Hem İngilizce Hem Kültür Sanat Olsun Diyenler İçin 5 İnternet Sitesi Önerisi

Hem İngilizce Hem Kültür Sanat Olsun Diyenler İçin 5 İnternet Sitesi Önerisi
  • 15
    0
    1
    3
  • Yıllardır İngilizce'yle iç içe olan, okulunda da işinde de sürekli İngilizce kullanan biri olarak; yabancı dilin kullanılmadıkça körelme özelliğini çok biliyorum ve uzun zamandır okuduğum/takip ettiğim her şeyin İngilizce olmasına özellikle dikkat ediyorum. Sizinle paylaştığım bütün internet siteleri düzenli olarak ve içeriklerini çok beğenerek takip ettiğim kaynaklar. Kimisi güncel haberler kimisi sanat tarihi başlığı altına koyabileceğim içerikler üretiyor ama hepsinde aradığım ya da ilgimi çekecek her türlü bilgiye rahatlıkla ulaşabiliyorum. Yazımdaki her siteyi düzenli olarak çok severek takip ediyorum, eğer sizin de bunlar haricinde benimle paylaşmak istediğiniz olursa bana yazmayı unutmayın. Keyifli okumalar! 

    1- https://artsandculture.google.com/

    İlk site birçoğunuzun aşina olabileceği bir kaynak. Sürekli güncellenen içerikleri ve ulaşılabilirliği açısından en sevdiklerimden biri. Telefon için uygulaması da bulunan Google Arts and Culture, ünlü tablolardan önemli sanat akımlarına, görülmesi gereken mimari yapılardan en ses getirmiş sanatçılara kadar geniş bir içerik yelpazesine sahip. Sevdiğiniz temaları takip ettiğinizde size yeni içeriklerin bildirimleri gönderiliyor bu şekilde her yeni içerikten haberdar olabiliyorsunuz. Yeniler haricinde okumak istediğiniz spesifik bir konu olduğunda arama yapabiliyorsunuz. Bildiğim, bilmediğim, aradığım, tesadüfen karşılaştığım birçok içeriğe sahip olmasının yanında İngilizce olduğu için en severek takip ettiğim kaynaklardan biri. 

    2- https://www.khanacademy.org/humanities/art-history

    İkinci olarak bahsetmek istediğim site Khan Academy. Sadece sanat tarihi değil matematikten fiziğe birçok dersin konu anlatımı içeriği olan sitenin Türkçe versiyonu da var. Ben kendimi geliştirebilmek adına her zaman İngilizcesini takip ediyorum ama içeriklerin hemen hepsi hem İngilizce hem Türkçe sitesinde mevcut. İlk sırada bahsettiğim gibi, Khan Academy’nin de telefon için uygulaması var. Sadece yazı değil video içerikleri de olduğu için okumaktan ziyade dinlemeyi sevenlerin de isteklerini karşılayacağını düşündüğüm bir kaynak site. Sanat tarihi kısmını dönemlere ve yüzyıllara göre ayırdıkları için aradığınızı çok rahat bulabiliyorsunuz, ama yine belli bir konuyla ilgileniyorsanız arama yaparak bütün içeriklere kolayca ulaşabilirsiniz. 

    3- https://www.dailyartmagazine.com/

    Özellikle ünlü sanatçılara, akımlara ve eserlere dair çok kapsamlı bir içerik altyapısı olan Daily Art, sürekli yeni içerikler üretilen bir online dergi olarak tanımlanabilir. Telefon uygulamasında her gün 1 yeni tablo inceleme yazısı yayınlanıyor bu şekilde hiç görmediğiniz hatta adını bile duymadığınız eserlerle tanışabiliyorsunuz. Konu başlıklarına ve dönemlere göre okuma seçeneğini filtreleme özelliği gibi kullanabiliyorsunuz, bu sayede ilgili olduğunuz konudaki bütün içeriklere tek seferde ulaşabiliyorsunuz. Wannart’ta olduğu gibi yazarların içerik ürettiği sitede konuya göre arama yapmanın haricinde sevdiğiniz yazarın profilinden bütün içeriklerini görebiliyorsunuz.. 

    4- https://www.artnews.com/

    Kültür sanatla ilgili güncel haberlerin de paylaşıldığı Art News, İngilizce seviyesinin en yüksek olduğunu düşündüğüm kaynaklardan biri. Gündelik İngilizce ya da akademik İngilizce’den farklı olarak gazete/dergi dili her zaman daha az aşina olduğumuz bir kategoride. The New York Times takip etmeye başladıktan sonra fark ettim ki bu tarz kaynaklar ne kadar çok okunur iç içe olurunursa diline de o kadar aşina olunacak. “Sadece sanat tarihi tarzını takip etmeyeyim dünyada neler oluyor ondan da haberim olsun.” diyenler için gözü kapalı önerebileceğim bir kaynak. 

    5- https://www.italymagazine.com/

    Son önereceğim site ben ve benim gibi İtalya aşıkları için. Güncel haberlerden seyahate, yemek tariflerinden kültür sanat içeriklerine kadar kapsamlı kategorileriyle İtalyan kültürünü öğrenebileceğiniz bir kaynak aslında. Pandemi sebebiyle rahat rahat seyahat etmeyi rafa kaldırmak zorunda kalsak da, ilerisi için fikir edinmek ve kafasında plan oluşturmak isteyenlerin göz atmasını öneririm. Bir ülkenin dilini ve kültürünü bilgisayar ya da telefon ekranlarından öğrenmek tam olarak mümkün olmasa da, hemen her kategoride üretilmiş içeriklere sahip bu dergiyi takip ettikçe ve keşfettikçe daha çok seveceğinize eminim. 

     

    Kapak fotoğrafı için yararlandığım site: https://unsplash.com/

     


    Yorumlar (1)
    • kocaman teşekkürleeeeer :)

      Yorum Bırakın

      Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.