Müzik Mitolojisinin Arabesk Tanrıçası Bergen'in Can Alıcı 10 Şarkısı

Müzik Mitolojisinin Arabesk Tanrıçası Bergen'in Can Alıcı 10 Şarkısı
  • 4
    0
    0
    0
  •  

    Müzik kavramını bir mitoloji olarak değerlendirirsek ve arabeski bunun içerisine alırsak, arabesk kültürünün tanrıçası tartışmaya kapalı şekilde Belgin “Bergen” Sarılmışer olacaktır. 1982 yılında yayımlanan “Şikayetim Var” isimli eseri ile profesyonel müzik kariyerinin ilk adımlarını atan sanatçı, vefatının üzerinden geçen 32 yıla rağmen duvarların üstümüze üstümüze geldiği gecelerde bizlere eşlik etmeye devam ediyor.

    Üçü vefatından sonra olmak üzere toplamda 11 stüdyo albümüne sahip olan Bergen’in, benim için özel olan 10 şarkısını sizler için bir araya getirdim. 

    Sevgi gibi kutsal kelime
    Yalnız senle düştü dilime

    1- Elimde Fotoğrafın

    1988 yılında yayımlanan “Sevginin Bedeli” isimli albümde yer alan bu eser, Bergen’e az çok aşina olan birçok dinleyicinin favori Bergen şarkısı haline gelmiş durumda. Sözleri Günay Aytürk’e ait olan bu şarkının bestesi ise Ruşen Yılmaz’a aittir.

     

    2- Aşk Kitabı

    Arabesk tarihinde yazılmış en acı verici şarkılardan birini, en acı verici vokallerden biriyle buluşturunca ortaya çıkan işi “Aşk Kitabı” olarak adlandırmak hiç şaşırtıcı olmasa gerek. Bergen’in ilk albümü olan “Şikayetim Var”da yer alan bu şarkı, üzerinden geçen bunca zamana ve birçok başarılı ismin yorumlamalarına rağmen popülaritesinden hiçbir şey kaybetmemiş halde ve nesiller arasında yolculuğuna devam etmekte.

     

    Sana değil tanrım bana acısın
    Bu kötü günlere sen sebep oldun

    3- Kader Diyemezsin

    Listemizin üçüncü sırasında ise benim adıma en vurucu Bergen şarkısı olan Kader Diyemezsin bizleri karşılıyor. 1985 yılında yayımlanan bu şarkı, her dinlediğimde göğsümün üzerine çöken bir duvar niteliğinde. Günün doğmayacağını hissettiğim gecelerin vazgeçilmez şarkısı olan bu eserin sözleri, Kemal Yarbaykoç’a ait.

     

    4- Garibin Çilesi Mezarda Biter

    Bergen’in vefatından sonra yayımlanan ikinci albüm olan ve şarkıyla aynı ismi taşıyan “Garibin Çilesi Mezarda Biter” albümünde yer alan bu şarkı ile Bergen,  ölümün insanoğlunun kaçamayacağı tek gerçek olduğunu bizlere sert bir tokat gibi hissettiriyor. Şarkı girişinde bağlama ile yaylıların uyumu ise biz dinleyenleri mest etmek için uhrevi bir başarıyla ayarlanmış gibi.

     

    Bundan sonra adını kırk yılda bir anarım
    Senden kaybettiğimi başkasında ararım

     

    5- Benim İçin Üzülme

    Türk arabesk müzik tarihinin en önemli simaları arasında yer alan Ali Tekintüre’nin müzik dehasının meyvesi olan bu eser, Bergen’in eşsiz vokali ile uzun bir süre akıllardan çıkmayacak bir efsane haline gelmiş durumda. Arabesk dinleyicisi bireylerin yanı sıra arabesk müzik takipçisi olmayanların da kulak aşinalığı olan “Benim İçin Üzülme” listemizde özel bir yere sahip.

     

    6- Aşkımız Bir Roman 

    Aşkımız Bir Roman veya daha çok bilinen ismiyle Aşkımız Eski Bir Roman, Ahmet Selçuk İlkan’ın şair kabiliyetlerini en saf ve içten şekilde yansıttığı eserlerden biri olmasının yanı sıra Bergen’in benzersiz ve hüzün dolu sesiyle yaşadığı tarifi imkansız uyumla dikkat çekiyor. 1982 yılında yayımlanan bu eser, üzerinden geçen 39 yıla rağmen içerisinde barındırdığı hüzünden hiçbir şey kaybetmemiş durumda.

     

    7- Neden Dönmesin

    Neden Dönmesin ya da dijital platformlardaki bir hata sebebiyle Neden Dönmedin, sözlerinde Ali Tekintüre imzası gördüğümüz bir başka Bergen şarkısı. 1986 yılında yayımlanan ve arabesk müzik tarihine damga vurmuş “Acıların Kadını” uzunçalarında yer alan bu eser yıllar içerisinde, Bergen denilince ilk akla gelen eserlerden biri haline geldi.

     

    8- Seni Kalbimden Kovdum

    Bergen’in vefatından önce yayımlanan son albümü olan “Yıllar Affetmez”de yer alan bu şarkı, sanatçının çığlıkları arasında kaybolmamızı sağlıyor. Ara ara altyapıya dahil olan kemanların etkisi ile bizleri uzak diyarlara götüren Bergen, “İkimizi sen yaktın maziyi silemezsin” sözleri ile hayatını bizlere özetliyor.

     

    9- Sen Affetsen

    Listemizin son sıralarına gelirken bizleri Bergen diskografisinin en ünlü eseri olan “Sen Affetsen” karşılıyor. Ali Tekintüre ve Burhan Bayar uyumunun en üst düzeyde görüldüğü bu şarkı, gerek bestesi gerekse lirikal seviyesi ile dinleyenleri mest ediyor. “Acıların Kadını” albümünün 86 yılında yayımlanan kaset versiyonunda yer alan Sen Affetsen, geçmişten günümüze en iyi arabesk şarkıları listesinde üst sıralarda konumlanmaya devam ediyor.

     

    10- Kullar Affetmez

    Şimdi ise 89 yılının Mayıs ayının son gününe gidiyoruz ve bizleri “Yıllar Affetmez” albümü karşılıyor. “Sen Affetsen, Kullar Affetmez” birleşimi ile tanrıya karşı bir isyan marşı niteliğinde olan bu eserin sözlerinde, Ahmet Selçuk İlkan imzası görüyoruz. Bergen’in vefatından önce yayımlanan son albümünün öne çıkan şarkılarından biri olan “Kullar Affetmez”, Bergen dinleyicilerinin favori şarkıları arasında yer alıyor. 

    Kaynakça: 1 2 ve Bekir Vedat İLHAN arşivi 

     

    Listeyi Spotify üzerinden görüntülemek için: 


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.