Eurovision, El Diablo Ve Ortodokslar

Eurovision, El Diablo Ve Ortodokslar
  • 2
    0
    1
    1
  • Türkiye'nin 2012 yılından sonra katılmadığı ve tüm ülkenin hasret kaldığı kültür pazarı Eurovision Şarkı Yarışması, 2019'da İsrail'in başkenti Tel Aviv'de yer aldı. Birbirinden dişli katılımların boy gösterdiği yarışmayı, Hollanda'yı temsil eden Duncan Laurence "Arcade" şarkısıyla kazandı. 2020'de Rotterdam'da gerçekleşmesi planlanan yarışma geçen sene global pandemi dolayısıyla iptal edildi ve hazırlanıp yayınlanan şarkıların bir kısmı Eurovision tarihinin tozlu sayfalarına gömülürken, bir kısmı da bu sene tekrardan yarışmada boy gösterecek sanatçılara, kendilerine bir kitle kazanmaları hususunda avantaj sağladı.

    Kıbrıs Cumhuriyeti yarışmaya ilk defa 1981 yılında "Island" grubunun "Monika" şarkısıyla katılmış ve yarışmada 6. olmuştur. O günden beri yarışmaya 35 kez katılan ülke, en iyi derecesini 2018 yılında, kendisini ilk içeriğimde sizlere tanıtmaya çalıştığım Eleni Foureira'nın uluslararası Eurovision hiti "Fuego" ile 2. olarak almıştır. 2019 yılında Tamta'nın "Replay" şarkısıyla yarışmaya katılan ülke, Eurovision severlerin şarkıya gösterdiği büyük ilgiye rağmen birçok kişi tarafından "Fuego"nun karbon bir kopyası olarak tanımlanmasından dolayı 13.lükle yetinmek zorunda kalmıştır. 

    Geçen sene yarışmaya Sandro ve dans-pop şarkısı "Running" ile katılmayı planlayan ülke yarışmanın iptal edilmesi sonrası, aynı sanatçı ile bir sonraki seneye başka bir şarkı ile hazırlanma kararı alan ülkelerin tersine, bambaşka bir sanatçı ile yarışmaya katılma kararı aldı. Şanslı sanatçıları da piyasada çeşitli hitlerle boy göstermiş genç ve dinamik şarkıcı Elena Tsagrinou oldu. 

    Elena Tsagrinou yıllardır Eurovision'ı takip eden birisi olarak doğru bir şarkı seçimi olursa yarışmadan büyük bir zevk alacağını ve gurur duyacağını söyledi. Elena'nın aradığı doğru şarkı, Jimmy "Joker" Thornfeldt, Laurell Barker, Oxa ve Thomas Stengaard tarafından yazılan ve bestelenen, ismi Türkçe "şeytan" anlamına gelen "El Diablo" oldu. İsmi 25 Nisan'da Kıbrıs Cumhuriyeti'ni temsilen yarışmaya yollanacağı söylenince açıklanan şarkı, 28 Nisan'da tüm müzik platformlarından yayınlandı. Klibi Atina'da George Beniudakis tarafından çekildi. 

    Panik Records etiketiyle yayınlanan şarkının klibi kostüm seçimlerinden dolayı izleyenlere Zara Larsson'un "Love Me Land" klibini hatırlattı. Klipte çoğunlukla tek başına esnek danslar sergileyen Elena, karanlık bir stüdyoda ışıltılı kıyafetleriyle aşık olduğu "şeytan kadar kötü" kişinin kendisinde yarattığı bağımlılığı, ondan kopamayışını ve bunun ona verdiği tutkuyu anlatıyor. Şarkının ilahsal başlangıcı ve sonrasında üstüne eklenen karanlık soundları kirli basslar takip ederken bir anda araya giren sessizlik ve Elena'nın nefesleri sonrası patlayan, marş niteliğindeki nakaratı ilk dinleyişte tüm dinleyenlerin büyük ilgisini çekti. 

    Şarkının kendisini 2010lar öncesi yayınlanan ve pop müziği tamamen değiştiren ikonik Lady Gaga eseri "Bad Romance"e benzetenler bu benzetmeyi "Fuego" - "Replay" benzetmesi gibi olumsuz bir şekilde karşılamadı. Aksine bu şarkıya Youtube'da hayranlar tarafından yapılan "Bad Romance + El Diablo" mixleriyle birlikte büyük popülerlik kazandırdı. "El Diablo" bahislerde şu anda ilk 10'un içerisinde ve Spotify'da en çok dinlenen Eurovision 2021 şarkılarından biri. 

    Tüm bu olumlu ilgi ve sevginin karşılığında Elena şarkının ismi ve sözlerinden dolayı, Kıbrıs Ortodoks Kilisesi'ni fazlasıyla kızdırdı ve bu kızgınlık bir kişinin Kıbrıs Yayın Kurumunu, Eurovision'a gönderilecek şarkıyı ve sanatçıyı seçen kuruluş, yakmakla tehdit etmelerine kadar gitti. Şarkının şeytana hizmeti teşvik ettiğini ve başka bir şarkıyla yarışmaya katınılması gerektiğini savunan Kilise'ye karşılık olarak Elena, şarkının "sömürgeci bir ilişki"yi anlattığını açıkladı. Kıbrıs Yayın Kurumu da şarkının sözlerinin yanlış yorumlandığını açıklayarak Elena'yı savundu.

    Çıktığı günden itibaren şarkı ismiyle, sözleriyle ve klibiyle çoğunlukla olumlu, bazen de kaotik tepkiler aldı ve yarışma öncesi kendine büyük bir nüfuz oluşturdu. O günden beri nüfuzu giderek artan şarkı, doğru bir sahnelenmeye sahip olur ve Elena'nın güçlü sesiyle yorumlanırsa yarı finalleri kolaylıkla geçecek ve finalde çok daha fazla dinleyicinin desteğiyle güzel bir sıralama elde edecektir. Şimdiden tüm ülkelere başarılar dilerken, ülkemizin de bir an önce bu görsel ve işitsel şölene geçmişte yolladığı gibi sağlam ve bizi anlatan şarkılarla tekrardan katılmasını umuyoruz. 

     

    Kaynak: 1, 2

     


    Yorumlar (1)
    • Sanırım bu sene ilk kez Güney Kıbrıs, Yunanistan'dan 12 puan alamayacak. Bu arada benim de yazmayı düşündüğüm bir konuydu ama benim yazabileceğimden çok daha iyi yazmışsınız, elinize sağlık:)

      Yorum Bırakın

      Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.