Olympos Tanrıları, Titanları yendiğinde ve evrenin yeni hakimi olduğunda Kronos'un üç oğlu kendi aralarında kura çektiler. Kura sonucu Zeus gökyüzünün, Hades yeraltının ve Poseidon denizlerin hakimi oldu. Genellikle önem sırasında Zeus'tan sonra geldiği kabul edilen Poseidon, saygı görmesinin yanısıra insanlarda büyük bir korku oluşturuyordu. Bunun sebebi elinde taşıdığı ve tehlikeli sonuçlar yaratabilecek güçlü silahı Trident adlı mızrağıydı. Poseidon bu mızrağı kullanarak depremler, fırtınalar, seller ve tsunamiler yaratabiliyordu. Felaketler yaratan güçleri sebebiyle Poseidon'a yerleri sarsan anlamında Enosigaios da denmiştir. Antik Yunan'da en büyük geçim kaynaklarından biri denizcilik olduğu için denizciler sık sık Poseidon için ibadet ve dua ederdi.
Denizlerin tanrısı olarak önemli bir saygınlığı olsa da bu Poseidon'a yetmedi. Tüm denizlere hakimdi ancak kendi ülkesinden fazlasını istedi ve savaşmaktan geri durmadı. Pek çok kez kentler için Poseidon ve diğer tanrılar arasında savaş çıksa da en ünlüsü Atina uğruna yeğeni tanrıça Athena ile girdiği mücadeledir. Daha önce de aralarında uyuşmazlık bulunan Athena ve Poseidon'un çatışması tanrıçanın ölümlülere gemi yapımını öğretmesi ile başlar. Poseidon okyanusların ve denizlerin sadece kendine ve kendi yaratıklarına ait olmasını istiyordu ancak Athena ölümlülere Poseidon'un denizlerinde dolaşma hakkı verdi. Bununla kalmayan Athena, ölümülere Poseidon'un yarattığına inanılan atları evcilleştirmeyi öğretti. Gerilim tırmanınca hem Poseidon hem de Athena, Atina kenti üstünde hak iddia eder. Çekişmeyi durdurmak istyen Zeus, kızı ve kardeşi arasında karar veremez ve kararı Atina halkına bırakır. Halka iki hediye sunulacak ve hangisi daha değerli bulunursa kentin hakimi o olacaktı. Poseidon mızrağını kayaya vurarak tuzlu su kaynağı çıkarır, Athena ise topraktan büyük bir zeytin ağacı çıkarır. Halk zeytin ağacını daha yararlı bulunca Atina şehrinin hakimi bilgeliğin tanrıçası Athena olur.
Poseidon aldığı bu yenilgiye rağmen ülkesini genişletme fikrinden vazgeçmedi. Hera ve Apollon ile Zeus'u devirmeye çalıştı ancak başarısız oldu. Daha sonra Aegina kenti için yine Zeus'la mücadeleye girdi ancak kaybetti. Delphi kenti için Apollon ile, Troizina için Athena'yla, Argos kenti için Hera'ya, Naksos Adası için Dionysos'la savaştı ancak hepsini kaybetti. Tüm bu yenilgilerine karşın İyon Birliğine bağlı on iki kent, Korint, Helike ve Aegea kentleri Poseidon'u kendi tanrıları olarak tanıdı.
Poseidon Tapınağı,Sunion,Yunanistan
Poseidon da Zeus gibi pek çok birliktelik yaşasa da ilk ve tek eşi Amphitrite'dir. Amphitrite dalgaları temsil eden yüz deniz perisinden biriydi. Nereid adı verilen bu perilerin korobaşı olan Amphitrite, Poseidon'u da güzel sesi ile etkiledi. Bazı söylencelere göre Amphitrite de Poseidon'dan etkilendi ancak utangaçlığından dolayı denizin derinliklerine kaçtı, daha sonra Poseidon onu buldu ve evlendiler. Diğer söylenceler ise Poseidon'un Amphitrite'yi etkilemediğini ancak reddedilmeye alışkın olmadığından onu kaçırdığını anlatır. Hikaye nasıl olursa olsun sonucunda Amphitrite Poseidon ile evlenmeyi kabul etti ve denizlerin kraliçesi oldu.
Poseidon'un Amphitrite dışından en ünlü birlikteliği Medusa oldu. Çoğu kişinin korkunç bir canavar olarak bildiği Medusa her zaman öyle değildi. Poseidon'la ilişkisinden önce güzel bir kadın olan Medusa, Athena'nın tapınağında Poseidon'la birlikte olduğu için ceza olarak önce yılan saçlı bir canavara dönüştürüldü. Ancak Athena yeterince intikamını alamadığını düşündü ve Perseus'un Medusa'yı öldürmesine yardım etti. Poseidon ve Medusa'nın birlikteliğinden ünlü kanatlı at Pegasus doğdu.
Poseidon Truva Savaşı'nda da önemli bir figür olmuştur. Zeus'a isyana kalkıştıkları için ceza olarak Apollon ile Poseidon Truva Kralı Laomedon'a hizmetle görevlendirilirler. Truva surlarını inşa ederken Laomedon işleri bitince onları ödlüllendireceğini söyler. Surlar bitince ödüllendirmeyi reddeden kral, iki tanrının nefretiyle karşı karşıya kalır. Apollon kentte salgın çıkararak intikamını alır. Poseidon ise Truva kentine sürekli deniz canavarı gönderir ancak öfkesi dinmez. Truva Savaşı'nda Yunanlılara yardım ederek Truvalıların savaşı kaybetmesinde etkin rol oynar.
Yunan mitolojisinde genel kabule göre en önemli ikinci tanrı olan Poseidon şüphesiz ikinci olmayı kendine yedirememişti. Zeus'la aynı saygınlığa sahip olsa da her zaman tek hakim olmayı istemiş ancak başarılı olamamıştır. Nefreti ve yarattığı tehlikeler ile hem ölümlülerin hem de ölümsüzlerin çekindiği bir tanrı olmuştur. Ege Denizi'nin derinliklerinde olduğuna inanılan sarayından genellikle savaş ve intikam için çıkmıştır.
Yorum Bırakın