aşina olduğumuz “surete aşık olma” düşüncesini işleyen Yönetmen, Halil karakterinin içinde bulunduğu kasvetli ve melankolik havayı bize yoğun bir biçimde göstermektedir. Yeşilçam sinemasındaki alışılagelmiş “Zengin kız ve Fakir Oğlan” aşkının çok farklı bir şekilde işlendiğini filmde açıkça görüyoruz. Kızın babasının Halil‘e karşı olan babacan tavırları ve evlilikle alakalı söyledikleri izleyenleri oldukça hayrete düşürüyor. Filmde Meral ile evlenmek isteyen Başar karakteri ise klasik bir Yeşilçam karakteridir. Zenginliği ile karşısındakini etkilemeye çalışan bir karakterdir. Fakat film Halil-Meral-Başar aşk üçgeni üzerinden ilerlemiyor. Bu da filmi ilginç kılan detaylardan biri. Filmin odak noktası Halil ve Halil’in aşkı. Bize birazcık Tasavvuf edebiyatını hatırlatan bir aşk bu. İlahi ve karşılıksız bir aşk. Halil’in şu sözleri aşkını özetlemektedir:

    “Seni sevsem benim düşüncelerimi yıkarsın, resmin beni bırakmaz, bana kızmaz, beni hep sevebilir. Oysa seni sevsem bu kadar mutlu olamam’’ 

     

    Yönetmenin filmde diyaloglara az yer vermesine karşın bu kadar çok şey anlatması bize sinematografisi güçlü bir film izlediğimizi hissettiriyor. Filmin müziklerine baktığımızda Doğu-Batı sentezini görebiliyoruz. Yönetmen Meral karakteri ile Batıyı, Halil karakteri ile Doğuyu anlatmış olabilir belki de. “Meral” kelimesinin kökenine baktığımızda Maral kelimesinden geldiğini ve bu kelimenin “aşık olunan kadın” anlamına geldiğini de belirtmemiz gerek.

    Filmin sonlarına doğru iki imkansız aşkın çatışmasını görüyoruz.Halil’in resme olan aşkına karşılık Meral’in Halil’e olan aşkı. Meral’in aşkını da Meral’in sözleri ile özetleyerek yazımı tamamlamak istiyorum.

    “Belki resmimin arkasında ben yaşıyorumdur. Sen beni görmeye çalışmadın. Ama sen istesen de istemesen de ben varım Halil.”


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.