İngiliz Edebiyatının klasikleşmiş olan eseri Romeo ve Juliet, William Shakespeare tarafından yazılmış ve yazarın en çok bilinen oyunlarından birisidir. 1591-1596 yılları arasında yazdığı düşünülür. William Shakespeare aslında Dünya Edebiyatında klasik bir konu olan iki düşman aile ve arada kalmış aşık iki gencin macerasını işler. Konunun işlenişi, üslubu ve geliştirilmiş yardımcı karakterler bu eseri özgün kılmıştır.
Olaylar İtalya'nın Verona kentinde geçmektedir. Verona'nın zengin ve asil ailelerinden 'Montegue ve Caputel' aileleri arasında geçmişe dayanan ve sebebi bilinmeyen bir düşmanlık vardır. Romeo ve Juliet ise bu düşmanlığın arasında kalmış iki aşıktır. Romeo ve Juliet, Caputel ailesinin evinde düzenlenen baloda tanışır. Romeo, bir başkasına duyduğu karşılıksız aşka rağmen baloda Juliet'in büyüsüne kapılır ve ona aşık olur. Juliet ise Romeo'nun duygularına karşılık verir ve bu aşk alevlenmeye çoktan başlamıştır.
Daha fazla olayın içine girmek istemiyorum. Eğer bu eseri okursanız başlangıçta başlayan bu masum aşkın, ailelerin düşmanlığı ile birlikte telafisi olmayan sonuçlara yol açacağını bileceksiniz.
Aşağıda Salvador Dalí 'nin gözünden Romeo ve Juliet için Sürrealist çizimler yer almaktadır.
Romeo ve Juliet alıntıları:
"Yarayla alay eder, yaralanmamış olan."
"Şiddetle başlayan hazlar, şiddetle son bulurlar. Ölümleri olur zaferleri, öpüşürken yok olan ateşle barut gibi. En tatlı bal bile tadıldıkça bıkkınlık verir, aynı tat isteği, iştahı köreltir. Onun için, ölçülü sev ki uzun sürsün sevgin. Hedefe hızlı giden, yavaş kadar geç varır."
"Öğret bana, nasıl unutulur düşünmek ?"
"Arama boşuna bulunmak istemeyeni."
"Denizler gibi derin sana olan sevgim. Sana ne kadar verirsem, o kadar çoğalıyor bende kalan. Sonsuz çünkü ikisi de."
"Hissedemediğin bir şeyi anlayamazsın."
"Yeni bir ateş söndürür başkasının yaktığını, yeni bir acıyla hafifler eski bir ağrı."
Kaynakça:
https://www.themarginalian.org/2014/01/14/salvador-dali-romeo-juliet/
Shakespeare, W., Romeo ve Juliet, İstanbul, İş Bankası Kültür Yayınları, 2010
Yorum Bırakın