Size çok uğraş gerekmeden hayatınızın keşfini sunma imkanı verseler ne derdiniz?
Zannediyorum ki birçoğunuz buna hayır demez. Bu yazımın konusu olan “Morning Pages” kavramı, yazar Julia Cameron’un 1992’de yazdığı “Sanatçının Yolu” adlı kitapta ortaya çıkmıştır. Cameron, burada insanların yaratıcı olabilmeleri için hayatlarında kendilerini kısıtlamamalarını gösterir bizlere.
Herkesin hayatında çok fazla şey oluyor: okul, işler, hobiler, faturalar, felaketler, başarılar, endişeler, sevinçler...
Beynimiz her zaman tıkır tıkır işliyor olsa da genellikle zaman geçip giderken bunun farkına varamıyoruz.
Nereye gidersek gidelim bu ağırlığı yanımızda taşıyoruz. Ömrümüzde yaşadığımız tüm stres, endişe ve planlama soluk almadan devam ediyor. Bütün bunlar bizi çıkmaza sokabilir ve hayattaki önemli şeylerin önüne geçebilir. Bu genellikle insan olmanın yükü gibi görünse de, Sabah Sayfaları adı verilen bir teknikle bu yükü hafifletmenin bir yolu olduğunu söyleyebilirim.
Sabah Sayfaları nelerdir?
Julia Cameron’un The Artist’s Way isimli kitabında yer alan 12 haftalık programın içeriklerinden biri. Bu kitap, kırılmış ve korkmuş sanatçılara yaratıcılık yoluna geri dönmelerini ve onları engelleyen korkudan uzaklaşmalarını öğretiyor. Kitabın amacı, sanatçıları, içindeki ve dışındaki o seslerin olumsuzluğunun üstesinden gelmeye teşvik etmektir.
Yeterince iyi değilsin.
Herkes senden daha iyi.
Değersizsin, işin değersiz, o zaman neden uğraşıyorsun?
Denemenin bir anlamı yok, sadece başarısız olacaksın!
Size de tanıdık geliyor mu? O lanet olası öğretmeninizden, bir arkadaşınızdan veya kafanızın arkasındaki o iğrenç sesten gelsin, herkes bu iç eleştirmenle ilgilenir. Ve bu nahoş sesler, sanat alanından daha fazlasına bulaşarak hayatımızın her yerinde bizi takip ediyor. Sabah Sayfaları aslen sanatçıların yaratıcı bloklarını aşmalarına ve yaratıcı bir hayata geri dönmelerine yardımcı olmak için yazıldı. Ancak sabah sayfalarının gücü sadece yaratıcı arayışlarla bitmiyor. Bu günlük tutma tekniği, evlilikten ebeveynliğe ve işle ilgili günlük stres faktörlerine kadar hayatın her yönü için değerlidir.
Herkes hayatına netlik, odaklanma ve yön katmak için Sabah Sayfaları yazmaya başlayabilir.
Peki nasıl yazacağız?
Yatağınızdan kalkıp uyanır uyanmaz başka hiçbir işle uğraşmaya başlamadan önce 3 sayfa yazı yazmaktan ve bunu bir rutine dönüştürmekle başlamak mümkün. Güne böyle başlandığı takdirde geri kalan saatleri daha berrak ve açık bir zihinle geçireceğinizi iddia ediyor yazar.
Ne yazdığınızın hiçbir önemi yok.
Korkularınız, şükrettiğiniz şeyler ya da saçma sapan olduğunu düşündüğünüz düşünceler dahi olabilir. Yalnızca 1 kural var. Bu sayfalar 3 adet a4 sayfasını doldurmalı. Dilediğiniz şekilde yazmanız mümkün çünkü bu yazılanları kimse okumayacak. Buna siz de dahilsiniz. Programın devamında ilk 8 hafta yazdıklarınızı okumamanız gerektiğini bilerek buna başlamalısınız.
Sabah sayfalarını yazarken okumak için değil içinizi kağıtlara dökmek için yazdığınızı bilmelisiniz. Bunun için de ihtiyacınız olan şey sadece bir kağıt ve tükenmez kalem. Neden tükenmez kalem diye soracak olursanız silmek ya da değiştirmek çabasına girmemeniz için...
Yazdıklarınızı güven duyacağınız bir defter alarak da yazmaya başlayabilirsiniz.
Siz de bu yazarlık yolculuğuna çıkıp kendinizi keşfedebilirsiniz.
Kendimce sizlere birkaç öneri sunmak istiyorum:
Kesinlikle Tablet, Telefon, Bilgisayar vb. Kullanmayın
Türkiye Araştırmacılar Derneği, klavye yerine kalemle yazı yazmanın, beyni daha çok geliştiren, bir eylem olduğu açıklamıştı. Buradan yola çıkarak kendinizi rahatlatırken geliştirmek istiyorsanız defterinizin başına geçip kalemle bu sayfaları yazmaya başlayın.
Sabah Uyanır Uyanmaz Yazmaya Çalışın
Sabah saatleri en iyi saatlerdir çünkü tam olarak günün koşturmasına başlamadan önce aslında en yaratıcı olduğunuz zamanlardır. Yaratıcılığı artırmak için yazar ve yaşam koçu Diana Fletcher'ın son derece ilginç ama yararlı bir yöntemi var. Alarmınızı uyanma saatinizin 20 dakika öncesini kurun ve uyandığınız gibi elinize kalemle kağıt alıp yazmaya başlayın. Sadece aklınızdaki düşünceleri yazın. Bunu uygulamaya başladıktan sonra faydalı olduğunu göreceksiniz.
Bu pratiği uygulayan insanlar hayatlarını değiştiren fikirler bulduklarını, kendilerini sıkan ve bunaltan sorunlara çözüm bulduklarını, hayattan ne istediklerini keşfettiklerini, neye odaklanmaları gerektiğini bulduklarını, kendilerine iyi gelmeyen durum ve insanları bırakmaları gerektiğini, daha sakin ve huzurlu olduklarını belirtmişlerdir.
KAYNAK:
Julia Cameron – The Artist’s Way
Merhaba, Siz bu yöntemi deniyor musunuz?