Mozart Kimdir?

Mozart Kimdir?
  • 6
    0
    0
    0
  • Klasik Batı Müziğinin efsanelerinden olan Wolfgang Amadeus Mozart, 27 Ocak 1765 yılında Avustralya’nın Salzburg kentinde doğmuştur.

    Babası Leopold Mozart, Salzburg Başpiskoposluğunda orkestra şefi olmasının yanında Avrupa’nın önde gelen müzik hocalarından da biriydi. Ayrıca keman öğrenimi üzerine kitapları da bulunmaktaydı. Leopold, oğlu Mozart’ın üstün yeteneklerini ve bir müzik dehası olduğunu 3 yaşında gördü ve kendi yöntemlerini oğlu üzerinde denemeye başladı.

    İlk önce keman öğrenen Mozart, ilk bestesini 4 yaşında yazdı. 5 yaşına geldiğinde ise keman ve piyano konusunda bir hayli uzmanlaşmış ve kendi bestelerini yaparak Avrupalı kraliyet ailelerine konserler vermiştir. 12 yaşına kadar babası Leopord ve ablası Maria Anna ile Avrupa’nın birçok yerinde konserler vermiştir. Verdiği bu konserler Mozart’ın ününü arttırmış ve gerçek bir sanatçı olarak görülmesini sağlamıştır.
    1780 yılında Münih’te, ilk büyük operası olan İdomeneo’yu sergilemiştir.

    Diğer büyük sanatçıların yanı sıra Mozart’ı en çok Johann Sebastian Bach etkilemiştir. Araştırmalar sayesinde Bach’ın bestelerine benzeyen besteleri olduğu ve iki müzik efsanesinin bestelerinin ortak noktaları olduğunu söylemek yanlış olmaz.  

    Birçok enstrümanda uzmanlaşmış olan bu ünlü müzisyen ve besteci, hayatının büyük bir bölümünü Viyana’da geçirmiştir. Viyana’da Türk tarihinden de olumlu etkilenmiştir. Mehter Marşı’ndan etkilenerek Rondo Alla Turca’yı bestelemiştir.

    Yalnızca 35 yıl yaşayan ancak bu kısa hayatına 626 eser sığdıran Wolfgang Amadeus Mozart, 5 Aralık 1791 yılında Viyana’da hayata gözlerini yummuştur. Ancak üzücüdür ki cenazesine 5-10 kişi katılmıştır ve kimsesizler mezarlığına gömüldüğü söylenmektedir. Bu nedenle günümüzde hala mezar yeri bilinmemektedir.  

    Mozart, birçok sanatçıyı derinden etkilemiş ve kendisine hayran bırakmıştır. Chopin, Schubert, Peter İlyiç Çaykovski, Schumann gibi birçok besteci tarafından en iyi besteci olarak gösterilmiştir. Hatta öyle ki, Albert Schweizer, bu üstün müzik dehası hakkında, ‘’Gerçek dehalar göklere uzanır, Mozart ise gökten inmiştir’’ demiş ve Chopin cenazesinde Mozart’ın bestesi olan Requiem’in çalınmasını istemiştir. Requiem, ölümünden birkaç gün önce başladığı bir eserdir ancak Mozart, bu eseri tamamlayamadan vefat etmiştir.  

    Mozart’ın hayatını izlemek isteyenler, 1984 yılında Milos Forman’ın Amadeus adlı filmine göz atabilirler. Amadeus, 8 dalda Oscar kazanmış ve döneminin ünlü filmlerinden biri olmuştur. Tarihsel uyuşmazlıkları yüzünden tepki almış olsa da Mozart hakkında birçok bilgiyi izleyicilere sunarak fayda sağlamıştır.  

     

     

     

     

    Kaynakça: 

    https://musiconline.co/tr/blog/mozart-kimdir 

    https://tr.wikipedia.org/wiki/Wolfgang_Amadeus_Mozart#:~:text=Wolfgang%20Amadeus%20Mozart%20(27%20Ocak,etkili%20ve%20%C3%BCretken%20bestek%C3%A2rlar%C4%B1ndan%20biridir. 

    https://www.posta.com.tr/armatur-fabrikasi-uzerine-su-muzesi-kurdular-haber-fotograf-2433328 

    https://www.sahajayogaportal.org/muzik-sanat/aydinlanmis-sanatcilar/mozart.html

    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.