Popüler Türk Sinemasında Biyografi-Dram Örneği: MÜSLÜM

Popüler Türk Sinemasında Biyografi-Dram Örneği: MÜSLÜM
  • 1
    0
    0
    0
  • Müslüm Baba’nın Hikayesi(Kişisel Sinopsis)

     

    Takvimler 2017’yi gösterirken, Ayla ile başarılı bir prodüksiyona imza atan Dijital Sanatlar’ın yeni filmi Müslüm, Müslüm Baba olarak tanıdığımız Müslüm Akbaş’ın nasıl Müslüm Gürses olduğunu, Muhterem Nur ile olan hayat arkadaşlığını, şöhretin basamaklarını, Tanrı istemezse insanın nasıl da ölmediğini ve yaşadığı tarifsiz acılar karşısındaki duruşunu beyaz perdeye aktarıyor.

     

    Filmin İç Teknik Değerlendirmesi

     

    Sanat ve estetik değeri yüksek bir film bizleri bekliyor. Görüntü yönetmeni, sanat  ekibini ve makyaj ekibini kutluyorum muazzam bir iş ortaya koymuşlar. Prodüksiyon ise filmin başından sonuna kadar dönemin içine çekiyor sizi. Döbeni hissettirmek adına kurulu plato ambiyansı yakalamaya fırsat veriyor. Değinmek istediğim noktaların en başında oyunculuk geliyor, fragmanda Müslüm Baba’yı tanrısal bakış açısı ile gördük bu benzetememe sorunsalı ya da oyunculuk yetersizliği olarak addedildi ama yanıldık. Timuçin Esen adeta devleşiyor. Metod oyunculuğunda zirveyi yakalıyor. Sanki bu rolü beklemiş ömrünce edasını veriyor. Baştan aşağı çeşitli edebi unsurların konuya entegre oluşuda filmin sanatsal değerini kamçılamış.

     

    İzler Eleştirilerİ ve Timuçin Esen

     

    Filmin teknik içeriğinde elbet tartışmaya açık unsurlar var. Kimileri şarkılar esnasında Müslüm Gürses’in kendi sesi kullanabilir derken, kimileri ise aksini oyuncunun performansı olmalı nidaları ile karşı karşıya kaldı. Nitekim Timuçin Esen başarılı bir performansı olduğunu söylemezsek haksızlık olur. Yakın tarihte aramızda olan popüler bir sanatçımızın ahde vefasını yapmak, onu canlandırmak! Hele ki; Filmde de çizildiği portre üzere derviş bakışlı bir adam oynamak oldukça zor bir metod gerektirirdi. Dediğim gibi Timuçin Esen, Müslüm Baba olabildi hem fiziki hem manevi ölçütlerle.

     

    Ülkemizde Biyografi Türüne Verilmiş Can Suyu, CAN ULKAY’dan sözler...

     

    Biyografik işlerin ülkemizde riskli ve tercih edilmez görüldüğü yıllarda bize önemini hatırlatan ve sinemamıza renk katan bu filmin yönetmenlerinden Can Ulkay ile geçtiğimiz günlerde Zoom sohbetinde bir araya gelme fırsatımız oldu. Sektör hakkında, kendisi-işleri hakkında ve geleceğe dair çeşitli sorular yönelttik. Evvela şu sözleri hala aklımda; ‘’Risk almazsanız büyük projeleri ortaya çıkartamazsınız’’ Malum Müslüm Filmi prodüksiyonu için harcanan meblağ ortada Türk Popüler Sineması için dönüm noktaları oldu Ayla ve Müslüm filmleri. Elini taşın altına koyması gereken yapımcılar ve başarılı yönetmenlerin entegre çalıştıkları projelerin başarısı ortada. Umarım daha nice işler ortaya koyarlar. Nice kaliteli biyografi filmleri izlemek nasip olur.

     

     

    Dijital Sanatlar’ı kutluyorum. Türk sinemasına değerli bir yapım katmışlar

     

    Bu arada izlememiş olan için içeriğe Netflix üzerinden ulaşmanız mümkün, iyi seyirler.

     

    Sinema ile kalın...

     


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.