Dante ve Virgil Cehennemde - William-Adolphe Bouguereau

Dante ve Virgil Cehennemde - 
William-Adolphe Bouguereau
  • 5
    0
    0
    0


  • William, Dante Alighieri’nin İlahi Komedya adlı eserinden ilham almıştır. Kitapta geçen ‘araf, cennet ve cehennem’ betimlemelerinden cehennemi seçerek resmin genel kompozisyonunu oluşturmuştur. Kitapta belirtilen cehennemin dokuz katı içinden sekizinci katında bulunmaktadırlar. Bu katta sahtekarlar, dolandırıcılar, rüşvet yiyenler ve din sömürücüleri yer almaktadır. 

    Resimde öne çıkan ve kavga eden iki kişiden kızıl saçlı olanı Gianni Schicci, diğeri ise simyacı Capocchio’dur. Resimde Gianni, Capocchio’nun kolunu sımsıkı kavradıktan sonra diziyle tekme atmış, tırnaklarını da Capocchio’nun kaburgalarına geçirip boynunu ısırmaktadır. Zavallı Capocchio ise çaresizlikle beline aldığı darbenin acısı yüzünden Gianni’nin kızıl saçlarını çekmeye çalışmaktadır.

    Tablodaki diğer dikkat çeken detaylar ise kanatlarını iki yana açmış, kavgadan aldığı hazla sinsice gülümseyen zebani ve Dante ile Romalı şair Virgil (Vergilius)’dir. Kırmızı şapkası ve kırmızı yeleğiyle gözümüze çarpan kişi Dante, başında defne yaprağı olan pelerinli kişi ise Virgil’dir. Her ikisi de olayın şaşkınlığı içinde oldukça korkmuş görünmektedir. Dante, Virgil’in omzuna dokunup cesaret almaya çalışırken, Virgil şaşkınlığını gizlemek için peleriniyle ağzını örtmüştür. Ortamdaki tek mutlu zebanidir. 

    Eser şu anda Paris’te Orsay Müzesi’nde sergilenmektedir.


    KAYNAKÇA:

    https://www.sanatabasla.com/2013/07/dante-ve-virgilius-cehennemde-dante-and-virgil-in-hell-bouguereau/

    https://arthistoryproject.com/artists/william-adolphe-bouguereau/dante-and-virgil-in-hell/#:~:text=Dante%20and%20Virgil%20in%20Hell%20is%20an%20Academic%20and%20Neoclassical,Afterlife%20and%20The%20Divine%20Comedy.

    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.