Bojack Horseman Dizisindeki Sanat Tablolarına Bakış

  • 10 1 2 2
Bojack Horseman Dizisindeki Sanat Tablolarına Bakış
  • 10
    1
    2
    2
  • Netflix'in son yıllarda yayınlanan en başarılı çizgi dizilerinden; BoJack Horseman. Yayın hayatına 2014 yılında başlayan dizininin konusundan bahsedecek olursak; başrol Bojack, bir zamanlar 90’lara damga vuran “Horsin’ Around” dizisinin starıydı, şimdi ise kolunu kaldıracak hali olmayan, Hollywood’da yaşayan, her şeyden şikayet eden, renkli kazaklar giyen birisidir. Dizide yarı insan yarı at Bojack'in çalkantılı ve duygusal hikayesindeki yolculuğu anlatılıyor. Dizinin yapımcısı Raphael, Bojack'in yaşadıklarının yanı sıra çevresindeki karakterlerin kendi dünyalarındaki acıya karşı tepkilerini, hayat dersi edinilebilecek deneyimlerini ustalıkla sunuyor. Komedinin bir araç olarak kullanıldığı dizi de alkol ve uyuşturucuya da göndermeler var. Yayınlandığı yıldan itibaren sevilen ve geniş bir kitleye ulaşan dizi Netflix'in en başarılı orijinal yapımlarından biri haline geldi. Belki de dizinin çok sevilmesinin nedenlerinden biri de seyircinin, karakterlerle empati kurması ve bir şekilde kendisiyle yüzleşmesiyle hatalarından ders çıkarması olabilir.  

    Bojack Horseman, son olarak 2020 yılında yayınlanan altıncı sezonuyla izleyiciye veda etmişti. Bojack, kara mizahı, trajikomedisi ve varoluşcu sancılarının yanı sıra izleyicilerine klasik ve çağdaş sanat hakkında bilgi veriyor. Bu yazı da yayınlanan altı sezonda seyirciye sunulan sanatsal referansı hakkında bilgiler içeriyor. Bojack Horseman dizisinde yer alan 10 tabloyu seçtim. Altıncı sezonda gösterilen sanat tablolarıyla başlayalım.

    1. Vincent van Gogh, Kulağı Sargılı Otoportre

    BoJack Horseman (s06e06)

    Pastiches Malibu Rehabilitasyon Merkezi, Bojack'in rehabilitasyon için bırakıldığı yerdir. Gerçek hayattaki Passages Malibu Merkezine benzetilerek kurgulanmış bir hasta odasında duvarda yer alan tablo Vincent van Gogh'un kulağı sargılı otoportresidir. Tablonun hikayesi ise; kendinden 5 yaş büyük ressam Paul Gauguin‘le yakın dost olan Van Gogh, doktorlara göre ‘problemli’ bir insandı. Yaşamı boyunca şizofreniden manik depresyona kadar 30’a yakın teşhis konulan Van Gogh’un sevdiklerine aşırı bağlı olduğu anıları ve mektuplarından açıkça görülmekte. Gauguin’e de aynı bağlılığı gösteren Hollandalı ressam, 1888 senesinde dostuyla şiddetli bir şekilde kavga etti. Söylenenlere göre kavgadan sonra Van Gogh‘un Arles’teki evinden ayrılan Gauguin‘in gidişiyle bir kriz geçiren ressam, sol kulağının bir parçasını kesti ve parçayı sürekli uğradığı geneleve bir emanet gibi bıraktı. Bu olay üzerine 1889’da “Kesik Kulaklı Portre” eserini yaptı.

    2. Nickolas Muray, Frida Kahlo Beyaz Bankta

    BoJack Horseman (s06e01)

    Jameson H.'nin (BoJack'in rehabilitasyondaki arkadaşı) erkek arkadaşının evinde, oturma odasında asılı Frida Kahlo benzeri bir tablo görüyoruz. Frida'nın ikonik portrelerinden biri aslında bir resim değil, bir fotoğraftı.

    3. David Hockney, Sanatçının Portresi (Havuzda İki Figür)

    BoJack Horseman (s01e02)

    Hockney'in İki Figürlü Havuz olarak da bilinen Bir Sanatçının Portresi, Bojack'in kendi hikayesiyle birçok ortak özelliği paylaşan bir tablodur. Hockney 1960'larda büyük Britanya'dan Kaliforniya'ya taşındı ve bir kanyon evde yaşadı. LA yüzme havuzlarının resimleriyle uluslararası beğeni topladı. Hockney'in bu kompozisyonu çizdiğinde, uzun süreli bir ilişkinin bitmesinden dolayı ve sık sık depresyona girdiği ve kendisini dünyadan izole ettiği söylenir. Resim, Bojack'in devam eden kargaşasının mükemmel bir sanatsal temsili olan yalnızlık ve ayrılma hikayesini göstermektedir.

    4. Henri Matisse, Dans

    BoJack Horseman (s01e02)

    Henri Matisse’in Dans’ı bir dairede özgürce birlikte dans eden çıplak figürleri göstermektedir. Resmin hikayesi oldukça sıra dışıdır. Sergei Shchukin adlı son derece zengin bir Rus sanayici, Matisse’e, malikanesinin Moskova’daki Trubetskoy Sarayı’ndaki döner merdivenleri süslemesi için üç büyük tuval yapmasını rica etmiştir. Dans’ın son hali yasaklayıcı, tehditkar, kabilesel, ritüelist, hatta şeytani olarak tanımlanmıştır. BoJack’in çılgın partilerle tanınan evi için ideal bir tablodur.

    5. Cassius Marcellus Coolidge, Poker Oynayan Köpekler

    BoJack Horseman (s02e09)

    Buradaki tablo, puroların reklamını yapmak için Brown & Bigelow tarafından Marcellus’a yaptırılan on altı yağlı boya resmine ve 1910 resmine eş zamanlı olarak atıfta bulunmaktadır. Serideki on sekiz resmin hepsinde antropomorfize edilmiş köpekler bulunur, ancak köpeklerin bir kart masasının etrafına oturdukları on birincisi, Amerika’da ev dekorasyonunda kitsch sanatının (ucuz edebiyat da denir) örnekleri olarak iyi bilinmektedir.

    6. John Everett Millais, Ophelia

    BoJack Horseman (s03e011)

    Ophelia, en popüler Ön-Rafaelit akımının eserlerindendir. Shakespeare’in “Hamlet” adlı oyununun en iyi bilinen örneklerinden biridir. 

    7. George Bellows, Stag at Sharkey’s

    BoJack Horseman (s03e04)

    Babası bir mimar olan Bellows erken yaşlardan itibaren spora ve sanata ilgi duydu. Bellows ilk olarak dikkatleri üstüne 1908 senesinde, Henri ve diğer öğrencilerinin organize ettiği daha çok şehir yaşamını resmettikleri bir sergi ile topladı. Bellows erken dönemlerinde genellikle çeşitli spor müsabakalarından muhtelif kesitleri resmetti. 1907 ile 1915 seneleri arasında New York şehri ve çevresinin kar altındaki görüntülerini resmetti. Bu tablolar Bellows için kuvvetli ışık algısını ve görsel tekstürleri daha iyi tanıması ve geliştirmesi adına ana deneme alanları olmuş oldu. Bellows’un amatör boks maçlarını resmettiği seriler sanat tarihine adının yazılmasını sağlayan esas imzaları olmuştur. Bu resimler karanlık atmosferle karakterize edilmiş olup, açık tonların ancak insan figürleri üzerinde kuvvetli bir şekilde hareket ve yön hissi verecek şekilde kullanıldığı eserlerdir. Bellows’un sonraki dönemlerindeki yağlı boya çalışmaları daha çok sevdikleri üzerine oldu. Karısı ve çocuklarını resmetti. Sonraki dönemlerinde deniz ve kış manzaralarının yanı sıra kadın ve çocuk portreleri yapmaya yöneldi. Dizideki tabloda ise New York boksörlerini değil, Kaptan Ahab ve Moby Dick'i görüyoruz.

    8. Sandro Boticelli, Venüs’ün Doğuşu

    BoJack Horseman (s01e07)

    BoJack'in dünyasında Sandro Botticelli'nin mutlak klasiği Venüs'ün Doğuşu , BoJack'in restoranı Elefante'nin duvarında görülmüştür. 

    9. Diego Rivera, Eşeğe Odun Yükleyen Adam

    BoJack Horseman (s03e05)

    1938’de boyanmış bir çiftçinin ve eşeğinin imgesi, Rivera’nın kırsal Meksika yaşamına dair birçok resmine örnek teşkil ediyor. Yüzünü görmeden, şapka giyen çiftçiye herhangi bir kimlik koymakta özgürüz – o ülke genelinde dağılmış sayısız tarım işçilerinden herhangi biri olabilir. Kaderin dönüşümü: Rivera, Meksika Komünist partisine aitti ve açıkça Kapitalizme karşıydı, ama şimdi eserleri yüksek satış fiyatlarına satılıyor. Ve eserleri Hollywoo-d’daki süper restoranlardan birinde asılıdır.

    10. Georges Seurat, Grande Jatte Adası'nda Bir Pazar Öğleden Sonrası

    Winslow Homer, Ringa Ağı

    Bojack Horseman'ın 6.sezonun'un 3.bölümünde Diane, Guy ile birlikte Chicago Sanat Enstitüsü'nü ziyaret ediyor. Müzede birçok eserin kurgusal düzenlemesi yapılmıştır, bu tablolalar arasından onuncu maddeye iki tanesini seçtim. Dizide sadece tablolar değil, Sanat Enstitüsülerinden heykellere birçok eser farklı bölümlerde kurgulanarak izliyeciye sunulmuş. DailyArt Magazine dergisinde yayınlanan Zuzanna Stanska'nın yazısının tamamını buradan okuyabilirsiniz.

     

    Kaynak: 1, 2, 3, 4


    Yorumlar (2)
    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.