DEMOKRASİ İDEAL MİDİR ?

DEMOKRASİ İDEAL MİDİR ?
  • 6
    0
    0
    1
  • Demokrasi şu anki koşullarda bize en ideal rejim gibi de gelse bizim gibi düşünmeyen birçok filozof vardı, peki neden demokrasiyi ideal olarak kabul etmediler ve eleştirel yaklaştılar?
    İlk önce demokrasi nedir? Demokrasi kontrolün doğrudan halka bağlı halkın seçtiği otoritenin devlet yönetimini ele aldığı bir siyasal rejim. Görünürde hiçbir sıkıntı yok demokraside herkes fikirlerinin doğrultusunda siyasal otoriteye etki edebiliyor fakat her kesimin, her insanın böyle mühim bir mesele de söz hakkı olması mantıklı mı?
    Şimdi ise filozoflar bu konuda neler demiş ona bir bakış atalım.
    Sokrates herkesin oy kullanmaması gerektiğini söyler ve öğrencisi Planton'un Cumhuriyet adlı kitabında Adamentus'a şu soruyu sorar:
    “ Eğer bir deniz yolculuğuna çıkacak olsan, geminin dümeninin kimde olacağına nasıl karar  verilmesini isterdin? Denizcilik hakkında hiçbir şey bilmeyen bir grubun elinde olmasını mı,  veya denizcilik hakkında tecrübeli bir grubun mu ? 
    Sokrates burada kullandığı metaforlarla aslında bize düşüncesini çok iyi aktarıyor. Sokrates'e göre siyaset hakkında karara etki edecek kişilerin bu konu hakkında bilgi birikiminin olması gerektiğidir. Ne trajiktir ki Sokrates'in eleştirdiği demokrasi onun ölümünün müsebbibidir. 
    Peki, geçelim Sokrates'in öğrencisi Platon'a. Planton, demokrasi hakkında şunları demiştir: “Demokrasi de; tembellik olur, düzen olmaz, kimse emir dinlemez, ahlak olmaz, kaos olur, uygulanabilir değildir, devlet batar, ayaklar baş olur, bilim olmaz, sanat olmaz, yozlaşma olur." 
    Ve aynı zamanda Platon demokrasi yanlış ellere geçerse tiranlığa kadar ilerleyebileceğini söyler.

    “ Demokrasi halkın eğemenliğidir ama bir halkın kendi üstünde söz hakkına sahip olması için yetkin bir eğitime sahip olması şarttır.”
    -Platon

    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.