bomboş durmak üzerine

bomboş durmak üzerine
  • 3
    0
    0
    0
  • 🧠bilim insanları beynimizin dinlenme zamanında ne yaptığını incelediler. kitap okumadığı, bir aktivite ile meşgul olmadığı kısacası dinlendiği ya da "bomboş durduğu" anlarda beyinde nasıl bir işleyişin olduğunu görmek istediler. default mode network diğer bir adıyla varsayılan mod ağı, genellikle dinlenme durumunda zihinsel gezinme ve kendiliğinden düşüncelerle ilişkilendirilmektedir.

    🧠default modda iken zihnin dört farklı aktivitesi oluyor:
    1. tecrübe ettiğimiz her şeye yorum yapması özellikle de yargılaması hali; şöyle olmalı, böyle olmalı vb. zihnin genelde en kötüsünü düşündüğü aktivite. 
    2. zaman makinesi gibi geçmiş ve gelecekte seyahat etme hali. geçmişte olup bitenlere paralel olarak gelecek için türlü senaryolar yazmak aktivitesi.
    3. ego yapılandırılmasıyla ilgili olan üçüncü aktivite ise 'şunu severim, bunu sevmem, başkaları bana böyle davranmalı' gibi düşüncelerle egonun kuvvetlendiği hal.
    4. sosyal yönümüz olması dolayısıyla zihnin bizi başkalarıyla kıyaslaması hali; o benim hakkımda ne düşünüyor?
    °°°
    🧠düşünme üzerine düşünmek, kendilik üzerine düşünmek için elverişli olan bu mod'un depresyondaki ruminasyon (düşünce tekrarı) ile ilişkisi olduğu gibi hayal kurma ve yaratıcılık ile ilişkisi olduğu da söylenmektedir. kendi başımıza uyaransız kalmakta ne kadar zorlansak da bertrand russell'in söylediğine göre üretici monotonluk vardır ancak sıkılmaya karşı tahammülümüz azalmış durumda. bir insanın üretebilmesi ve yaratıcı düşünebilmesi için monotonluğa ihtiyacı vardır. bazen şöyle bir uzaklara bakıp düşünmek, bomboş durmak hepimize iyi gelmez mi? 
    diğer bir yandan da olumsuz düşünce tekrarlarının yaşanabileceği dmn durumunda ne kadar çok kalırsak oradan çıkması da bir o kadar zor olacaktır. bu yüzden her şeyde olduğu gibi 'denge' sağlanmalıdır.

    🎉şimdi herkesi 5 dakikalık boş durmaya ve düşünmeye davet ediyorum 😄

    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.