Matrix 4 ve White Rabbit Şarkısı Neden İyi Bİr İkili?

Matrix 4 ve White Rabbit Şarkısı Neden İyi Bİr İkili?
  • 1
    0
    0
    0
  • Matrix 4'ün fragmanıyla beraber, hepimiz bir zamanlarki o deri ceket ve güneş gözlüklü günlere döneceğimizi düşünmeye başladık. Evet, geçtiğimiz hafta Matrix 4'ün fragmanı düştü. Bu fragman çeşitli incelemeler ve teorilere konu oldu. Matrix külliyatını bilen ve bilmeyen her kuşak için şu ara Matrix 4 çok konuşulan bir yapım. Peki bizi kırmızı hap ve mavi hap gibi reçetelere boğacak olan bu yapımın hiç dikkat çekmeyen bir detayına göz atmak ister misiniz? Fragman'da kullanılan şarkıya...

    Şarkıda geçen sözlerde açıklandığına göre, Neo'nun anneannesi meğer Morpheus... Şaka yapıyorum.

     

    White Rabbit ve 67 Amerika'sı


    60 yıllarda, uyuşturucu kullanımının deli dehşet yoğun olduğu bir California hayal edin. Bu California'da 10 tuşu eksik bir piyano satın almış, Grace Slick isimli bir kadın, müzik dünyasına ilginç bir psikedelik eser bırakmak üzereydi. 10 tuş mevzusuna da pek takılmıyordu. "Sorun değil, olmayan notaları kafamda duyabiliyorum." diyerek geçiştiriyordu. Muhtemelen duyuyordu da çünkü o dönem uyuşturucu kullanan herkes muhtemelen o piyanonun olmayan notalarını duyabilirdi. Ancak sadece Grace, bu 10 tuşu eksik piyanodan White Rabbit'i çıkarırdı.

    White Rabbit'in sözlerinin ilham kaynağı; bariz olduğu üzere "Alice Harikalar Diyarı" isimli Lewis Caroll kitabıdır. Ancak bu şarkı, hikayeye övgü içermez. Aksine bu hikayeye dikkat çeker. Çünkü Grace Slick, Alice Harikalar Diyarı'nın uyuşturucu kullanımına dair mesajlar verdiğini fark etmiştir. Hap alarak boyut değiştirmek, bilinmeyen bir sıvıyı içmek, mantarlar yemek... Bir çocuk masalı için fazla tehlikeli konular. Sadece bu da değil; Oz Büyücüsü, Peter Pan ve diğer bir çok çocuk hikayesinde de bu uyuşturucu göndermeleri mevcuttur. Peter Pan'ın bir toz ile uçtuğunu hepimiz biliriz değil mi? 

    İşte bu farkındalık, Grace'in The White Rabbit'i bestelemesine ilham olur. Bir LSD Gezintisinde iken İspanyol müzikleri eşliğinde besteler White Rabbit'i. Grace bu sayede hem döneminde radyolarda en çok yayınlanan parçaya imza atmış, hem de içkici, bağımlı ebeveynlerin bu masallarla uyuttukları çocuklar hakkında uyarmıştır. 

    Peki, ne alaka Matrix?!?!


    Matrix, Alice Harikalar Diyarında figürlerini tıpkı White Rabbit gibi kendi derdini anlatmak için kullanan bir yapımdır. Alice Harikalar Diyarında hikayesinin tersine Beyaz Tavşan, Matrix'ten gerçekliğe uyanıştır. White Rabbit şarkısında da, işlendiği üzere aslında White Rabbit bizim merakımızın bir simgesidir. Yani ortada bir tavşan olsun veya olmasın farklı bir dünyaya doğru merakımızı kovalamaktır Beyaz Tavşan. Yine White Rabbit bizi uyuşturucu hakkında uyarırken, bunun tam zıttında ilaçlara, yani uyarıcılara bağımlı Neo'yu karşımızda buluyoruz fragmanda. Yani şarkı bizim dünyamız ile Matrix denen sistem hakkındaki kontrastın tam tonunu yakalıyor. 

    Belki de Matrix serisinin en iyi filmi olmayacak bu film. Ancak yayınlanan bu güzel fragmanla bize eskilerin kaliteli müziklerinden birini hatırlattı. Siz de White Rabbit'i dinlerken bundan sonra bunun uyuşturucuya ve çocuk masallarına dair bir uyarı olduğunun bilinci ile dinlemeyi unutmayın.


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.