Dünyanın En Büyük 5 Kalesi

Dünyanın En Büyük 5 Kalesi
  • 4
    0
    1
    0
  • Kaleleri ilgi çekici yapan nedir? Büyük duvarları, gösterişli bahçeleri, içinde barındırdıkları ve geçmişe ev sahipliği yapmış olması mı? Eminim herkesin birbirinden farklı cevabı vardır. Bence her biri bir bütün olarak kaleleri ilgi çekici yapıyor. Eğer bir kaleye gittiyseniz ve etrafınfa dolaştıysanız kendinizi hayallerde bulabilirsiniz. Gökyüzüne uzanan duvarları, soğukluğu ya da sıcaklığı, dizaynı ve o kale hakkında bildiklerinizi de yanınızda götürdüyseniz, tarihini zihninizde tekrar tekrar yaşadıysanız kalenin bir parçası olarak ziyaretinizi tamamlayabilirsiniz. 

    Dünya üzerinde birçok kale var; yıkılanlar, yıkılanların yerini alanlar, tekrar tekrar tadilat edilenler ve çürümeye bırakılan birçok kale tarihe ev sahipliği yapıyor. Bugün bu kalelerden beş tanesini size tanıtacak ve güzelliklerine, tarihlerine birlikte şahit olacağız.

     

    1. Edinburgh Kalesi, İskoçya 

    Görsel Kaynak

    Yerkürenin en eski kaleleri arasında yer alan Edinburg Kalesi, İskoçya'nın başkentinde yer almaktadır. İskoçya ve Britanya'nın en önemli eseri olarak kabul edilir. Sönmüş bir volkanik kayanın üzerine inşa edilmiş kalenin bazı yapıları 16. yüzyıla kadar dayanmaktadır. İskoçya Tarihi ve Kültür Bakanlığı tarafından kontrol edilen Edinburgh Kalesi, günümüzde ziyaretçilere açıktır. Dünyanın en önemli yapıtları arasına girmiş olan Edinburgh Kalesi, her sene yerli ve yabancı turistlerin akınına uğramaktadır. Günümüzde Koronavirüs hastalığından dolayı geçici olarak ziyarete kapalıdır. 

    2.  Prag Kalesi, Çek Cumhuriyeti

    Görsel Kaynak

    Dünyanın en eski kale komplekslerinden biri olan Prag Kalesi, Çek Cumhuriyeti’nin başkenti Prag’da yer alan bir kaledir. Bohemya ve Kutsal Roma Cermen İmparatorluğu kralları ve Çekoslovakya ve Çek Cumhuriyeti devlet başkanları bu mekanda ofisler bulundurmuşlardır. Prag tarihinde önemli bir yere sahip olan Prag Kalesi ve içerisindeki yapılar aslında geç Roma (Romanesk) tarzı ile başlayıp, Gotik, Rönesans, Barok ve Neo-klasik stili ile devam ediyor. 

    3. Himeji Kalesi, Japonya

    Görsel Kaynak

    1993'te UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak tescillenen Himeji Kalesi, birçok savaşı ve yıkımı atlatarak günümüze ulaşmayı başarmıştır. Japonya'nın en büyük kalelerinden biri olan bu kalenin son hali 1618 yılında oluşmuştur. Ayrıca Bembeyaz görünümü nedeniyle ‘White Heron Kalesi’ olarak bilinen Himeji Kalesi için 83 ahşap binanın oluşturduğu kompleks bir yapı da diyebiliriz. 

    4. Halep Kalesi, Suriye

    Görsel Kaynak

    Halep Kalesi, kuzey Suriye'nin Halep şehrinde, kuvvetlendirilmiş büyük ortaçağ sarayı. Dünyanın en eski ve en büyük kalelerinden biri sayılır. Kale tepesinin kullanımı MÖ 3.000 yıllarına dayanır. Sonradan Grek, Bizans, Eyyubi, Memluk ve Osmanlı medeniyetleri tarafından fethedilmiştir.

    5. Buda Kalesi, Macaristan

    Görsel Kaynak:

    Budin Kalesi, Budapeşte'deki Macar krallarının tarihi kalesi ve saray kompleksidir. 13. yüzyılda Moğolistan istilalarına karşı inşa edilmiş bu kale, diğer kaleler gibi yıkım ve savaşları atlatarak günümüze ulaşmayı başarmıştır. 1265 yılında büyük bir tadilattan geçen kale, şu an müzelere ve ulusal galeriye ev sahipliği yapmaktadır. 

     

    Sayabileceğimiz birçok kale içinde yalnızca beş tanesini derledik. İlerleyen yazdılarda da diğer kalelere el atacak, dünyanın farklı ülkelerinde yer alan kalelerin kapısı olacağız. Şimdilik bu kadar, kendinize iyi bakın. 

    Kaynak: Wikipedia, Gezimanya

     


    Yorumlar (1)
    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.