Francisco Goya - Çocuklarını Yiyen Satürn

Francisco Goya - Çocuklarını Yiyen Satürn
  • 16
    0
    0
    0


  • Yıl: 1819 - 1823
    Boyutlar: 146 cm x 83 cm 

    Francisco Goya, modern sanatın öncülerinden sayılan ve romantizm akımının önde gelen isimlerinden olan İspanyol ressam ve gravür sanatçısıdır. Picasso gibi önemli sanatçıları etkilemiştir. 

    Saturno devorando a un hijo (Çocuklarını yiyen Satürn), iki katlı evinin duvarına yağlıboya ile yaptığı ‘kara resimler’ isimli duvar resimleri serisine ait bir tablodur. Bu resim Goya’nın ölümünden sonra tabloya aktarılmıştır. Evdeki bu tablolara isim vermeyen Goya’nın ölümünden sonra tablolara isim verilmiştir. Çocuklarını yiyen Satürn tablosu, Madrid'deki Prado müzesinde sergilenmektedir.  

    Roma mitolojisinde Satürn olarak geçen Kronos (Zaman), Gaia ve Uranüs'ün oğlu ve son titandır. Uranus'un testislerine ok saplayarak ikinci kuşağı başa geçirmiştir. Kız kardeşi Rhea ile evlenmiştir ve çocukları olmuştur. Kronos, çocuklarının onu öldürerek yerine geçmelerini engellemek için doğduktan hemen sonra çocuklarını yemiştir. Ancak karısı Jüpiter'i kaçırarak Girit adasında saklamış ve Satürn, Jüpiter'i yediğini sanarak kundağa sarılı bir taşı yemiştir. Daha sonra kehanet doğru çıkmış ve Satürn Jüpiter'le yapacağı savaşı kaybetmiştir ve Tartaros’a kapatılmıştır ve bu olaylardan sonra Olympos tanrıları devri başlamıştır. Resimde görülen Satürn'ün iri beyaz gözleri, çocuğunu sımsıkı tutması, karanlıktan fırlamış olması gibi ayrıntılar, onun ne kadar panik ve korku içerisinde olduğunu ve delirmişliğini göstermektedir. 

    Her şeyi bitiren zaman, tanrı gazabı, kendi çocuklarını savaş ve devrim sırasında adeta yiyen İspanya'nın durumu, yaşlılık ve gençlik arasındaki çatışma gibi konular tablonun anlamına yönelik yapılan yorumlar arasında yer almaktadır.

    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.