Lodos'un Kızı Evangelia

Lodos'un Kızı Evangelia
  • 1
    0
    0
    0
  • Evangelia, kökenleriyle çocukluğundan itibaren sıkı bir bağ kurarak ve bu bağı koruyarak büyümüş Yunan-Amerikan bir müzisyen. Hayatını büyükannesinin Girit adasındaki çiftlik evi ve ABD'nin doğu kıyısındaki meşhur şehri New Jersey arasında mekik dokuyarak geçirmiş 27 yaşındaki tutkulu şarkıcı; 2020 yılında sırasıyla yayınladığı "Páme Páme" ve "Fotiá" şarkılarıyla müzik piyasasına ilk adımlarını attı. 

    Çocukluğunun yaz aylarını büyükannesinin Girit'teki çiftlik evinde ailesinin hayvanlarıyla ilgilenip, büyükannesiyle bahçelerindeki yerli sebzeleriyle geleneksel tarifler pişirip, sahildeki tavernalarda yöresel müziklerle dans ederek geçiren Evangelia; işini Yunanca μεράκι (meraki), yani bir işi sevgi ve tutkuyla yapma ilkesi önderliğinde gerçekleştiriyor. 

    Sonrasında New Jersey'de gündüzleri ilkokul öğretmeni olarak çalışmaya başlayan Evangelia, akşamlarıysa New York City'nin çeşitli kayıt stüdyolarında, çocukluğunun getirdiği geleneksel Akdeniz tınıları ve ABD'de yaşadığı sürede hayranlık duyduğu popüler müziğin etkisiyle eserlerini yavaş yavaş inşa etmeye başladı ve böylece New York City'de en çok ilgi çeken ve merak uyandıran "yeni gelen" müzisyenlerden biri oldu.

    ABD'de yaşadığı sürece evde sürekli Yunancanın etkin olması ve kendisinin akrabalarını Yunanistan'da sıklıkla ziyaret etmesin gibi etkenler nedeniyle kendisine eşit sıcaklıkta gelen bu iki farklı müzik türünü büyük bir aşkla inşa etmek isteyen Evangelia'nın bu yoldaki partneri; G-Eazy ve Demi Lovato gibi farklı tarzda müzikler yapan uluslararası starlarla çalışan, söz yazarı, besteci ve prodüktor Stolar oldu. 

    İlk çalışması "Páme Páme"nin müzik videosunu çocukluğunu geçirdiği Girit'in başta büyükannesinin evi olmak üzere çeşitli sokaklarında ve şirin bir tavernada çeken Evangelia, şarkının "anın içinde yaşamayı" ve "hayatı her anlamıyla en doruklarda yaşamayı" anlattığını söylüyor. Yunanca "haydi gidelim!" anlamına gelen "Páme Páme"; Yunan ezgileri ve modern dans altyapısıyla, herkesi dansa ve tutkuya çağıran, 2020 yazının sevilen şarkılarından biri oldu.

    "Páme Páme" ile kendine Türkiye de içlerinde olmak üzere dünyanın çeşitli yerlerinde küçük ama kemik bir dinleyici kitlesi inşa etmeye başlayan Evangelia, Ekim ayında tam bir işitsel şölen olan "Fotiá"yı yayınladı. Şarkının bizlerin de çok aşina olduğu geleneksel Ege ve Akdeniz ezgilerini, dinleyiciyi her saniye dansa teşvik eden modern dans altyapısıyla birleştiren Evangelia, şarkı sözlerinde de bu gelenekselliğe yer vererek kökenlerine bir selam vermeyi unutmadı. Şarkının nakarat öncesi kısmında şu Yunanca sözler yer alıyor:

    "Φωτιά μες στα μάτια σου" (gözlerinin içinde ateş) 

    "Fotiá" şarkısı ile ilk şarkısından çok daha fazla ilgi toplayan Evangelia'yı bugün Spotify'da dünyanın çeşitli yerlerinden birçok insan dinliyor. Ülkemizin İstanbul ve Ankara şehirleri de binlerce dinleyiciyle Evangelia'yı en çok dinleyen şehirler arasında bulunuyor.

    Piyasaya adeta Girit'ten esen sert bir lodos rüzgarı gibi keskin bir giriş yapan Evangelia, Amerikan popüler müziği elementlerini kökenlerinin verdiği ilhamla çok ahenkli bir şekilde işliyor ve bizlere geleceğin popüler müziğine dair umut veren işler yayınlıyor. Özellikle Eurovision şarkı yarışması hayranları tarafından Yunanistan'ı temsil etmesi çok istenen Evangelia'yı önümüzdeki zamanlarda çok daha büyük işlerle göreceğiz gibi duruyor. 

     


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.