Tanrıların Ve Tanrıçaların Kraliçesi: Hera

Tanrıların Ve Tanrıçaların Kraliçesi: Hera
  • 7
    0
    0
    1
  •   Kronos ve Rhea'nın altı çocuğundan biri olan Hera, hem kızkardeşlerin en büyüğü hem de önemli bir Olympos tanrıçasıydı. Zeus'un tek ve ebedi eşi olan Hera; evlilik, doğum ve kadın tanrıçasıydı. Yunan mitolojisinde en güçlü, en cesur ve Aphrodite'den sonra en güzel tanrıça olarak tanınmıştır. Güzelliğine ve gücüne rağmen Zeus onu defalarca aldatmıştır.

      Zeus ve diğer tanrılar, Titanlarla savaştıktan sonra evrenin hakimi olur. Erkek kardeşler arasında çekilen kuradan sonra gökyüzünün hakimi olan Zeus kız kardeşi Hera'yı ister. Ancak önceki çapkınlıklarını bilen Hera bu ilişkiyi istemez. Zeus ise üşüyen bir kuş kılığına girerek Hera'nın yanına gider. Titreyen kuşa acıyan Hera onu ısıtmak için göğsüne koyar ancak bu masum hareketten faydalanan Zeus bir anda gerçek görünümüne bürünür. Önce direnen tanrıça, Zeus'u vazgeçiremeyeceğini anlayınca evlilik şartıyla bu ilişkiyi kabul eder. En güçlü tanrının ve en güçlü tanrıçanın evliliği yeryüzünde bereketin simgesi olarak görülür ve Kutsal Düğün olarak anılır. Oldukça görkemli olan bu düğüne bütün tanrılar ve tanrıçalar katıldılar ve özenle hediyelerini sundular. Hatta söylencelere göre yeni evlenenlere hediye verme geleneği de bu Kutsal Düğün ile başladı. Atina'da yıllarca gelinlere Hera'nın en sevdiği meyve olan nar ve elma verildi, Hera'nın gelinlikli heykeli düğünlerde dolaştırıldı ve düğünler Hera'ya adanan Haziran ayında yapıldı.

     

      Bu önemli evlilikten savaş tanrısı Ares, doğum tanrıçası Eileithyia ve gençlik tanrıçası Hebe olmak üzere üç çocuk dünyaya geldi. Bazı söylencelerde yine bu ikilinin çocuğu olarak tanıtılan, zanaatkârların ve ateşin tanrısı olarak bilinen Hephaistos, çoğunlukla Hera'nın kendi çocuğu olarak anlatılır. Babasının olmadığı söylenen bu tanrı hem annesi hem de baş tanrı Zeus tarafından zulüm görmüş ve Olympos Dağı'nın dışında yaşamıştır.

      Defalarca aldatılan evlilik tanrıçası Hera, her zaman aldatıldığı kadınlardan veya çocuklarından intikam almıştır. Hera'nın öfkesini ve kıskançlığını bilen Zeus hiçbir zaman durmamış ve aldatmaya devam etmiştir. Hera'nın gazabından korktuğu için buzağıya çevirilen İo, on iki göreve mahkum edilen Herakles (Herkül), doğum yapabilmek için dünyayı dolaşmak zorunda kalan Leto, Hera'nın çocuklarını öldürmesiyle canavarlaşan Lamia bunlardan sadece birkaçıdır.

      Hera, Truva Savaşında da önemli bir rol oynamıştır. Athena, Aphrodite ve Hera arasında düzenlenen güzellik yarışması tartışmaya sebep olur ve yarışmanın kazanına karar verilemez. Zeus ise Prens Paris'e haber göndererek yarışmanın kazananını onun belirlemesini ister. Paris ise ona dünyanın en güzel kadınının aşkını vaadeden Aphrodite'e kazananı belirleyen elmayı verir. Yarışmayı kazanamayan Hera o günden itibaren Troyalılara büyük bir kin beslemeye başlar. Aphrodite, evli Helen'i Paris'e aşık edince ikisi beraber Truva'ya kaçar. Bunu hakaret olarak sayan Yunanlılar büyük bir ordu kurar ve savaş başlar. Kinini biriktiren Hera, savaşı kontrol eden Zeus'u uyutur ve Truvalılar yenilir.

      Her ne kadar kötülüğü ve kiniyle bilinse de yıllarca ve defalarca aldatması onu bu hale getirmiştir. Güzelliğinin farkında olmasına rağmen Zeus'u hiç aldatmamış ancak aldatılmaya da hiçbir zaman göz yummamıştır. Hırsını Zeus tarafından kandırılan kadınlardan veya onların çocuklarından almakla yıllarını geçirmiştir. Öfkesi ve gücü bazen de Olympos Dağında sorunlar yaratmış ve tanrılar arasında kabullenilmesini zorlaştırmıştır. Tanrılar tarafından sevilmese de Yunan kültüründe önemli bir simge olmuş, kadınların ve evliliğin koruyucusu olduğuna inanılmıştır.

     

    kaynak1

    kaynak2

    kaynak3

     


     


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.