Gerçek Olaylara Dayalı Bir Dizi Önerisi: Manhunt Unabomber

Gerçek Olaylara Dayalı Bir Dizi Önerisi: Manhunt Unabomber
  • 0
    0
    0
    0
  • Manhunt: Unabomber, gerçek bir olaydan esinlenerek 2017 de Discovery Channel icin çekilen belgesel tadında bir prodüksiyondur. Dizi daha çok iki karakterin hayatı üzerinden ilerlemektedir
    1978-1995 yılları arasında FBI'ın Unabom adını verdiği suç dosyasından uyarlanan dizi polisiye, dram türündedir. 17 yıl süren ve failin kimliğinin belirlenememesinden dolayı FBI tarihindeki en uzun ve en maliyetli olan bu  soruşturma dosyası, University and Airlane Bombings'in kısaltılmışı olan Unabom ismini almıştır.  İlk hedefleri yüzünden (Üniversite ve havaalanı) faile ise Unabomber denilmektedir. 

    Dizide Theodore John Kaczynski adında gerçek bir seri bombacının yaşam öyküsü ele alınmıştır.  Ted Kaczynski Amerika doğumlu matematik dehası, teknoloji ve sanayileşme karşıtı anarşist bir eylemcidir. Üstün matematik zekası ile 16 yaşında Harvard Üniversitesin'e kabul edilmiş ve 25 yaşında akademisyen olarak çalışmaya başlamıştır. Ancak 1971 yılında akademik kariyerini ve sosyal hayatını terk ederek Lincoln, Montana yakınlarında ormanın ortasında su ve elektriği olmayan bir kulübe inşa edip daha doğal hatta daha ilkel bir yaşama geçiş yapmıştır. İncelikli matematik oranlarıyla inşa ettiği bu kulübesinde bombalar hazırlayarak teknolojinin gelişimine katkı sağladığı gerekçesiyle bazı kişi ve kuruluşlara posta yoluyla bu bombaları göndermeye başlamıştır.  Gelişen teknolojinin insanlığın sonunu getireceği düşüncesiyle  bu gelişmelere karşı bir nevi kendi mücadelesini vermeye başlamıştır. Tabii bu mücadele bir terör mücadelesidir.... 

    Federal araştırma bürosu (FBI) 'da profil uzmanı olarak çalışmaya başlayan ajan Jim Fitzgerald ise diğer ana karakterdir. İlk beş bölümde Fitzgerald'ı daha çok görüyoruz. Profil uzmanı Jim Fitzgerald Unabom davasını takıntı derecesine getirerek faili bulma konusunda farklı bir yöntem geliştiriyor. FBI'da profilciler, suç dosyasındaki delillerden yola çıkarak suçlunun bir profilini oluşturmaya çalışırlar. Ajanımız ise Ted'in yazı dilini inceleyerek onun bir profilini çıkarmaya çalışıyor. 
    Tabi bunun için önce elinde bir yazı olması gerekiyor ve bu yazı da Ted tarafından 1995'te yazılan "Sanayi toplumu ve Geleceği" başlıklı makalesi olacaktır. Ted Kaczynski gönderdiği mektubunda bu manifestonun The New York Times ya da Washington Post gibi prestijli günlük gazetelerde yayınlanması koşuluyla bombalama terörizmine son vereceğini söylüyordu.
    Bir teröristin sözüne güvenilir mi, terörist ile is birliği yapılır mı? FBI'da bu  tartışmalar başlarken Fitzgerald'ın manifestonun yayınlanmasının faili bulmak için iyi bir fırsat olduğunu diretmesi üzerine Washington Post'ta yayınlanıyor ve olayın asıl takibi, problem çözümü bu makaleden sonra başlıyor. Gelişmeleri ve Fitzgerald'ın suçlunun profilini çıkarma yöntemini eğer izlerseniz dizide ayrıntılı göreceksiniz zaten :) 
    Bundan sonrasında ise Ted Kaczynski rolünü oynayan Paul Bettany odak noktası haline geliyor. Ted'in geçmişi flashback yöntemi ile sunuluyor ve Ted bence izleyicinin içini bir miktar acıtacak bir hikayeye sahip. İzlerken üzülmedim diyemeyeceğim ama tabiki bu onun 3 kişinin katili ve 23 kişinin yaralayıcısı olduğu gerçeğini değiştirmiyor... 
    Sizin de Tedi'n söylemlerine  hak vereceğiniz noktalar olacağını düşünüyorum. Gelişen teknolojinin insanları nasıl yönettiği ve insanların bir şeyleri sorgulamadan sadece ve sürekli itaat ettikleri gerçeğiyle ben bir kez daha yüzleşmiş bulundum. Bundan dolayı dizinin sonundaki kırmızı ışık sahnesini de çok manidar buldum.
    ....

    +Şimdi ne olacak? 

    -Bilmiyorum. Ne istersek o, değil mi?

    Boş bir yol ve kırmızı ışığa itaat eden bir araba...

    Anlattığım kısım dizinin 1. sezonuna (8 bölüm) yönelikti. Umarım sizin de seveceğiniz bir dizi olur.

    Keyifli seyirler :)

     


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.