Javier Bardem'in Oyunculuğuyla Bizi Hayran Bıraktığı Filmler

Javier Bardem'in Oyunculuğuyla Bizi Hayran Bıraktığı Filmler
  • 1
    0
    0
    0
  • Before Night Falls (2000)

    Senaryosu 1993'te İngilizce olarak yayınlanan Kübalı şair ve yazar Reinaldo Arenas'ın otobiyografik romanı Karanlıktan Önce'ye dayanmaktadır. Babasının evi terk etmesi üzerine, büyükanne ve büyükbabasının yanında baskı altında yetiştirilir. Küba’da devrim sırasında hem yazar olması hem de eşcinselliği nedeniyle isyancı olarak mimlenir, basit bir sebepten dolayı hapse atılır ve işkence görür. Eşcinsel bir yazar olduğu için dışlanan ve uyduruk suçlarla hapse atılıp ağır işkenceler gören Arenas asla pes etmez. Başka mahkumların mektupları aracılığıyla yeni kitaplarının yurtdışına kaçırılıp yayınlanmasını sağlar. Javier Bardem, Reinaldo Arenas rolü ile Oscar ve Altın Küre adaylığı kazanmışdı, film Venedik'ten Jüri Özel Ödülü ile dönmüştü.

     

    Los Lunes Al Sol / Mondays in the Sun (2002)

    İspanya’nın kuzeyinde bir liman kentinde geçimini tersanede işçilik yaparak kazanmış bir grup arkadaşın tersane kapatıldıktan hayatlarından kesitler sunuyor. Bir daha iş bulamayan bu adamlar günlerini barda oturup, birbirleriyle dertleşerek geçirmektedirler. Javier Bardem Santa rolü ile Avrupa Film Ödüllerinde En İyi Aktör adayı olmuştur. İspanya’nın Oscar’ı olarak tanımlanan Goya Ödüllerinde En İyi Erkek Oyuncu ödülünü kazanmıştır. Film ise Goya Ödüllerinden 5 dalda ödül almıştır, aynı zamanda  En İyi Yabancı Film Oscar Adayı seçilmiştir. 

     

    Mar Adentro / The Sea Inside (2004)

    Film denizci ve yazar Ramón Sampedro Cameán’ın gerçek hayat hikâyesini konu alıyor. Ramon Sampedro, denize ve yüzmeye tutkuyla bağlı genç bir adamken geçirdiği bir kaza sonucu yıllardır boyundan aşağısı felçli olarak yatağa mahkûm bir yaşam sürdürmektedir. Bu şekilde yaşamın bir işkence olduğunu düşündüğünden ötanazi istemektedir. Bu esnada hayatına iki kadın girer. Avukat Julia ve köylü kızı Rosa. Bu iki kadın sayesinde hayatın anlamını bir kez daha hisseden Ramon, yine bu kadınlardan biri sayesinde kurtuluşa ulaşacaktır. Javier Bardem Ramon Sampedro rolü ile Venedik Film Festivali'nde En İyi Erkek Oyuncu ödülünü; film ise 77. Akademi Ödülleri ve 62. Altın Küre Ödülleri'nde En İyi Yabancı Film ödülleri ile Goya Ödülleri'nde ise 14 farklı dalda ödül kazanmıştır.

     

    Biutiful (2010)

    Uxbal, adında kanuna aykırı işleri yüzünden başı polisle derde giren bir adamın yürek burkan hikayesini anlatıyor. Zorunlu olarak yaptığı yasadışı işlerle para kazanmaya çalışan sorunlu ama sadık ve duyarlı bir babanın öyküsünü beyaz perdeye taşıyor. Javier Bardem, Uxbal rölü ile Cannes Film Festivali'nde En İyi Erkek Oyuncu Ödülünü kazandı ve Oscar Ödüllerinde En İyi Erkek Oyuncu adayı gösterildi. Film ise Oscar Ödüllerinde En İyi Yabancı Dilde Film adayı gösterildi.

     

    No Country for Old Men (2007)

    Llewellyn Moss geyik avında olduğu bir gün, Meksika yakınlarında bir uyuşturucu pazarlığının bol kanlı sonuyla karşılaşır. Moss, olay yerinde bulduğu çantayı alır ve başını hiç ummadığı bir belaya sokar. Artık peşinde bir kiralık olan Anton Chigurh vardır. Javier Bardem, Anton Chigurh rolü ile Oscar Ödüllerinde En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Ödülünü kazandı. Film ise Oscar Ödüllerinde 4 dalda aday gösterildi.

     

    Vicky Cristina Barcelona (2008)

    Birbirine taban tabana zıt karakterde olan Vicky ile Cristina adlı iki genç Amerikalı arkadaş, yaz tatillerini geçirmek üzere İspanya'ya giderler. Vicky, evlenmek üzere olan muhafazakâr bir kadınken; Cristina cinsel serüvenlere açık, özgür ruhlu bir kadındır. İspanya'da Juan Antonio adlı çekici bir sanatçı ve onun dengesiz eski karısı Maria Elena ile tanışırlar. Vicky ve Cristina ile Juan Antonio arasında gelişen aşk ilişkisi sıradışı sonuçlar doğuracaktır.

     

    Todos lo saben / Everybody Knows (2018)

    Çocukları ve eşiyle birlikte Buenos Aires'te yaşayan Laura, kız kardeşi Ana'nın düğünü sebebiyle memleketi İspanya'ya gelmiştir. Düğün için tüm aile ve eski tanıdıklar yeniden bir araya gelmiştir ve herkes bu mutlu anın tadını çıkarmaya çalışır. Laura’nın büyük kızı düğün gecesi kaçırılır ve bunu kimin yaptığını kimse bilmemektedir. Laura'ya kızını araması için yardım eden kişi, gençlik aşkı Paco'dur. O gece ve sonrasında yaşananlar, Laura ve Paco'nun hayatını geri dönülmeyecek şekilde değiştirecektir.

     

    The Dancer Upstairs (2002)

    Avukatlıktan polisliğe sıçrayan Agustin, çetinceviz bir görevle karşı karşıya kalır. Peru’lu gerilla grubu Parlayan Yol’un esrarengiz lideri Ezequiel’i yakalamakla görevlendirilir. Ama zor olan sadece bu olmayacaktır. Evli ve çocuklu olmasına rağmen yasak aşk yaşadığı aşkının da bu örgüte üye olduğunu sanmaktadır. 

     

    Goya's Ghosts (2006)

    Francisco Goya, 1700’lerin sonunda İspanya’nın en ünlü ressamı olarak Kral IV Carlos’un himayesinde sanatının en başarılı eserlerini vermektedir. Goya’nın genç ve güzel ilham perisi Ines’in Engizisyon Mahkemesi’nin arkasındaki güç rahip Lorenzo tarafından, toplumsal değerlere aykırı davranış ile suçlanması büyük bir skandal yaratır. Güzel Inés’i mahkumiyetten, işkenceden ve ölüme terkedilmekten kurtaramasa da, 20 yıl sonra Fransızlar Engizisyonu kaldırıp mehkumlar serbest bırakılınca, Goya, Lorenzo ve Inés arasındaki asıl hesaplaşma o zaman başlayacaktır.

     

    Skyfall (2012)

    MI6 ciddi bir saldırıya uğrar ve kurumun değerleri temelden sarsılır. M’e karşı sadakat testinden geçen ajan James Bond kişisel bedelleri ağır olsa da, tehdidi bulup her ne pahasına olursa olsun yok etmelidir. Zira MI6’yı ciddi riske sürükleyen isim Silva adında gözü kara, gizemli bir adamdır...

     

    The Roads Not Taken (2020)

    Bir baba ve kızın 24 saatine odaklanıyor. Leo, mental sorunları olan bir adamdır. Bu durum sadece onu değil kızı Molly'nin hayatınıda etkiler. Baba kız, yaşadıkları sorunlarla başa çıkmaya çalışırlar. Fakat Leo'nun paralel hayatlar yaşaması, işleri daha da zorlaştırır.


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.