Unutulmayan İnsanlar #1: Ansel Adams

Unutulmayan İnsanlar #1: Ansel Adams
  • 3
    0
    0
    1
  • Amerika'nın doğa manzaralarının güzelliğini yakalayan ve gözler önüne seren fotoğrafçı Ansel Adams, 20 Şubat 1902, San Francisco'da şehrinde dünyaya geldi. Muhafakazar bir ailenin tek çocuğu olan Adams, zeki olmasına karşı yerinde duramayan enerjisiyle de okul yıllarında oldukça zorluk çekmişti. Zorluk çekmesinin en büyük nedenlerinden biri de okumada çektiği zorluktu. Bundan dolayı okulda değil, evde özel ders alınması kararlatırıldı. Ailesi, onun için her türlü özeni göstersede ne yazık ki lise diplomasını alamamıştır. 

    Yaklaşık on iki yaşlarında müziğe ilgi duyduğunu fark etti, piyano eğitimi aldı. Ansel Adams, tam bir doğa düşkünüydü. Doğanın varlığı ona huzur veriyor, neşesine neşe katıyordu. Çıktığı uzun yürüyüşler, eğlenceli anları ve yaptığı keşifler bunun bir göstergesiydi. Yaklaşık on dört yaşına geldiğinde Kodak No. 1 Box Brownie marka fotoğraf makinesiyle tanıştı. Bu makine, Yosemite Sierra Yöresi ziyaretinde babası tarafından verilmişti. Fotoğrafçılık kariyerine attığı ilk adımları o gün atmış oldu. 

    Sierra Kulübü, Adams'ın yeteneğini fark etti ve kariyerine emin adımlar atmasına sebep oldu. Orada çalıştığı dört yaz boyunca arkadaşlık ilişkileri kurdu ve onları kuvvetlendirdi. Fotoğrafları da ilk olarak Sierra Kulübü Bülteni'nde yayınlandı. Her yıl düzenledikleri bir aylık gezi için baş fotoğrafçı seçildi. 1927 yılı belki de hayatının en şanslı yılıydı; Monolith, the Face of Half Dome'u çekti. 

    Kaynak: 1

    Mali açıdan ilk destekçisi Albert M. Bender oldu. Adams'ın çalışmalarından o kadar etkilendi ki buna kayıtsız kalamadı, böylece fotoğraflarının ilk portföyünü yayımlamaya teşvik etti. Ertesi yıl tek kişilik sergi açmasına izin verildi. Sanatsal üslubünün şekillenmesi 1930'larda Mary Austin, Paul Strand ve Edward Weston gibi isimlerle tanışmasıyla başladı. İçlerinden Paul Strand, Adams'ı "saf" fotoğrafçılığa yönlendirdi ve Ansel Adams, bunu benimsedi. 

    Yıl 1932'yi gösterdiğinde Imogen Cunningham, Edward Weston, vb. fotoğrafçılarla Grup F/64'ü kurup, bu akınım kurallarını kılıkırk yararcasına uyguladı. Saf fotoğrafçılığın üstadı ve hocası olma yolunda ilerlemiş oldu. 

    Kaynak: 2

    Hepimiz gibi Ansel Adams'ında örnek aldığı biri vardı. Örnek aldığı o kişi Alfred Stieglitz'dan başkası değildi ve onunla tanışmak üzere 1933 yılında New York'a gitti. Yine aynı yıl, Stieglitz ve başka birinin de yardımıyla Delphic Gallery'de eserleri sergilendi. 1935 yılında kitap yayınladı ve ertesi yıl 1936'da An American Place'de tek kişilik bir sergi açtı.

    Ansel Adams, teknik konusunda akla ilk gelen ustalardan biriydi. Öyle ki, Polaroid ve Hasselblad gibi şirketler ondan teknik konularda tavsiyeler alıyordu. "Bölge Sistemi"ni icat eden Adams, fotoğrafçılarının işini de kolaylaştırmış oldu. Fotoğraflarını siyah-beyaz çekmeyi tercih ediyordu, çalışırken büyük boy makineleri kullanırdı. Ayrıca "öngörselleme" tekniğini de kullanmayı ihmal etmiyordu.

    Evening, McDonald Lake, Glacier National Park

    Close-up of leaves In Glacier National Park 

    Jimnastik yapan tutuklu kız çocukları

    22 Nisan 1984 yılında aramızda ayrılan Ansel Adams, ardında birçok kılavuz, makale ve kitap bıraktı. Kendisini saygı ve sevgiyle anıyoruz.

    Görsel Kaynak

    Kaynak: Vikipedi, Sanat 101

     


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.